Loading...
Istočna Srbija

Narodni muzej Zaječar

Stalna postavka 


Narodni muzej Zaječar - Idejnim rešenjem i izloženim eksponatima dočaran je dug život na prostoru Zaječara i njegove neposerdne okoline – od arheološkog nalazišta Feliks Romulijana, koje sadrži svedočanstva o životu od praistorije do srednjeg veka, preko života na prostorima Timočke krajine od pada pod Tursku vlast do danas, etničke šarolikosti, do bogatog duhovnog  i kulturnog  nasleđa stanovnika ovog kraja.

Posebni programi 

Dokumentarna izložba “Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme”  

12. 05.2021., otvaranje u 12 časova

Dokumentarna izložba “Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme”  autora Nine Pogarčić, višeg kustosa – istoričara umetnosti, govori o razglednicama Zaječara koje, kao dragoceni slikovni izvori, čuvaju sećanja o gradu na Timoku. Izabarni topografski motivi na njima prikazuju kako je Zaječar, tokom nešto više od jednog veka, menjao svoj lik, ali i kako su se uporedo sa tim promenama menjale i same razglednice, kao nosioci informacija o gradu i vremenu.

(Gradski trg ili Galerija Narodnog muzeja „Zaječar“)

Dokumentarno –animirani film  “Romulijana i Magura, arheološke riznice iščezlog Carstva”

 15.05.2021. u 18.00

Film obiluje minuciozno prikupljenom i obrađenom arhivskom građom i retko viđenom ili nepoznatom foto-dokumentacijom koja prati sve etape istraživanja na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana. Bogato je ilustrovan ostacima arhitekture, raskošnom arhitektonskom plastikom, skulpturama, mozaicima i dragocenim predmetima koji se čuvaju u Narodnom muzeju u Zaječaru, čime detaljno kontekstualizuje istorijske periode koje obrađuje – bez suvišnih stručnih detalja koji bi opteređivali naraciju.

(Galerija Narodnog muzeja „Zaječar“)

Radno vreme:

  •  10.00 – 18.00
  • 15.05.2021. do 21.00

Adresa: 

  • Dragosava Srejovića 2


Sajt: Narodni muzej Zaječar

Osnivači