Loading...
2020

Narodni muzej Vranje

Stalna postavka Narodnog muzeja u Vranju


Narodni muzej Vranje je smešten  u  Pašinim konacima. Sagradio ga je paša Rauf beg Džinoli  1765. godine. U prvoj zgradi ili  Selamleku  sve do 2017. godine  bila je postavljena stalna postavka sa eksponatima iz arheološke i etnološke zbirke iz perioda  od praistorije do  današnjih dana. Zbog rekonstrukcije i revitalizacije zgrade  sredstvima  dodeljenim na konkursu Ministarstva kulture i informisanja RS ''Gradovi u fokusu'' za 2017. godinu  projektom ''Vranjskom kaldrmom'' za restauraciju i sanaciju  zgrade Selamluka i Muzej –kuće ''Bora Stanković''  stalna postavka je    sklonjena u depo Muzeja.

Ove godine posetioci Manifestacije ''Muzeji za 10'' neće biti u prilici da pogledaju stalnu postavku.

Pašini konaci, Narodni muzej Vranje
Pašin konak

Narodni muzej Vranje, u okviru konkursa ''Gradovi u fokusu'' za projekat ''Staro, staro mi dajte, ono što miriše na suv bosiljak'' u 2020. godini za inoviranje i vraćanje muzejske stalne postavke, finansiski je podržalo Ministartvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Narodni muzej Vranje, Pionirska 1)

Muzej-kuća "Bora Stanković"


Posle revitalizacije  i sanacije Muzej-kuće ''Bora Stanković'' u Vranju, stalna postavka je vraćena do kraja avgusta 2018. Svečano je otvorne za posetioce 6. novembra 2018. godine  na kojoj su prisustvovali gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković i Ministar za kulturu gospodin  Vladan Vukosavljević. Kuća ima status spomenika kulture od velikog značaja. Sagrađena je  oko 1855. godine ušteđevinom  Borine babe Zlate. Sagrađena je u balkansko orjentalnom stilu i u njoj se rodio  Bora Stanković 1876. godine. Pose babine smrti Bora je  kuću prodao i ona je sve do 1964. godine pripadala porodici Popović, kada je kuća  otkupljena od strane SO Vranje , uređena anbijentalno i zvanično otvorena za posetioce 18. juna 1967. godine. Kuća ima  trem ili ''ajet''- uređen je z svečane prilike, kako je izgledao u letnjim danima. Tu je sofra i stolica tronoška.Stalnu postavku  čini: Gostinska soba- ranije je svaka kuća u Vranju imala gostinsku sobu.

Kuća Bore Stankovića

To je bila  jalepša i najprostranija soba.Tu se nije boravilo i uvek je bila nameštena i spremna za goste.Ova prostorija uređena je po opisu iz  Borine pripovetke ''Uvela ruža'' i drugih dela.Pored zida su minderluci, na zidu sa istočne strane, ikonostas njihove kućne slave Sv. Nikole. Tu je vitrina sa  Borinim knjigama, starinsko ogldalo, zidni sat i sanduk za odela. Posuđe koje se nalazi na rafovima u gostinskkoj  i baba Zlatinoj sobi, koristilo se usvečanim prilikama, kad dođu gosti. Pokućstvo u ovoj sobi je mešavina staro-srpskog i tursko istočnjačkog porekla, kako se koristilo u Vranju u 19. veku.Baba Zlatina soba-   tu je razboj i  gvozdeni krevet. Gde je starica šila, tkala i brinula o svom unuku.

Spomen soba  Bore Stankovića/njegova radna soba/ projektom  ''Osavmenjavanje stalne postavke Spomen sobe Muzej kuće Bore Stankovića''podržanog  od strane Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije  u oblasti  muzejskog nasleđa dobila  ''Novo ruho''  otvorena  za posetioce  u okviru programa obeležavanja Dana Vranja /dana142. godišnjica  oslobođenja Vranja od Turaka / 30. janauara 2020. godine,Na otvaranju govorili Zorica Jović,Gradska većnica za kulturu i Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja Vranje.

