Београд: Историјски музеј Србије

Историјски музеј Србије, Београд

Историјски музеј Србије, Београд

ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ СРБИЈЕ

Трг Николе Пашића бр. 11, Београд

Конак кнеза Милоша у Топчидеру

Булевар патријарха Павла бр.2

ВЕБ АДРЕСА

ИМС Конак Кнеза Милоша

Стална поставка у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру, Историјски музеј Србије

СТАЛНА ПОСТАВКА

У Конаку кнеза Милоша у Топчидеру  посетиоци имају прилику да виде сталну поставку Историјског музеја Србије под називом „Милош Обреновић– династија, историја, мит“, посвећену творцу модерне српске државе кнезу Милошу, његовим заслугама за ослобођење од османске власти, као и значају који су његови наследници из династије Обреновић имали у српској историји 19. века.

У оквиру сталне поставке постављене су и амбијентално-излагачке целине, које прате развој српског деветнеастовековног друштва кроз аспекте приватног и свакодневног, грађанског и сеоског живота. Политичка борба за независност државе и њено друштвено, политичко и економско уређење омогућили су убрзани процес модернизације и оних аспеката друштвеног живота који се испољавају кроз развој стилова облачења, уређења дома, употребу приватног и јавног простора и стицање нових друштвених навика.

Аутори поставке су музејски саветник Небојша Дамњановић, кустоси  Борислав Корица и ма Драгана Спасојевић и виши кустоси мр Катарина Митровић и Владимир Мереник.

Печати и печатњаи

Изложба „Печатњаци и печати из збирке Историјског музеја Србије”

Изложбе које су у току

КОНАК КНЕЗА МИЛОША

Поред сталне поставке у Конаку кнеза Милоша у приземљу је презентована изложба „Ево мене, ето вас… Сећање кнеза Милоша”, а на спрату Конака посетиоци могу да виде и изложбу „Печатњаци и печати из збирке Историјског музеја Србије.

Изложба „Ево мене, ето вас… Сећање кнеза Милоша”. Изложба је конципирана у форми стрипа, а у комбинацији са оригиналним предметима из тог доба. Ова ликовнонаративна форма наставља свој живот изван новина, магазина, албума… у галеријиском простору, где кнез Милош својим сећањима води посетиоце кроз период пред Други српски устанак, сам устанак и дан читања Хатишерифа.

Изложба „Печатњаци и печати из збирке Историјског музеја Србије” настоји да што потпуније приближи јавности најрепрезентативније примерке Збирке печата у Историјском музеју Србије, важне за изучавање различитих сегмената историје Срба и других народа који су живели и живе на Балкану. Печати и печатњаци су својеврсни документи времена и друштва у коме су настали и представљају важан сегмент политичке и културне историје једног народа

ТРГ НИКОЛЕ ПАШИЋА 11

У изложбеном простору Историјског музеја Србије на Тргу Николе Пашћа посетиоци Манифестације могу да виде две тематске поставке: изложбу „Србија 1915–1916 и изложбу „Заоставштина Оље Ивањицки”.

Мултимедијална интерактивна изложба „Србија 1915–1916, настоји да, кроз до сада неизлагану архивску грађу, артефакте и фотографије што потпуније прикаже страдање и значај овог периода српске историје.

Интерактивне инсталације које су део поставке на савремен начин приближавају страдање и херојство српске војске и народа у одбрани од Централних сила.

Изложба Заоставштина Оље Ивањицки, Историјски музеј Србије

Изложба Заоставштина Оље Ивањицки, Историјски музеј Србије

Изложба „Заоставштина Оље Ивањицки” представља до сада најобимнији пресек Ољиног разноврсног уметничког стваралаштва на пољу сликарства, вајарства, модног дизајна, архитектуре и поезије. На изложби су представљена бројна дела: готово 200 уметничких слика, скулптура и цртежа из свих периода њеног стваралаштва, као и лични предмети (фотографије, фонотека, намештај, колекција чаша и свећњака итд) који су чинили део њене свакодневице и били неисцрпан извор инспирације за уметнички рад.

