Loading...
2020

Galerija slika Sava Šumanović u Šidu

Stalna postavka Galerije slika Sava Šumanović u Šidu


Galerija slika Sava Šumanović u Šidu - Vođenje kroz stalnu postavku svakog dana u 13.00 u periodu od 09. - 15. 11. 2020.                                                 

Galerija slika „Sava Šumanović“ u Šidu osnovana je 1952.godine na temelju darovnog ugovora kojim je slikareva majka, Persida Šumanović poklonila gradu legat od 417 slika svog sina Save. Prema odredbama ugovora legat je smešten u njihovu porodičnu kuću u kojoj se do tada nalazio Sreski sud. Prvobitna zgrada je dograđena i adaptirana 1980.godine tako da Galerija danas ima 600m2 izložbenog prostora. Najveći broj slika u okviru umetničkog fonda, 350 slika,  urađen je tehnikom ulje na platnu, dok je 67 skica u raznim tehnikama : crtež, pastel, akvarel, razblažena tempera.

Stalna postavka u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu pruža reprezentativan uvid u poslednju deceniju stvaralaštva Save Šumanovića. U okviru stalne postavke dominiraju omiljene teme Save Šumanovića, pejzaž i akt, ali je kroz postavku moguće sagledati najviše domete umetnika i u okviru drugih tema. Poštujući metod stvaranja u ciklusima, u stalnoj postavci su uvek izložena dela iz ciklusa Šidijanke, Proleće u šidskim baštama, Dečiji likovi kao i najznačajnija dela iz poslednje decenije stvaralaštva Save Šumanovića: Šidska crkva, Lipova aleja, Iločki drum zimi i Triptih Beračice.

Galerija slika "Sava Šumanović" u Šidu
Galerija slika „ Sava Šumanović“ u Šidu

Vođenje kroz stalnu postavku organizovano je svaki dan u 13.00 sati, sa mogućnošću zakazivanja za organizovane posete.

Posebni programi

Inkluzivna radionica „U svetu slika“

Ponedeljak 09.11.2020, 11.00

Edukativna radionica u Galeriji slika "Sava Šumanović" u Šidu
Edukativna radionica

Kreativno dramska radionica za učenike Osnovne škole za decu sa smetnjama u razvoju „ Jovan Jovanović Zmaj“ deo je planiranog projekta za tekuću školsku godinu. Učenici će razgovarati o Triptihu Beračice, odglumiti događaj koji je predstavljen i zajedničkim radom pokazati svoj doživljaj jedne scene sa Triptiha Beračice.

Kustoska priča „Pred portretom Rusinka u narodnoj nošnji"

Utorak 10.11. 2020, 11.00

Tokom 1934. i 1935. godine Sava Šumanović je naslikao pet portreta Rusinki u tradicionalnoj narodnoj nošnji, od kojih su tri deo umetničkog fonda Galerije slika „Sava Šumanović“. O Rusinki u narodnoj nošnji, ali i o tome šta je zajedničko portretima Rusinki, na koji način je umetnik obradio figure, koje karakteristike rusinske narodne nošnje je naglasio samo su neka od pitanja koja će biti podstaknuta u kustoskoj priči Anđelke Radosavljević, kustosa.

Projekcija dokumentarnog filma „ Sava Šumanović“ autora Vladimira Tomčića

Sreda 11.11.2020, 11.00

Izložba slika dečijih radova

Sreda 11. 11. 2020, 14.00

Izložba slika dečijih radova nastalih u okviru edukativnih radionica u Galeriji slika „Sava Šumanović“.

Manifestacija "Muzeji za 10", Galerija slika "Sava Šumanović u Šidu, 2019. godine"
Manifestacija "Muzeji za 10" 2019. godine u Galeriji slika "Sava Šumanović" u Šidu

Kustoska priča „ Scene svakodnevice na Šumanovićevim platnima“

Četvrtak 12.11.2020, 11.00

Sava Šumanović počinje da radi žanr- scene na temu seoskih radova u periodu između 1938 – 1941.godine. Umetnička dela sa scenama svakodnevice obuhvataju nekoliko celina. Žanr scene na temu radovi u vinogradu,u voćnjaku, radovi u polju i poslovi u šidskim domaćinstvima su deo celine prizori seoskih radova. U kustoskoj priči Pole Marka, kustosa, biće reči o scenama radova u vinogradu, berbe grožđa, beračicama i svakodnevnim poslovima ljudi tog vremena.

Edukativna radionica „ Priča o slikama“

Petak 13.11. 2020, 11.00

Radionica je namenjena učenicima srednjih škola tokom koje će  razgovarati o umetničkim delima u okviru stalne postavke uz instrukcije kustosa pedagoga, o uticaju umetnikove ličnosti na umetničko delo i prepoznavati predele u svom gradu koje je Šumanović ovekovečio na svojim platnima.

Radionice u Galeriji slikarstva "Sava Šumanović" u Šidu
Radionice u Galeriji slikarstva "Sava Šumanović" u Šidu

Kustoska priča „Poslednji put u Parizu“

Subota 14.11.2020, 11.00

U periodu od 1928- 1930. godine Sava Šumanović slika pariske motive, predele, aktove, među kojima i svetski poznat model, Kiki. Tokom tih poslednjih godina boravka u Parizu, Sava Šumanović je uradio mnogo slika među kojima i nekoliko remek- dela. U kustoskoj priči Vesne Burojević, višeg kustosa i direktorke Galerije slika „ Sava Šumanović“ biće reči o tome koje pravce je anticipirao, sa kim se družio, kako se potpisivao i koja antologijska dela je naslikao u tom periodu.

Radno vreme:

  • Radnim danima od 08 do 16 časova
  • Subota od 09 do 15 časova

Adresa:

  • Svetog Save 7


Sajt: Galerija slika Sava Šumanović u Šidu

Osnivači