НЕГОТИН: Музеј Крајине

Музеј Крајине, Неготин

Музеј Крајине, Неготин

Музеј Крајине основан је 1934. године.

Стална поставка у централној згради Музеја, која је изложена у приземљу и на спрату, прати историјски развој Неготинске Крајине од најстаријих времена до 20. века и  представљена је кроз експонате из археолошке, етнолошке, историјске и уметничке збирке.

 Археологија Музеја Крајине представљена је једним мањим делом у лапидаријуму, где је изложен део архитектонске и сакралне пластике и већим делом у приземном делу зграде, где је путем презентације највреднијих археолошких експоната приказан период од палеолита до касног средњег века. Музејска поставка на спрату представљена је кроз експонате из етнолошке, историјске и уметничке збирке, a обухвата период с краја 19. и почетка 20. векa. Етнолошку поставку чине оне теме које представљају само језгро традиционалне културе Неготинске Крајине: занати, занимања, ткање, ћилими, уређење куће, обичаји и народнa ношњa.

Историјски периоди представљени су хронолошки преко историјских предмета и помоћног музејског материјала. Тако у првом делу посетиоци могу видети експонате који се односе на привредни развој Крајине, 13. пешадијски пук и период између два светска рата. У другом делу историјске поставке представљени су експонати који нам илуструју период Балканских ратова и Првог светског рата. Спратни део поставке обогаћен је уметничким сликама. Изложени су портрети истакнутих личности 19. века.

Стална поставка у Мокрањчевој кући налази се на спрату, распоређена је у четири просторије које су међусобно повезане. Са великог трема улази се у највећупросторију у кући. На зидовима се налазе панои на којима је представљена краћа биографија истакнутог композитора. Кроз изложена документа, преписку и личне предметe може се пратити живот и стваралаштво Мокрањца од првих дана до краја живота. У истој просторији приказана је Мокрањчева радна соба. Реконструисана је оригиналним намештајем и личним предметима уметника.

У другом делу куће налази се оџаклија или огњиште, место одакле се кућа грејала и које је служило за припремање хране. Просторија која се налази у источном делу куће представља трпезарију, а у западном делу куће смештена је соба која је амбијентално уређена тако да представља собу за одмор са клавиром.

Неготин, Музеј Хајдук Вељка

Неготин, Музеј Хајдук Вељка

Музеј Хајдук Вељка смештен је у кући оборкнеза неготинског из 19. века – конаку кнеза Тодорчета. У приземљу се налазe део етнолошке и историјске поставке. Етнолошка поставка представљена је експонатима традиционалног виноградарства и винарства с краја 19. и почетка 20. века, а историјска је представљена документима из Првог српског устанка. Музејска поставка, на спратном делу Тодорчетовог конака, распоређена је у три просторије. У првој просторији налазе се портрети Хајдук Вељка Петровића различитих аутора, као и књижевна дела инспирисана Хајдук Вељком. У другој просторији налази се огњиште или оџаклија, у којој се налазе експонати из етнолошке збирке, предмети  покућанства који дочаравају амбијенталну слику старе градске куће из 19. века. У трећој просторији изложени су оруђе и оружје из Првог српског устанка.

Изложбе током Манифестације

Музеј у гостима – Музеј рударства и металургије, Бор

Изложба Ђорђе Вајферт Музеја рударства и металургије у Бору.

Изложба садржи фрагменте судова из бакарног доба пронађене на борском рудишту, фотографије и писана документа која су својеврстан сведок времена и развоја борског рудника и самог града, делове рударске опреме, рударске униформе, минерале руде, злато у праху … и још много тога. (отварање 8. 5. 2017. у 19 часова у Тодорчетовом конаку)

13. Европска ноћ музеја (20. мај)

17:00 часова на летњој сцени Музеја Хајдук Вељка

Дечја представа Успавана лепотица у продукцији Центра за културу Бор.

18:00 часова на летњој сцени Музеја Хајдук Вељка

Наступ деце из ОШ Бранко Радичевић, аутор програма  Моје песме, моји снови је Ема Милошевић.

19:00 часова у лапидаријуму Музеја Крајине

Изложба радова ликовне радионице Драгане Јаћимовић.

20:00 часова у Родној кући Стевана Мокрањца

Наступ ансамбла Ренесанс. Програм под називом Из времена громовите тишине у трајању од 60 минута садржи музику: хеладе, кине, средњег века, ренесансе, барока и традиционалну музику Србије.

Поделите

Stumbleupon

Одаберите писмо