Будући да је Оља Ивањицки тежила да се својим делима осврне на друштвено-политичке и историјске догађаје, посетиоци ће имати прилику да виде и портрете бројних познатих личности из сфере науке, уметности и политике.

Поред тога, посетиоци ће бити у прилици да виде и избор из колекција које је Оља Ивањицки урадила за Модну кућу Мона.

Поједини сегменти Ољиног визионарског уметничког рада су представљени кроз интерактивну апликацију- инсталацију, која омогућава посетиоцима да сазнају више о одређеним Ољиним радовима, животу и „причи иза уметности”.

ПОСЕБНИ ПРОГРАМИ

12.05. и 19.05.  2017, у 17 часоваИМСТрг Николе Пашића 11

У Историјском музеју Србије на Тргу Николе Пашића биће одржано стручно вођење кроз изложбу „Заоставштина Оље Ивањицки” сараднице у реализацији поставке Сузане Спасић, директорке Фонда Олге Оље Ивањицки.

13.05.  у 13:00 часова и  17.05.  2017, у 17 часоваИМСТрг Николе Пашића 11

У Историјском музеју Србије на Тргу Николе Пашића биће одржана стручна вођења кроз изложбу „Србија 1915-16.” музејског саветника и коаутора поставке Небојше Дамњановића.

Изложба "Србија 1915-1916", Историјски музеј Србије

Изложба “Србија 1915-1916”, Историјски музеј Србије

Програм за 13. Европску ноћ музеја (20. мај)

у 12:000 часова

Историјски музеј Србије ( Трг Николе Пашића 11 )

Oкругли сто Музеј и тешка историја- репресалије и страх у Великом рату” у реализацији Националног комитета ICOM Србија, Регионалне алијансе ICOM SEE, Музејског друштва Србије и Историјског музеја Србије.
Обележавајући 100-годишњицу Првог светског рата, али и прославлјајући Међународни дан музеја, у суботу 20. маја у 12 часова отварамо дијалог на тему „Музеј и спорне историје – Говорити о неизрецивом у музејима“, коју је Међународни савет музеја (ICOM) прогласио темом 2017. године.
Шта су то спорне, а шта тешке историје? Каква је улога музеја као медијатора у процесу представлјања оваквих садржаја публици? Колико поједини садржаји могу бити трауматични за публику? Може ли музеј бити лидер када је реч о демистификацији појединих тема? Чему је заиста место у музеју, а чему не? Ово су само нека од питања на која ће покушати да одговоре учесници округлог стола.

Учествују:
др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије, потпредседница Музејског друштва Србије
др Драго Његован, директор Музеја Војводине, председник Музејског друштва Србије
др Биљана Ђорђевић, Народни музеј у Београду, секретарка Регионалне алијансе ICOM SEE
др Вишња Kисић, секертарка Европа Ностра
Горан Kличковић, специјалиста медицинске психологије, Војно медицинска академија
Модератор
мср Тамара Огњевић, директорка Артис центра, потпредседница ICOM Србија

У 14:00 часова

У Историјском музеју Србије на Тргу Николе Пашића биће одржано стручно вођење кроз изложбу „Србија 1915-16.” музејског саветника и коаутора поставке Небојше Дамњановића

У 16:00 часова

 Конак кнеза Милоша у Топчидеру –  Драмски приказ „Што се боре мисли моје“, који реализују Историјски музеј Србије и Културно – образовни центар „Радионица под отвореним небом”. Ауторка музичко-сценског игроказа „Што се боре мисли моје“ је Злата Типолд. Посетиоци ће имати прилику да се упознају са делом живота кнеза Михаила и кнегиње Јулије, оживљених снагом драмског приказа у извођењу глумаца Драгане Обрадовић и Здравка Димитријевића.

Циљ програма је афирмација српске традиције, културе, језика као и неговање вредности српске историје и опште културе.

Због ограниченог броја места долазак је неопходно најавити на телефон 2660- 422.

Поделите

Stumbleupon

Одаберите писмо