Odaja ili kuća- je  u vreme Stankovićevog detinjstva   bila kuhinja koja se koristila u zimsko doba godine. Danas su tu izloženi : Borin divit, tabakera,  tapija o nasleđu kuće, priznanica o njenoj prodaji iz 1898. godine pisane Borinom rukom,  Baba Zlatino libade, kecelja Borine majke Vaske i lanac od sata  njegovog oca Stojana.

Dvorišna zgrada- takođe ima trem ili ajet i služila je kao letnja kuhinja, i nazivali su je letnja ''kuća''. Tu  je izloženo posuđe za svakodnevnu upotrebu. U dvorištu i danas  postoje svedoci Borinog detinjstva; bunar, loznica /vinova loza/, dud i staro stablo šimšira. Iz kaldrmisnog sokaka-ulice  koja nosi naziv Borine babe Zlate  kroz  drvenu kapiju  ulazi se u dvorište kaldrmisano sa kućom  u orjentalnobalkanskom stilu, sa malim doksatom , ''ajetom'', i nad podrumom  vinovom lozom. Sa lev strane je veliki bokor  starog zelenog šimšira, i stari bunar ispred kuće. U centralnom delu dvorišta je  stari šamdud i dalje se stiže do  letnje kuhinje. Ograđena je visokim zidovima.

(Muzej kuća Bora Stanković, Baba Zlatina br. 9)

ŠOSO "Vule Antić"


Škola za osnovno i srednje obrazovanje učenika svih vrsta smetnji u intelektualnom razvoju,mesto gde se naši učenici osposobljavaju za samostalni život profesionalno,socijalno i emocionalno.U sastavu škole organizovan je pripremno-predškolski program kao i produženi boravak učenika .

Škola radi po redovnom planu i programu ,ali naši učenici stiču vaspitanje i obrazovanje na osnovu timski izrađenih planova usklađenih psihofizičkim mogućnostima učenika.Deca se uključuju u pripremni predškolski program,mogu da nastave školovanje, najpre, u osnovnoj školi koja traje osam godina u dva ciklusa, a zatim i u srednjoj školi , za sada, dva područja rada-Tekstilstvo i kožarstvo i Mašinstvo i obrada metala, u dvogodišnjem i trogodišnjem obrazovanju. U školi se može i vanredno završiti školovanje.

Monografija ŠOSO "Vule Antić", Narodni muzej Vranje

Defektolozi naše škole godinama unazad pružaju podršku učenicima iz redovnih škola koji u našu školu dolazi na grupne ili individualne tretmane,nekoliko dana nedeljno ,u zavisnosti od potreba učenika. Škola je 25. okrobra 2020.godine proslavila 50 godina postojanja ,života i rada u njoj. Tim povodom objavljena je Monografija škole. Promocija Monografije je održana u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju-23.10.2020.i propraćena izložbom dečijih radova koji su izloženi u foajeu Galerije Narodnog muzeja u Vranju.

Galerija Narodnog muzeja Vranje

Posebni programi

Program Narodnog muzeja Vranje u toku Manifestacije "Muzeji za 10"
Program Narodnog muzeja Vranje u toku Manifestacije "Muzeji za 10"

Novo ruho Muzej kuće-osavremenjavanje stalne postavke spomen sobe Muzej-kuće Bore Stankovića

09.-15. novembra

Otvorena za posetioce 30. januara 2020. godine povodom Dana Vranja u okviru programa obeležavanja 142. godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka projekat finansiski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Muzej kuća Bora Stanković, Baba Zlatina br. 9)


Izložba ''Vinčanska žena-boginja, majka, mit''

09. 11. 2020. od 13 časova

Otvaranje izložbe ''Vinčanska žena-boginja, majka, mit'' u saradnji sa Narodnim muzeje Niš, Velika sala Galerije Narodnog muzeja Vranje.

Autori izložbe su arheolog Tatjana Trajković Filipović- kustos Narodnog muzeja Niš,  arheolog Julka Kuzmanović Cvetković- muzejskisavetnik Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju, istoričar  Aleksandar Nikezić  iz Centra za kulturu Aleksinac i arheolog Petar Milivojević  iz Arheološkog instituta u Beogradu.

