Loading...
Јужна Србија

Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка

Кућа Курсулића

Меморијал "Рашка – ратна престоница Краљевине Србије 1915" 

След историјских догађаја претворио је Рашку у јесен 1915. у привремену ратну престоницу Краљевине Србије. Крајем октобра, у Рашку је приспела Влада, Врховна команда, принц Александар Карађорђевић, представници савезничкох дипломатских мисија, те чиновници важнијих државних намесништава. За седиште Владе била је одређена кућа угледног и имућног Рашчанина Љубомира Курсулића, смештена на самом улазу у град из правца Краљева. Влада је у њој боравила 13 дана, то јест до 12. новембра и за то време одржала 11 седница на којима су, осим свакодневне анализе спољнополитичке и ситуације на бојишту, донете и неке од, показаће се касније, судбоносних одлука по судбину српске државе.

Меморијал "Рашка – ратна престоница Краљевине Србије 1915"

У част 100-те годишњице боравка Владе Краљевине Србије у Рашки, 2015. године, отворен је меморијал – трајна поставка коју чине три, међусобно повезана, сегмента:

  • фотографије, документа, униформе, војне заставе, фототипско издање Мирослављевог јеванђеља који оживају боравак Владе и њена заседања у кући Курсулића;
  • кутак Милунке Савић - хероине Великог рата родом са подручја Рашке. У Спомем соби су изложене њене фотографије и фотографија њеног ордења, медаља и споменица којима је била одликована;
  • Омаж породици Курсулић која је уступила свој дом за седиште Владе и Државни трезор од 31. октобра до 12. новембра 1915. године. Угледна предузетничка породица дала је велики допринос развоју Рашке с краја 19. и у првој половини 20. века. Формиран је мали салон варошке куће са фотографијама чланова породице.
Поставка

Посебни програми

13. мај у 19.30 часова: Отварање изложбе "Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске" - На изложби дигиталних принтова уметничких дела из колекције Галерије Матице српске под називом "Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске", биће представљена уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињена у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација. На овај начин издвојиле су се четири теме и целине приказане на изложби: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост.  На отварању изложбе говориће Соња Милићевић, кустоскиња Центра за културу „Градац“ и Мирослава Жарков, кустоскиња Галерије Матице српске и једна од ауторки изложбе, која ће, након отварања, кроз  стручно тумачење репрезентованих радова на изложби,  публици приближити проблем европског, као и поменуте феномене везане за европски културни идентитет, нарочито присутан у српској уметности и визуелној култури током XIX и XX века, после ослобођења од вишевековне османске владавине. Локација: Галерија Центра за културу „Градац“.

14. мај у 18 часова: Концерт "Рецитал за виолончело и клавир" - Пијанисткиња Бојана Шумањски и виолончелиста Ђорђе Милошевић ће извести једночасовни концерт под називом "Рецитал за виолончело и клавир". Програм концерта: Đeminijani: Sonata za violončelo i baso kontinuo u de molu, Op 5 Br 2, Andante, Allegro, Adagio, Presto; L. van Betoven: 12 Varijacija za klavir i violončelo na Hendlovu temu iz oratorijuma “JudaMakabejac”; Vilja-Lobos: Arija: Kantilena iz “Bachanias Brasileras” Br. 5; Ivana Ognjanović: “300 km for two”; Irena Popović: Svita “Broken Ernest”. Локација: Галерија Центра за културу „Градац“.

