ЈАГОДИНА: Завичајни музеј

Завичајни музеј Јагодина

Завичајни музеј Јагодина

Завичајни музеј Јагодина

Кнегиње Милице 82, Јагодина

08:00 -21:00 час

СТАЛНА ПОСТАВКА

Стална поставка Завичајног музеја у Јагодини, као регионалне музеолошке установе комплексног типа, са надлежношћу над општинама Јагодина, Свилајнац, Деспотовац и Рековац пружа увид у делатност музеја распоређену у оквиру пет стручних одељења:

Природњачког, са палеонтолошком, петролошком и минералошком збирком;

Археолошког, са збиркама камених и металних доба, античком, средњовековном и нумизматичком збирком;

Историјског, са привредним, друштвеним и политичким одсеком и 15 збирки (архивалије, оружје

и опрема, новац, знамења, плакат, периодика,  фотографија, разгледнице, костими и ношња, печати, фонотека, досијеи бораца и револуционарна, картографска збирка, календари, мемоарска грађа);

Уметничког, са одсецима за сликарство, скулптуру и примењену уметност и већи број збирки унутар њих (сликарство, цртежи и графике, стилски намештај, градско покућство, предмети од метала, порцелана, стакла, уметничка фотографија, музички инструменти, скулптура, култни предмети, иконе, епиграфика, рукописи, стара и ретка штампана књига, фреске, копије фресака);

Етнолишког одељења са одсеком материјалне и духовне културе, и збиркама становања, покућства, привреде, народне уметности, ношње и накита.

Од 11.05. до 20.05. 2017, од 10:00 до 22:00 часа

На сталној поставци површине 500 м2, која садржи одабрану грађу из пет музејских одељења, посетиоци ће од присутних кустоса чути занимљивости како о низу јединствених експонат, тако и о новим аквизицијама.

Изложбе током Манифестације

Од 11.05. до 20.05. 2017, од 10:00 до 22:00 часа

Свечано отварање 11. 05. 2017. у 19:00 часова, Галерија Завичајног музеја

Mузеј у гостима – Етнографски музеј у Београду

Живот народа и претрајавање храмова: фотографска сведочанства Етнографског музеја

Изложба представља значајан музеолошки и научни искорак јер је реч о избору богате збирке старих снимака српских средњовековних споменика са територије Балкана из фонда Етнографског музеја у Београду, настајалих у склопу бележења окупљања житеља око храмова у време важних верских празника или народних обичаја. Изложена грађа ће упознати публику са некадашњим изгледом значајних и оних мање познатих споменика, указујући на средишње место храма у животу људи у прошлости и важност фотографије као документа у истраживању баштине. Такође, изложба ће пружити контекст циклусу предавања о улози документације у музејском и научно-истраживачком раду, повезујући смисао музеолошке делатности са образовањем и капиталним догађајима какав је био Византолошки конгрес, одржан у Београду 2016. године.

ПОСЕБНИ ПРОГРАМИ:

12.05. 2017. у 19:00 часова

Значај фотографије у музеолошком и научноистраживачком раду, др Бранислав Цветковић

На низу примера из националне и балканске баштине разматра се улога фотографије у музеолошком и научно-истраживачком раду.

13.05. 2017. у 13:00 часова

Радионица линореза, Соња Перић, кустос

У радионици намењеној широј публици различитог узраста биће омогућен креативни сусрет са уметником-сликаром, који ће представити основе технике израде линореза и отиска, као и са кустосима и изложеном грађом као обрасцима.

14.05. 2017. у 13:00 часова

Оживимо фосиле, Невена Цветковић

У непосредном додиру са фосилизованим предметима учесници ће бити у прилици да сами отискују оригинале у глинену основу.

15.05. 2017. у 19:00 часова

Михаило Пупин као иницијатор стварања документације средњовековних споменика за Народни музеј у Београду, др Бојан Поповић, кустос Галерије фресака Београд

Предавање је посвећено једној од најзначајнијих збирки старих снимака у фонду Народног музеја у Београду и улози научника Михаила  Пупина у том сложеном задатку.

16.05. 2017. у 19:00 часова

Фотографије храмова у Јагодини, Јасмина Трајков, виши кустос

У склопу манифестације која обрађује фотографију у светлу проучавања баштине, предавање обрађује специфичну грађу, снимке и разгледнице сакралних грађевина у Јагодини.

17.05. 2017. у 19:00 часова

О наводном портрету деспота Стефана Лазаревића у Птујској Гори, др Бранислав Цветковић

У контексту изложбе која је први пут постављена током 23. Византолошког конгреса у Београду, предавање је прилагођено саопштење са овог значајног скупа.

18.05. 2017. у 19:00 часова

Представљање Етнографског музеја, др Милош Матић

У пригодном обраћању публици биће приказан рад Етнографског музеја и најновија издавачка делатност ове централне музејске установе у Србији.

19.05. 2017. у 19:00 часова

Збирка Етнолошког одељења, мр Миодраг Алексић

У складу с темом манифестације, предавање ће указати на етапе формирања богатих фондова Етнолошког одељења и најзначајније предмете у збиркама.

13. Европска ноћ музеја (20. мај)

13:00 часова

Предмет баштине као носилац информација у светлу Реидентификације (Спомен албум из 1896.), др Бранислав Цветковић

На примеру једног луксузног повеза а у недостатку одговарајуће документације, биће описан сложен поступак утврђивања идентитета музејских предмета.

19:00 часова

Маскарада коледара

Костимирани коледари из етно групе „Сварожићи“ из Јагодине  ће у музејском простору и на улицама приказати занимљиве народне обичаје.

Поделите

Stumbleupon

Одаберите писмо