Loading...
Južna Srbija

Narodni muzej Leskovac

Stalna postavka 

Stalna postavka Narodnog muzeja u Leskovcu, otvorena 1974. godine, obuhvata period od praistorije do 1945. godine. Prva faza nove stalne postavke, otvorena 2015. godine, prikazuje način života stanovništa leskovačkog kraja od prvih tragova materijalne kulture do razvoja Leskovca kao trgovačkog, zanatskog i industrijskog centra. Novom stalnom postavkom prikazan je život u Leskovcu, od neolita do kraja poznog srednjeg veka. Postavka je podeljena u četiri celine - od 8 000 godina života na Hisaru, preko antičkog nalazišta kod Male Kopašnice, do Caričinog i Skobaljić grada. (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

Stalna postavka

Gradska kuća

Predstavlja izrazit primer balkanskog stila gradnje i jedna je od najlepših starih kuća u Leskovcu. Stara je preko 150 godina. Danas je obnovljena i u njoj je smeštena stalna etnološka postavka. U prizemlju zgrade nalaze se soba dr Žaka Konfina, kuhinja sa ognjištem i podrum. Na spratu se može videti divanhana, „kandil soba“, salon gde je očuvan dolap uzidan u zid, radna soba sa pirotskim ćilimom i nameštajem u duborezu, kao i devojačka soba. (Gradska kuća, Učitelja Josifa 10)

Gradska kuća

Tekstilni muzej u Strojkovcu

Smešten je u zgradi vodenice koja je podignuta u drugoj polovini 19. veka. Sama zgrada je arhitektonsko remek-delo i predstavlja karakterističan tip „crnotravske dunđerske kuće“. Restaurirana je i u njoj su izloženi originalni predmeti koji predstavljaju proces proizvodnje gajtana.

Arheološki lokalitet Caričin grad

Na arheološkom lokalitetu, koji se nalazi 30 km jugozapadno od  Leskovca, nalaze se ruševine grada Justinijana Prima. Grad je podigao u 6. veku Justinijan I (527-565), vizantijski car, reformator i strateg, u blizini mesta svoga rođenja. U novom gradu bilo je sedište arhiepiskopije Severnog Ilirika.

Posebni programi

Od 13. do 17. maja od 12 do 20 časova: Izložba "Papir govori – Novac Srbije i Jugoslavije 1887-1996" - Iz numizmatičke zbirke Narodnog muzeja u Leskovcu. Autor: Nebojša Dimitrijević, kustos arheolog. Izložba prikazuje papirni novac Srbije i Jugoslavije od 1887. godine do 1996. godine. Simbolikom prikaza na novcu pratimo istorijski razvoj i političke promene na teritoriji Srbije. (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2)

Od 13. do 18. maja: Nagradna igra "Muzej nije bauk" - Nagradna aktivnost namenjena deci, srednjoškolcima i svima koji se tako osećaju, u okviru koje će imati priliku da posete muzejska dešavanja i postavku u toku manifestacije "Muzeji za 10".  Tom prilikom je potrebno da naprave fotografiju, napišu blog ili snime kratak video koji prikazuje Muzej kao mesto zabave. Takmičenje za najkreativniju fotografiju / blog / video traje do ponoći 18.05.2019. godine. Proglašenje pobednika i uručenje nagrada biće 19.05.2019 u 13 časova. Pet najboljih radova će se naći na internet prezentaciji Narodnog muzeja u Leskovcu, Instagram i Fejsbuk profilu. Svi zainterosovani svoje radove mogu slati elektronskom poštom na adresu: muzejleskovacpr@gmail.com (blog i video) dok fotografije mogu objavljivati na društvenim mrežama koristeći hashtag #muzejnijebauk #muzejleskovac #nedeljamuzejaleskovac #nocmuzejaleskovac.

