Loading...
2020

Narodni muzej u Smederevskoj Palanci

Narodni muzej u Smederevskoj Palanci - Istorijat

Odluka sreskog odbora AGIT PROP-a o osnivanju Sreskog muzeja iz 1952. godine svedočanstvo je o postojanju potrebe lokalne zajednice da ima svoje mesto za uobličavanje identiteta i čuvanje tragova prošlosti. Ove namere nisu ostvarene tada, već je svoju punu formu Muzej ostvario 1966. godine (31. marta), kada je Skupština opštine Smederevska Palanka donela odluku o osnivanju Narodnog muzeja. Za razliku od prethodnog pokušaja, Muzeju je dodeljen prostor u zgradi Stare pošte i određen upravnik – Radovan Milošević.

Važan trenutak u istoriji Muzeja predstavlja njegovo preseljenje u  zgradu 1969. godine. Nova zgrada muzeja je zapravo objekat sagrađen u prvoj polovini devetnaestog veka kao porodična kuća Šiškovića. Ovo reprezentativno zdanje u središtu grada otkupljeno je za Sresko načelstvo, a po izmeštanju sreskog središta (pedesetih godina dvadesetog veka) tu je bila smeštena opštinska uprava. Dodeljivanje zgrade Muzeju predstavlja simbolički važan trenutak koji ukazuje na prirodu odnosa prema nasleđu, kako muzejskom, tako i spomeničkom (i sama zgrada Muzeja je proglašena spomenikom kulture).

Do vremena preseljenja Muzej je imao samo jednog zaposlenog „koji je vršio sve dužnosti, počev od direktorske, pa do kurirske, stolarskog radnika i terenskog prikupljača materijala“ - Radovana Miloševića. Njegovim naročitim angažovanjem, a uz podršku Opštine i entuzijasta prikupljen je veliki broj predmeta, započeta su istraživanja i obrada materijala. Broj predmeta (arheoloških i numizmatičkih nalaza, istorijskih dokumenata slika) u tom periodu narastao je na nekoliko hiljada. Značajna promena u muzeju se dogodila te 1969. godine dolaskom novih radnika koji će voditi „referate“ (današnja odeljenja i zbirke): arheologije, istorije, etnologije i istorije umetnosti.

Uporedo sa organizacionim učvršćivanjem strukture Muzeja odvijala se uobličenje njegove forme. Današnji izgled muzeja velikim delom je uobličen 1972. godine nakon opsežne adaptacije. Tada je muzej dobio svoj današnji spoljašnji izgled, izložbeni prostor na spratu i radni prostor u prizemlju. Kroz nekoliko većih intervencija i prostor u prizemlju pretvoren je u izlagački  (1991. i 2000/2001. i 2005. godine), dok su kancelarije, biblioteka i depoi, preseljeni u drugu zgradu (Trg heroja 3).

Narodni muzej u Smederevskoj Palanci
Narodni muzej u Smederevskoj Palanci

Iz potrebe lokalne likovne zajednice kasnih sedamdestih i početkom osamdesetih godina dvadesetog veka osnovana je Galerija moderne umetnosti (Ulica Prvog srpskog ustanka 128). Nakon vraćanja institucija kulture u samostalne statuse  nezavisne od Centra za kulturu u kome su bile združene, početkom novog milenijuma Galerija je i zvanično postala integralni deo Muzeja. U to vreme, nakon decenija u kojima su njegove delatnosti delili svi kustosi muzeja, započinje sa radom u punom kapacitetu i prosvetno-pedagoško odeljenje.

Stalna postavka Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci


Narodni muzej u Smederevskoj Palanci nema stalnu postavku, već se ona, zbog mnogo zbirki i materijala, a objektivno malo prostora, bazira na povremenim studijskim izložbama.

Posebni programi

Izložba: "Retrospektiva"

Trenutno je na postavci izložba Mirjane Mit – Retrospektiva, umetnice koja je veliki deo svog radnog veka provela u Palanci, danas živi i radi u Kini.

Izložba: „Mesta na kojima smo bili...“

U donjoj galeriji, nalazi se arheološka izložba „Mesta na kojima smo bili...“, koja predstavlja jubilej 50 godina od prvih iskopavanja na naša dva najveća i najznačajnija lokaliteta – Medvednjak i Selevac.

Izložba: „Triptihovanje“

U Galeriji savremene umetnosti trenutno je izložba prof. Čedomira Vasića „Triptihovanje“, koja predstavlja jednu malu retrospektivu njegovog celokupnog opusa.

Razgovori za 10

Razgovori bi se obavljali na aplikaciji Zoom, koja je u vreme pandemije sve popularnija, a vodili bi se sa spoljnim saradnicima Muzeja, ljudima koji su i naša publika, i naši saradnici. Ideja je da oni kroz svoj rad, publici predstave i svoj Muzej, te bi na taj način postigli objetivnost u izveštavanju i predstavljanju. Razgovore bi vodili kustosi. Za 14.novembar, Noć Muzeja, predvideli smo on-line predstavljanje zbirki i kustoska vođenja trenutnih postavki.

Ponedeljak 09. 11. od 18 sati

Aplikacija Zoom, gosti: Aleksandar Gušić, arhitekta i Valetnina Talijan, grafički dizajner. Razgovor vodi, Stevan Martinović, kustos-istoričar umetnosti, direktor.

Utorak, 10. 11. od 18 sati

Aplikacija Zoom, gosti: Saša Marjanović, akademski slikar u Paul Rihard Landauer, slikar. Razgovor vodi, Aleksandra Gedeon, ogranizator muzejskih aktivnosti i dr Darko Trajanović, grafički dizajner.

Sreda, 11. 11. 18 od sati

Aplikacija Zoom, gosti: Branislav Lazarević, darodavac Muzeja i Bojan Nikolić, CIK. Razgovor vodi, Biljana Živković, kustos-istoričar umetnosti.

Četvrtak, 12. 11. od 18 sati

Aplikacija Zoom, gosti: Slaviša Krstić, pesnik i Nenad Stanojević, sitoštampa. Razgovor vodi, Petar Dekić, viši kustos pedagog.

Petak, 13. 11. od 18 sati

Aplikacija Zoom, gosti: Petar Prvulović, održavanje informatičkih sistema i Lazar Rašković, održavanje informatičkih sistema. Razgovor vodi, Milica Stojanović, kustos-arheolog.

Subota, 14. 11. od 20 sati

Aplikacija Zoom, stručno vođenje kroz postavke svih kustosa na temu ljubavi, kao i konerencija zaposlenih na istu temu.

Radno vreme:


Adresa:

  • Trg heroja 5

Sajt: Narodni muzej u Smederevskoj Palanci

Osnivači