O izložbi i projektu:

Značaj projekta: Vinčanska žena-mit, boginja , majka ogleda se u saradnji četiri institucija: dva regionalna muzeja: niškog i prokupačkog, kao i Zavičajnog muzeja Župe u Aleksandrovcu i Kulturnog centra u Aleksincu koji u okviru svoje delatnosti imaju i arheološku zbirku.

Cilj projekta je da se posetioci izložbe kroz postavku neolitskih figurina,kulturnih predmeta  i ostalog pratećeg arheološkog materijala detaljnije upoznaju sa društvenim, privrednim, kultnim, estetskim i utilitarnim obeležjima i  težnjama neolitske populacije na prostoru severne oblasti centralnog Balkana.Ta energija usmerena ka stvaranju  praktičnih i korisnih predmeta kanališe se do neverovatnog umetničkog izražavanja kroz figuralnu plastiku kao i duboki religiozni odnos prema prirodi, nepoznatom i svemu  što je okružavalo život i misao neolitskog čoveka, vodeći posetioca korak po korak kroz neolit. Bitna za publiku obuhvaćena projektom jeste prilika za upoznavanje sa verovanjem, duhovnim i društvenim živoom vinčanskog čoveka, kao i sa lokalnim specifičnosima u silu i formi neolitskih figura. Projekat  i izložba  finansirani su  sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložbu ''Vinčanska žena-mit,boginja, majka'' prati monografija  ''Poznoneolitska i ranoeneolitska figuralna plastika iz severne oblasti centralnog Balkana'', autora  Petara Milojevića, Tatjane Trajković Filipović, Julke Kuzmanović Cvetković, Aleksandara Nikezića, Sanje Crnobrnje Krasić, Jelene Milojević i Magdalene Selaković.

Prilikom otvaranja izložbe 9. novembra biće priređena revija praistorijske odeće sa detaljima i originalnim rešenjima. U toku trajanja izložbe  biće održane radionice za decu, osmišljene od autora izložbe  i muzejskog edukatora.

(Velika sala Galerije Narodnog muzeja Vranje, 29. novembra bb)

Izložba’'Nove akvizicije Narodnog muzeja Vranje 2015-2019''

09. 11. 2020.

Izložbu  predstavljaju dela 23 autora: Miloša Đorđevića, Miloša Tomića, Željke Momirov, Koste Bunuševca,Dragana Zdravkovića,Perice Donkova,Grupe ''Škart i Dragana Protića Prote, Mrđana Bajića, Dušana Otaševića, Milete Prodanovića, Zorana Vraneševića, Marka Crnobrnje, Aleksandra Todorovića, Gabriela Glida, Mihaela Milunovića, Slobodanke Stupar, Vjere Damjanović, Vladimira Perića, Dragoslava Krnajskog, Marije Dragojlović, Nine Todorović i Vesne Zarev otkupljena  projektno i finansiski podržane  na konkursu Ministarstva kulture i informisanje u periodu od 2015 do 2019. godine i tako omogućili osavremenjavanje likovne zbirke Odeljenja istorije umetnosti Narodnog muzeja u Vranju.

(Mala sala Galerije Narodnog muzeja Vranje, 29. novembra bb)

Izložba dečijih radova

Povodom obeležavanja 50 godina postojanja i rada Škole ''Vule Antić''u Vranju, otvorena 25. 10. 2020. godine.


(Foaje Galerije Narodnog muzeja, 29. novembra bb)

Narodni muzej Vranje

Adresa: Pionirska 1

 Galerija Narodnog muzeja Vranje

Adresa: 29. novembra bb

Muzej kuća Bora Stanković

Radno vreme:

  • Ponedeljak- petak 8:00 −20:00 časova
  • Subota-nedelja : 9:00 – 13:00 časova

Adresa: Baba Zlatina br. 9


Sajt: Narodni muzej Vranje

Osnivači