Loading...
Južna Srbija

Muzej u Prijepolju

Stalna postavka

Izložbeni prostor

U stalnoj postavci Muzeja u Prijepolju nalaze se četiri tematske izložbe: Rimska nekropola u Kolovratu (materijalna svedočanstva, fotografije i dokumeta o antičkom arheloškom lokalitetu u blizini Prijepolja (II – IV vek); Etnografska postavka "Prošlost na dar" (izbor eksponata iz bogate etnografske zbirke Muzeja u Prijepolju); Izložba "Prijepolje na starim fotografijama" (predstavljene najstarije fotografije grada i okoline s kraja XIX i početka XX veka); Izložba "Vlade Divac – košarkaška legenda" (foto-dokumenrana postavka o najpoznatijem Prijepoljcu i jednom od najboljih svetskih košarkaša).

Etnografska postavka

Posebni programi

Od 13. do 18. maja od 11 do 15 časova: Nedelja arheološkog filma - Izbor filmova sa Međunarodne smotre arheološkog filma 2019. u Narodnom muzeju u Beogradu. U saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu Muzej u Prijepolju već godinama organizuje „Nedelju arheološkog filma“ u svom galerijskom prostoru. Filmovi su prevashodno namenjeni učenicima tri prijepoljske srednje škole čijim projekcijama organizovano i po utvrđenom rasporedu prisustvuju. Projekcije filmova su otvorene i za građanstvo. 

18. maj od 18 do 22 časa: Vlade Divac u Kući slavnih "Od Prijepolja do Springfilda" - U danu kada se obeležava Međunarodni dan muzeja - 18. maj i održava 15. Evropska noć muzeja, Muzej u Prijepolju će za posetioce biti odtvoren od 9 do 22 časa. Centralni događaj biće program upriličen povodom prijema Vlada Divca, našeg proslavljenog košarkaša i najpoznatijeg Prijepoljca u Kuću slavnih u Springfildu (SAD), rodnom mestu košarke. U okviru četvorosatnog programa biće prikazani najuzbudljiviji inserti iz košarkaške karijere Vlada Divca u beogradskom Partizanu, NBA ligi i reprezentacijama Jugoslavije i Srbije, kao i njegov humanitarni rad. Prikazaće se dugometražni dokumentarni film „Jednom braća“ koji govori o odnosu dve košarkaške legende sa ovih prostora- Divcu i Draženu Petroviću. Posetioci će, na kraju, imati priliku da vide i foto-zapis sa oproštaja od igračke karijere legendarnog asa koji je upriličen 23. septembra 2007. u Muzeju u Prijepolju.  

Vlada Divac

18. maj u 20 časova: Otvaranje izložbe slika - Muzej će u saradnji sa Udruženjem za nauku, kulturu i umjetnost Bošnjaka „Divanhana“ iz Prijepolja u Noći muzeja prirediti izložbu slika tri mlade umetnice – Sare Obradović iz Priboja, Andrijane Andrijašević iz Čajetine i Vesne Cvetić iz Užica. Izložba njihovih radova će u galeriji muzeja gostovati do kraja maja 2019.

18. maj u 21 čas: Veče poezije u lapidarijumu muzeja - I ovaj program će se realizovati u saradnji sa Udruženjem „Divanhana“. Na letnjoj sceni, u prostoru lapidarijuma muzeja, nastupiće mladi pesnici iz Prijepolja i okoline.

18. maj od 12 do 19 časova: Etnografska postavka u kući Jusufagića - Za posetioce će 18. maja biti otvorena i obnovljena kuća Jusufagića na Čairu koja se nalazi u sastavu muzeja.  Sa očuvanim autentičnim eksterijerom i enterijerom kuća Jusufagića na Čairu predstavlja  primer života jedne građanske muslimanske porodice u Prijepolju krajem 19. i početkom 20. veka. To reprezentuje i etnografska postavka u kući koja je otvorena za najavljene posete.


Adresa: Valterova 35
Sajt: Muzej u Prijepolju

Osnivači