Београд: Музеј примењене уметности

Музеј примењене уметности

Вука Караџића 18,  Београд

ВЕБ АДРЕСА

СТАЛНА ПОСТАВКА

Од 11.05.  20.05. 2017. од 10:00 до 22:00 часа, Галерија „Инкиостри“

На први (п)оглед: Музеј примењене уметности

Изложба На први (п)оглед: Музеј примењене уметности представља прву етапу заједничког рада кустоса историјског сектора Музеја.  Процес рада на изложби је „покушај“ презентације разнородног музејског материјала, и у том смислу његов крајњи резултат јесте „огледна“ поставка, као прва фаза у формирању будућих изложбених поставки Музеја. Изложене експонате повезује припадност „малим световима свакодневице“ нововековног грађанског миљеа с циљем да се поглед посетиоца усмери на саме предмете и да се укаже на њихове међусобне комуникацијске и интеракцијске потенцијале из којих ће се развијати наративи будућих музејских изложби. Значајан део артефаката представљен је премијерно а један број је поново изложен после више деценија.

Изложбе током Манифестације

Свечано отварање обе изложбе плаката 10. 05. 2017. у 19:00 часова

Од 11. 05. до 31.05. 2017. од 10:00 до 22:00 часа,

Изложба „Србија, рат и плакат“ Три плаката, три аутора, три приче о Србији је трећи део трилогије о плакатима у Великом рату, аутора Владимира Чеха.

Тема изложбе су промотивне кампање “Помозите Србију …” које су у време Првог светског рата водиле земље-савезнице Француска, Велика Британија и САД. Широј јавности нису познате ни историјске чињенице, ни организација и начин  сакупљања помоћи, као ни аутори најуспешнијих плаката у тим кампањама. Три најзначајнија плаката из три савезничке земље урадили су Малвина Хофман за САД, Теофил Стеинлен за Француску и Сампсон Чернов за Велику Британију. Сво троје аутора били су веома везани за нашу земљу и радили су и друге радове инспирисани Србијом, цртеже и фотографије.

Циљ изложбе је да се представљењем уметничких радова ових  аутора плаката бар делимично одужимо уметницима који су помогли Србији пре 100 година. Такође, изложба ће представити три савезничке промотивне кампање, три школе односа са јавношћу и на тај начин приказати како је Велики рат утицао на развој политичке пропаганде.

Милтон Глејзер, плакати

Од 11. 05. до 31.05. 2017. од 10:00 до 22:00 часа,  Галерија „Анастас“, МПУ

Изложба „Плакати Милтона Глејзера из колекције МПУ

Почетком ове календарске године, Музеј примењене уметности је примио посебан поклон из Сједињених америчких држава. Поклон се састоји од двадестпет плаката прослављеног америчког дизајнера Милтона Глејзера (Milton Glaser), из свих фаза каријере, од 1966 до 2016. године,  и то по његовом избору. Сви радови су  потписани од стране аутора, а у Србију их је донео Мирко Илић, такође познати светски дизајнер. Ова мајска музејска манифестација,  прилика је да и београдска публика види ову значајну колекцију плаката.

Милтон Глејзер (1929), један је од најпознатијих америчких дизајнера, аутор чувеног заштитног знака Њујорка («I love NY»), психоделичног плаката за компилацију Боба Дилана (1966.) и логоа за Бруклинску пивару, издаваче стрипова «DC Comics» и многе друге. Глејзер је био суоснивач чувеног студија «Push Pin» (1954) и New York Magazine. Његови радови су излагани свуда по свету и налазе се у најпрестижнијим колекцијама. Музеј примењене уметности је сада међу оним светским институцијама које поседују радове овог славног графичког дизајнера.

ПОСЕБНИ ПРОГРАМИ:

13. 05. 2017. у 12:00 часова

Стручно тумачење на изложби плаката „Србија, рат и плакат“ Три плаката, три аутора, три приче о СрбијиВоди аутор Владимир Чех.

 13. Европска ноћ музеја (20. мај)

У 12:00 часова

Стручно тумачење на изложби плаката „Србија, рат и плакат“ Три плаката, три аутора, три приче о СрбијиВоди аутор Владимир Чех.

Поделите

Stumbleupon

Одаберите писмо