Loading...
2020

Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici

Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici

Stalna postavka Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici


Istorijska postavka: "Srem kroz vekove"

Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici - Stalna istorijska postavka SREM KROZ VEKOVE smeštena je u gradskom jezgru Sremske Mitrovice. Nalazi se u Ulici Vuka Karadžića 3 u objektu  podignutom u drugoj polovini 18. veka koji ima status spomenika kulture. U njegovom neposrednom okruženju nalazi se gradski park, pešačka zona, hotelski objekat i spomenici kulture različite provenijencije i vremena  nastanka čija se hronološka dimenzija meri hiljadama godina.

Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici
Muzej Srema


Muzejska postavka SREM KROZ VEKOVE prezentuje izuzetno bogatu prošlost prostora između Save i Dunava, od kraja 12. do polovine 20. veka. Na njoj posetioci, posredstvom muzejskih predmeta od posebnog istorijskog značaja, proverenih estetskih vrednosti i visokog stepena dokumentarnosti, uz korišćenje savremenih muzeoloških dostignuća, mogu da upoznaju istorijsku prošlost Srema u četiri državno pravne zajednice koje su se u tom vremenskom periodu  formirale na njegovom prostoru.

Posetioci Stalne istorijske postavke mogu da se upoznaju sa geografsko-istorijskim procesom prerastanja toponima u horonim (imena Sirmijum u ime Srem), formiranjem novog naselja koje je svoje ime iznedrilo iz hrišćanske tradicije antičkog Sirmijuma: Civitas Cancti Demetrii ali i dubrovačkom trgovačkom kolonijom u gradu, prvom i najvećom na prostoru srednjovekovne Ugarske države, stradanju Srema od upada Turaka, sremskim Brankovićima tadašnjim srpskim predvodnicima u Ugarskoj i njihovom graditeljskom i duhovnom delatnošću u Sremu.

Izložba: "Bitka na Legetu"

Povodom sto godina od početka Prvog svetskog rata u Muzeju Srema organizuje se izložba „Bitka na Legetu”. Izložba je posvećena žrtvama ovog događaja − srpskim vojnicima, oficirima i običnim redovima, koji su poginuli ili izgubili slobodu, postali ratni invalidi, i onima koji su ostali bez dostojanstva i časti u toku dvadeset četiri sata 5. i 6. septembra 1914. godine, a bilo je pet hiljada zarobljenih, oko dve hiljade onih koji su se udavili u Savi ili poginuli na sremskoj obali reke.

Na izložbi su prezentovani eksponati (oružje, fotografije, dokumenta) koji ilustruju ovaj događaj.

Ova izložba specifična je po tome što će se proširivati onim tempom kojim je tekao rat. Dakle, Muzej Srema ćei u narednom periodu  obeležavati ovaj događaj i podsećati posetioce kroz šta je narod sa ovih prostora prolazio.

Bitka na Legeru bila je u okviru Sremske operacije. Timočka divizija prvog poziva počela je prelazak preko reke u noći 5/6. septembar na liniji Leget – Čevrtija, 8km od Mitrovice. U ovoj bici srpska vojska je doživela  neuspeh, veliki broj srpskih vojnika se udavio,  a oni koji su prešli Savu izginuli su na Legetskom polju ili odvedeni u zarobljeništvo. Gubici su bili približno 7.000 vojnika.

Radno vreme:

  • Od 09 do 15 časova

Adresa: Vuka Karadžića 3


Sajt: Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici

Osnivači