Loading...
Južna Srbija

Muzej Ponišavlja u Pirotu

Stara kuća Pirota

Stalna postavka smeštena je u kući porodice Hristić, koja potiče iz sredine 19. veka. Zbog svojih arhitektonskih i istorijskih karakteristika, ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja. Postavka je ambijentalnog karaktera i oslanja se na izgled kuća uglednih građana Pirota u periodu pre i posle oslobođenja od Turaka. Dominiraju pirotski ćilimi. U novije vreme kompleks Muzeja poslužio je  kao prostor za snimanje filmova "Zona Zamfirova" i "Ivkova slava".

Kuća porodice Hristić

Stalna arheološka postavka

Stalna arheološka postavka , ulica Vojvode Momčila bb. smeštena je u kompleksu srednjevekovnog Pirotskog grada, koji je spomenik kulture od velikog značaja. Postavku čine predmeti materijalne kulture pirotskog kraja, počev od mlađeg kamenog doba.

Tokom manifestacije "Muzeji za 10", stalne postavke Muzeja Ponišavlja biće otvorene sledećim rasporedom: stalna arheološka postavka u prostoru Pirotskog grada biće otvorena od 8 do 15 časova, stalna muzejska postavka u Kući porodice Hristić od 8 do 19.30 časova, a u subotu 18. maja od 19 do 1 čas.

Manifestacija "Muzeji za 10"

Posebni programi

Od 13. do 18. maja od 14 do 19. časova: Edukativne radionice - Realizovaće se muzejske radionice za decu i odrasle, na lokacijama Pirotskog grada i Kuće porodice Hristić, posvećene pirotskom govoru, Pirotskom gradu i tehnici batika.

16. maj od 16 do 18 časova: "Putokazi do Muzeja" - Da bismo olakšali put Piroćancima do Muzeja, deca će uz pomoć kustosa edukatora i svojih učitelja, iscrtati putokaze kredama po trotoaru: jedna grupa dece od centra ka Muzeju, a druga od ulaska u grad do Muzeja Ponišalja. Učesnici su đaci osnovnih škola.

18. maj: Izložba posvećena tradiciji poklanjanja fotografija za uspomenu, pod nazivom Svojima za uspomenu. Na izložbi će biti prikazan odabir zanimljivih fotografija iz porodičnih albuma Piroćanaca kao i zbirki Muzeja. Lokacija: Galerija Muzeja Ponišavlja.

Edukativne radionice


Adresa: Nikole Pašića  49
Sajt: Muzej Ponišavlja u Pirotu

Osnivači