Бојана Шумањски и Ђорђе Милошевић

15. мај у 19.30 часова: Промоција публикације "Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе I-V" - Александар Марушић, директор Музеја рудничко – таковског краја и један од уредника, представиће петотомну стручну побликацију "Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе" чија је основна улога презентовање заоставштине династије Обреновић која се чува у фундусима музеја, архива, библиотека, црквама, манастирима и приватним колекцијама у Србији и иностранству. Бројни аутори исцрпним текстовима, уз бројне прилоге, дају информације о установама које третурају баштину династије. Чланци садрже и веома интересантне податке који сведоче о односу Обреновића и појединих крајева Србије, као и поуздана сведочанства о тадашњим људима како присталицама тако и противницима династије. У попису каталошких јединица, односно Каталогу, аутори су именовали највредније предмете и документе, описујући њихов изглед, материјал од ког су сачињени, наводећи аутора, радионицу или фабрику где су настали... Све чланке прати богата илустративна грађа. Кроз презентацију и причу о публикацији публици ће путем бројних драгоцености бити приближена владарска кућа Обреновића, њена историјска улога и значај током XIX и ХХ века. Локација: Галерија Центра за културу „Градац“.

16. мај у 19.30 часова: Предавање "Духови западне Афике – ликови у дрвету" - Народно скулпторство афричких заједница је почетком 20. века послужило као инспирација европским уметницима модерне, који су ову уметност „открили“ и донели јој светску афирмацију. Највиши домети тог стваралаштва досегнути су у ритуалним предметима западне Африке у којима су најјасније дошли до изражаја богатство духовне стварности и снага животних веровања Африканаца. У маскама и скулптурама оличене су духовне представе, од предачких фигура до небеских супружника и митских духова заштитника. Скулптуре као визуелизоване духовне представе биће осветљене у контексту њихове ритуалне употребе, на основу репрезентативних примера из збирки Музеја афричке уметности, уз кратак осврт на допринос колекционара/донатора београдске збирке. Предавач: Александра Продановић Бојовић, антрополог/виши кустос, Музеј афричке уметности. Локација: Галерија Центра за културу „Градац“.

Публика

17. мај у 11 часова: Креативна радионица "Фантастичне форме: канага, маска народа Догон" - Креативна радионица Музеја афричке уметности за децу од 6 до 12 година.  Учесници радионице упознаће облике и симболизам маске канага, карактеристичне за културно наслеђе народа Догон из Малија, као и њихове чудесне митове и веровања. Различита тумачења односе се на облик ове маске препознатљиве по угластим и гемотризованим формама, тако да се у њој може препознати мотив птице, сведени приказ крокодила или симболизам неба и земље у паралелним линијама које красе горњи план маске. Након презентације са примерима фотографија маске канага из збирке Музеја афричке уметности у Београду и других музеја у свету, деца ће имати прилику да направе и украсе своју маску фантастичних форми комбинујући цртеж и бојење, колаж папир, шарене нити и друге материјале. Радионицу воде: Марија Милош (виши кустос - аниматор) и Александра Продановић Бојовић (виши кустос). Локација: Галерија Центра за културу „Градац“.

17. мај у 19 часова: Креативна радионица за децу и младе "Дете и традиција" - Идеја овог програма јесте да се деци и младима приближи традиција и укаже на смисао очувања културне баштине с циљем да упознају српску културу као део целокупне светске баштине. Ова иницијатива настала је као одговор на потребу да се деца заинтересују за српску културу и традицију и тиме упознају живот својих предака. Предавање о сталној изложби ће обухватити кључне теме у вези са народном културом Срба у XIX и XX веку.

Радионица ће се састојати од две активности којима ће бити покривене теме као што су народне ношње и народно градитељство: Куће некад и сада - Постављањем сличица некада коришћених предмета на план ентеријера планинске куће, деца откривају како се некада живело на селу. Затим крећу у авантуру проналажења на изложби "Народна култура Срба у 19. и 20. веку" предмета са сличица. Радионицу води: Ана Новаковић, кустос – педагог Етнографског музеја у Београду. Локација: Галерија Центра за културу „Градац“.

Едукативна радионица


17. мај у 20 часова: Отварање изложбе "Народна култура Срба у 19. и 20. веку" - Мобилна изложба Етнографског музеја у Београду о народној култури Срба  треба да привуче све заинтересоване  млађе и старије Рашчане. Изложбу прати предавање за децу и одрасле из ког ће присутни сазнати о прошлости својих предака, научиће како су изгледале и како су биле уређене куће на селу и куће у граду током XIX века. Сазнаће како су се некад људи облачили, од којих материјала се правила одећа и како се украшавала. На изложеним постерима видеће најрепрезентативније предмете праћене легендама које приказују народне ношње и народно градитељство. Изложбу ће отворити Ана Новаковић, кустос – педагог Етнографског музеја у Београду.