Edukativne radionice

Od 13. do 17. maja od 12 do 13 časova: Smotra arheološkog filma - Svakog dana biće prikazani arheološki filmovi različite tematike. (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

Od 13. do 17. maja od 12 do 20 časova: Taktilna izložba "Dodirni prošlost" - Taktilna izložba "Dodirni prošlost" je deo stalne postavke sa 19 replika odabranih eksponata iz zbirki muzeja. (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

Od 13. do 17. maja od 12 do 20 časova: Dečji muzejon - Vreme koje deca provedu u dečjem muzejonu  biće posvećeno slobodnoj igri dece koja će u skladu sa svojim interesovanjima sama birati didaktičke i kreativne materijale za rad, čitati knjige ili igrati društvene igre. Materijal (slagalice, domine, igra mice, tragovi kulture i sl.) je osmišljen tako da deci približi kulturnu baštinu Leskovca i okoline i da kroz igru uče. Program je namenjen deci od 5 do 11 godina. (Gradska kuća Leskovac, Učitelja Josifa 10).

Dečiji muzejon

Od 13. do 17. maja od 18 do 19 časova: Vođenje kroz izložbu "Papir govori – Novac Srbije i Jugoslavije 1887-1996" - Kustos arheolog: Nebojša Dimitrijević. (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

Od 13. do 17. maja od 13 do 14 časova: Radionica "Igrajmo se mice i zujalice" - Radionica za decu između 7 i 11 godina "Igrajmo se mice i zujalice". Igračke predstavljaju sredstvo kojim se deca, ali i odrasli, služe u igri. One su osnovni materijalni činilac igre koje svojim svojstvima utiču na njen tok i sadržaje. U zbirkama Narodnog muzeja u Leskovcu nalaze se predmeti koji su korišćeni  za igru i zabavu: astragali, kocke, žetoni, opeke sa predstavom mice... Deca će  na radionici saznati koje su bile omiljene igre dece u prošlosti. (Gradska kuća Leskovac, Učitelja Josifa 10).

13. maj od 14 do 15 časova: Radionica "Vidim njihovim očima" - Namenjena deci od 7 do 12 godina. Putem čula dodira, deca će učiti o životu ljudi sa invaliditetom, pokušavajući da uđu u svet slepih i saznaju na koji način oni, taktilno, doživljavaju muzejske predmete. (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

Vidim njihovim očima

14. maj u 19 časova: Otvaranje izložbe "Priča jednog vremena – gobleni" - Izložbom će se prikazati  svi  gobleni iz zbirke Stanovanja odseka za etnologiju, koji su rađeni po tzv. "Vilerovoj" šemi. Izložba će prikazati 39 goblena različitih motiva i dimenzija iz zaostavštine Nade Vukosavljević, službenice iz Leskovca. (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

15. maj od 14 do 15 časova: Predavanje "Starine u oblasti rudnika Lece" - Sa osvrtom na rezultate istraživanja nekropole na lokalitetu Crkva Sv. Pantelejmona u selu Gazdaru. Kustosi: Smilja Jović, Julijana Pešić. (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

15. maj od 15 do 17.20 časova: "Čajanka u muzeju" i druženje sa starijim građanima - "Čajanka u muzeju" je radionica namenjena penzionerima u okviru koje će starijim sugrađanima biti obezbeđeno stručno vođenje kroz izložbe "Papir govori – novac Srbije i Jugoslavije 1887-1996" i izložbu "Priča jednog vremena – gobleni".  Ovom prilikom stariji sugrađani će moći da podele svoje priče sa kustosima muzeja. Nakon posete izložbama, nastupiće horska sekcija Udruženja penzionera u Leskovcu "Neven". (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

15. maj od 19 do 20 časova: Koncert učenika muzičke škole "Stanislav Binički". (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

16. maj od 16 do 18 časova: Performans "U Justinijanovu čast" - Performans "U Justinijanovu čast" u izvođenju učenika O.Š. "Vuk Karadžić" iz Lebana. U prvom delu učenici će kazivati stihove o Caričinom Gradu, Justinijanu, prošlosti. Deo performansa je izložba mozaika i tekstova sa kaligrafijom.

Nakon performansa biće održane i radionice: 1. 5 mozaika sa fazama i postupcima izrade, grnčarski točovi na kojima će učenici sa glinom za modelovanje previti predmete od gline. 2. radionica kaligrafskog pisanja na kojoj učenici mogu da pišu imena posetilaca. (Gradska kuća Leskovac, Učitelja Josifa 10).

