Loading...
2020

Centar za kulturu Grocka

Rančićeva kuća - Centar za kulturu Grocka

Stalna postavka Centra za kulturu Grocka


Centar za kulturu Grocka: Legat dr Aleksandra Kostića, svestranog  naučnika i prvog srpskog seksologa, izložen je u okviru stalne postavke u galeriji koja se nalazi u samom ulazu biblioteke „Ilija Garašanin“ u Grockoj, u srcu stare varoši i zaštićenoj ambijentalnoj celini Gročanska čaršija.  Stalna postavka obuhvata arheološke i paleontološke nalaze sa terena Grocke, uz lične predmete koji su poklon profesorovog sina Vojislava Vokija Kostića, poznatog kompozitora i gastronoma.  Dr Kostić je gradeći letnjikovac u Dubočaju 1932. godine otkrio bogat arheološki lokalitet i inicirao njegovo proučavanje. Svoje nalaze je 1978. godine ostavio Grockoj „kao podsticaj za dalja istraživanja“, a zbirka iz nekadašnjeg „Zavičajnog muzeja Grocke“ u Rančićevoj kući je nakon više decenija  zaborava od 2018. godine ponovo pred očima javnosti.

(Galerija u Biblioteci „Ilija Garašanin” u Grockoj, Bulevar oslobođenja 11 (Gročanska čaršija))

Posebni programi

Izložba: „Memorija detinjstva“

Od 06. do 24. novembra.

Izložbena postavka slika dipl. primenjenog grafičara Nevene Crnogorac sa serijom radova pod nazivom „Memorija detinjstva“ u tehnici ulje na platnu. Reč umetnice: „U potrazi zapravom lepotom našla sam se prvobitno na pragu svog detinjstva. Prizor je bio jednak sećanjima u slikama koji ostavljaju utisak negde između jave i sna. Jer takva su zapravo i naša sećanja, iskustva koja su se dogodila i koja su imala izvesno trajanje na kraju ostaju zabeležena samo kao jedna ne sasvim jasna slika ispunjena nabojem emocija koje su nam ostale urezane u pamćenju kao asocijacija na događaj”.

(Centar za kulturu Grocka, Rančićeva kuća, Majevička br. 9)

Digitalna divan-tribina „Beograd za početnike“ i Centra za kulturu Grocka u čast 11. novembra,Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

11. novembar od 18 časova.

Digitalna tribina u saradnji sa Smiljanom Popov, „Beograd za početnike“ u čast 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu održava se u Centru za kulturu Grocka i prati se uživo onlajn u skladu sa zdravstvenim preporukama. Uvaženi gost je reditelj Miloš Škundrić, a nakon tribine biće ekskluzivno prikazan njegov dokumentarni film „Dugo putovanje u rat“. Umesto u studiju, ovaj inovativni kocept digitalnih tribina održava se u Rančićevoj kući, i pomera granice dvostruko uživo – „lajv“ putem digitalne tribine, i takođe uživo za publiku prisutnu u Rančićevoj kući, zaštićenom kulturnom dobru od velikog značaja za našu zemlju, poznatom po čarobno lepom ambijentu.

Organizatori: Centar za kulturu Grocka i Smiljana Popov „Beograd za početnike“ ; tehnička platforma: „OCOLO“ digital, studio za digitalne tehnologije

(Centar za kulturu Grocka, Rančićeva kuća, Majevička br. 9)

Virtuelne 3D prezentacije kulturnih dobara opštine Grocka

digitalna e-promocija petkom tokom trajanja Manifestacije

Ukoliko posedujete VR naočare, virtuelnu turu možete da doživite, osetite i krećete se kroz prostor kao da ste u realnom svetu. Virtuelna tura je urađena uz pomoć Matterport Pro2 3D, što je poslednja generacija hardvera namenjenog za snimanje 3D Virtuelnih tura, koji predstavlja zlatni standard kada je u pitanju profesionalno snimanje enterijera.

Digitalni 3D sadržaj biće dostupan na sajtu Centra za kulturu Grocka, i stranicama na društvenim mrežama, sa propratnim edukativnim objašnjenjima, fotografijama i sl.

Virtuelne 3d prezentacije kulturnih dobara opštine Grocka, i to Rančićeve kuće, Legata dr Aleksandra Kostića, Kasno-rimske grobnice u Brestoviku.

*Napomena: Za Noć muzeja 14. novembra biće predstavljena Kasnorimska grobnica u Brestoviku.

Organizator: Centar za kulturu Grocka u saradnji sa Centrom za urbani razvoj i „OCOLO digital“ studijom za digitalne tehnologije

Stručno vođenje Rančićevom kućom za najavljene grupe/ posetioce

Lepotica narodnog neimarstva Grocke i Srbije beleži više od dva veka trajanja i oko četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Ime je dobila po porodici Rančić kojoj je gotovo dva veka pripadala. Građena je od materijala sa podneblja krajem 18. i početkom 19. veka, bez ijednog eksera. Širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide, dragocen je primerak očuvanog narodnog neimarstva. Kuća je zaštićena kao kulturno dobro od velikog značaja 1966. godine i „domaćin“ je ustanovi Centar za kulturu opštine Grocka od 2008. godine. 

Grocka na Dunavu
Grocka na Dunavu

(Centar za kulturu Grocka, Rančićeva kuća, Majevička br. 9)

Logo Centra za kulturu Grocka

Radno vreme u toku Manifestacije:

Centar za kulturu Grocka

  • od ponedeljka do petka od 08 do 16 časova
  • subota 14. novembar od 11 do 18 časova

Biblioteka „Ilija Garašanin”

  • od ponedeljka do petka od 08 do 20 časova
  • subota od 08 do 14 časova


Adresa: 

  • Biblioteka „Ilija Garašanin” u Grockoj, Bulevar oslobođenja 11
  • Centar za kulturu Grocka, Rančićeva kuća, Majevička br. 9


Sajt: Centar za kulturu Grocka

Osnivači