18. мај у 12, 13 и 14 часова: Стручно вођење "Рашка – ратна престоница Краљевине Србије" - Стручна вођења кроз сталну поставку „Рашка ратна престоница Краљевине Србије 1915. године“ на Међународни дан музеја биће организована у три термина са циљем да се заинтересоване групе од по десет лица детаљно упознају са сталном поставком рашчанског меморијала. Посебан акценат ће бити стављен на долазак Владе Краљевине Србије у Рашку, на фототипско издање Мирослављевог јеванђеље, Милунку Савић и стару рашчанску породицу Курсулић. Групе ће кроз изложбу водити Данијела Матовић, организатор музејских активности у Центру за културу „Градац“.

18. мај у 19.30 часова: Прича о заједничком наслеђу "Како смо СЛАКО брендирали грађанску Србију" - Ово је прича о заједничком наслеђу ствараном готово два века. О скупоценој делицији припремљеној још на византијском двору, која је од доба Књегиње Љубице послужила сваког госта, посредовала у дипломатским преговорима, одушевила светске путнике, започињала дан, поклаљала се у посебним приликама, претходила неизбежној кафи и ракији, потиснула турско – а најзад увела грађанско у српску културу. Служење слатког, више је од гастрономске појаве, домаћичке вештине и ритуала. Слатко је сублимни симбол једног периода српске културе која је смисао проналазила у трајању. У Кући Цветића у Краљеву, данашњем „Музеју слатка“ ова традиција чува се као нематеријално благо. Ово је прича и о једној породици чији је идентитет за њу везан пуних 111 година. О грађанској култури и српском слатку као бренду говориће др Лидија Цветић и Марина Лукић Цветић, историчар уметности, кустоси и оснивачи „Музеја слатка“  у Краљеву.

Слатко

18. мај у 22.30 часова: Видео презентација старих фотографија и докумената"Рашчански споменар" - Трећу годину за редом у Европској ноћи музеја Центар за културу „Градац“ ће представити видео презентацију старих фотографија и докумената и окупити Рашчане у циљу размене информација о прошлим временима старе Рашке. Ове године акценат ће бити стављен на фотографије и документа везана за угледне рашчанске породице и њихов утицају на развој Рашке у првој половини 20. века. Циљ окупљања је интерактивна дискусија и размена поменутих садржаја као потенцијал за надградњу поставке и будућих програма Центра за културу. Активности ће трајати до 1 час иза поноћи. Презентацију ће водити Данијела Матовић, организатор музејских активности у Центру за културу „Градац“ Рашка.

19. мај у 19.30 часова: Предавање "Мода у модерној Србији" - Предавање Мода у модерној Србији прати процес успостављања европског модног система у Србији, смештајући моду у Србији у 19. и почетком 20. века у шири контекст великих друштвених промена које су пратиле настанак модерне српске државе. Најављујући истоимену изложбу која ће се одржати у Музеју примењене уметности у Београду у периоду новембар 2019 – јануар 2020. године, предавање ће покушати да одговори на различита занимљива питања: на који начин су елементи градске ношње интерпретирани у оквиру конструисаног националног костима, које модне силуете су обележиле 19. и почетак 20. века, како је развој занатства и трговине променио модну слику Србије, како је један репрезентативан предмет високе моде почетком 20. века стигао из Париза у Србију и ко је стварно носио раскошну биндали хаљину? Предавач: Драгиња Маскарели, виши кустос у Збирци текстила и костима Музеја примењене уметности - Београд.

Адреса: Ибарска 6
Сајт: Центар за културу, образовање и информисање "Градац" Рашка

Оснивачи