U Justinijanovu čast

16. maj od 19 do 20 časova: Koncert voklane grupe "Libero". (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

 17. maj od 19 do 20 časova: Koncert crkvenog hora "Branko". (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

17. maj od 17 do 18 časova: Predstava "Koštana" - Predstava u izvođenju OŠ "Bora Stanković" iz Guberevca. (Gradska kuća Leskovac, Učitelja Josifa 10).

18. maj u 16 časova: Izložba duboreza - Izložba fotografija rađenih u duborezu tehnikom Scroll saw, bareljefu i vitraziji autora Nebojše Jakšić. Fotografije prikazuju životinje u različitim pozama, a zbog načina izrade odaju utisak 3D forme. (Trg ispred Narodnog muzeja Leskovac, Stojana Ljubića 2).

Edukativna radionica

18. maj u 17 časova: "Ča Mitina učionica" - Radionica namenjena deci školskog uzrasta u okviru koje će mališanima biti prikazan izgled školovanja sredinom 19. veka u Leskovcu.(Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

18. maj u 20 i 22 časa: Stručno vođenje u okviru izložbe "Papir govori – Novac Srbije i Jugoslavije 1887-1996" iz numizmatičke zbirke Narodnog muzeja u Leskovcu - Kustos arheolog: Nebojša Dimitrijević. (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

18. maj od 16 do 24 časa: Izložba "Priča jednog vremena – gobleni" - Gobleni iz zbirke Stanovanja odseka za etnologiju, koji su rađeni po tzv. „Vilerovoj“ šemi, 39 goblena različitih motiva i dimenzija su zaostavština Nade Vukosavljević, službenice iz Leskovca. (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

18. maj u 17, 21 i 23 časa: Stručno vođenje kroz Stalnu postavku "Vremeplov leskovačkog kraja". (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

18. maj od 16, 21 i 23 časa: Stručno vođenje kroz Stalnu postavku Gradske kuće. (Gradska kuća Leskovac, Učitelja Josifa 10).

18. maj u 16 časova: Radionica za decu između 7 i 11 godina "Igrajmo se mice i zujalice" - Igračke predstavljaju sredstvo kojim se deca, ali i odrasli, služe u igri. One su osnovni materijalni činilac igre koje svojim svojstvima utiču na njen tok i sadržaje. U zbirkama Narodnog muzeja u Leskovcu nalaze se predmeti koji su korišćeni  za igru i zabavu: astragali, kocke, žetoni, opeke sa predstavom mice...Deca će  na radionici saznati koje su bile omiljene igre dece u prošlosti. (Gradska kuća Leskovac, Učitelja Josifa 10).

18. maj u 17 časova: Iscrtavanje lica - Tokom Noći muzeja, organizovano je iscrtavanje lica najmlađim sugrađanima. Umetnici Narodnog muzeja u Leskovcu iscrtavaće narodne motive na licima najmlađih sugrađana. (Gradska kuća Leskovac, Učitelja Josifa 10).

18. maj od 18 do 19 časova: Multimedijalna istorijska drama / predstava ''Junaci gvozdenog puka'' - Radnja je smeštena u period 1914 - 1918. godine gde se pojavljuju likovi "Gvozdenog puka" iz Jablaničkog i Topličkog kraja, ne tako poznati široj javnosti. Radnja drame prati golgotu i vaskrs Srpske vojske kroz prikazane  scene povlačenja naše vojske preko Prokletija, borbe na Kajmakčalanu i proboj Solunskog fronta. Predstavu izvode članovi dramske sekcije Kulturnog centra Medveđa, glumci iz amaterskog pozorišta "Katarza" i udruženje SSSS. (Gradska kuća Leskovac, Učitelja Josifa 10).

18. maj od 19 do 20 časova: Koncert gradskog dečjeg hora "Zvezdice". (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

18. maj od 20 do 21 čas: Koncert kamernog orkestra "Amoroso". (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

19. maj u 13 časova: Proglašenje pobednika takmičenja "Muzej nije bauk". (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2).

Radno vreme: od 12 do 20 časova, u subotu 18. maja od 16 do 24 časa, u nedelju 19. maja od 9 do 14 časova.
Adresa: Narodni muzej Leskovac - Stojana Ljubića 2; Gradska kuća - Učitelja Josifa 10
Sajt: Narodni muzej Leskovac

Osnivači