Loading...
2019

Narodni muzej Kraljevo

Stalne postavke

Stalna postavka Narodnog muzeja (Trg Sv. Save br. 2): arheologija, društvena, kulturna i ratna istorija Kraljeva, Vrnjačke Banje i Raške od praistorije do savremenog doba. Otvoreno od 8 do 20 časova.

Stalna postavka

Stalna postavka Legata Olivere Radojković Čolović (Karađorđeva br. 96): legat obuhvata porodičnu kuću sa dvorištem dr Olivere Radojković-Čolović, koja je testamentom 2012. godine preneta u vlasništvo Narodnog muzeja Kraljevo. Kuća je adaptirana u galerijski prostor i svečano otvorena za Noć muzeja 2016. godine. Kolekciju čine umetnička dela (24 ikone i 120 slika savremene umetnosti), kao i bogata zbirka nameštaja i pokućstva (157 predmeta od porcelana, keramike, stakla i drveta). Otvoreno od 8 do 15 časova.

Posebni programi

9. maj u 19 časova: Otvaranje izložbe "Cipele – tradicija i moda: Ženska obuća iz XIX i s početka XX veka" iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu - Na izložbi će biti izloženo 25 predmeta, uglavnom ženske obuće iz 19. i s početka 20. veka. Obuća je nošena uglavnom u Srbiji i regionu tako da, shodno tome, prati proces transformacije odevanja građanske klase tokom 19. veka, od tradicionalne orijentalne nošnje ka evropskoj modi. Autorka izložbe je Draginja Maskareli, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Izložba "Cipele – tradicija i moda: Ženska obuća iz XIX i s početka XX veka"

14. maj u 19 časova: Otvaranje izložbe "Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu" autorke Aleksandre Savić muzejskog savetnika Prirodnjačkog muzeja iz Beograda. Na izložbi će biti predstavljene sadnice biljke kafa (Coffea arabica L.); modeli ploda i semena kafe; uzorci kafe sa ekskluzivnih plantaža širom sveta (Etiopija, Jemen, Kamerun, Gvatemala, Burundi, Ekvador, Meksiko, Brazil, Indija, Nepal, Vijetnam, Papua Nova Gvineja, Honduras, Tanzanija itd.), kao i čuvena i veoma skupa kafa Blue Mountain koja se uzgaja na Jamajci. Izložbu prati i priča o istoriji kafe i kafedžinica u svetu, o proizvodnji i preradi kafe, kao i o kofeinu, „legalnoj drogi". Posetioci će imati priliku da vide azijsku cibetku koja se hrani plodovima kafe, zahvaljujući čemu se dobija najskuplja kafa na svetu – kopi luvak. Putem autentičnih šoljica iz raznih krajeva sveta biće predstavljen ritual ispijanja kafe u svetu. Poseban deo izložbe predstavlja raritetna kolekcija novosadskog kolekcionara Radmila Mulića, koja se sastoji od brojnih predmeta vezanih za kafu iz 19. i 20. veka sa našeg i evropskog područja. Na izložbi će biti predstavljeni eksponati vezani za kafu iz kolekcije Etnografskog muzeja, kao i ekskluzivni primerci šoljica za kafu iz Muzeja Jevrema Grujića, koje su koristili članovi kraljevske porodice Obrenović. Deo izložbe posvećen je običajima posluživanja kafe u Srbiji, kao i našem tradicionalnom posluženju koje predstavlja – kafa, slatko i voda. Putem autentičnih pribora za kafu iz raznih krajeva sveta biće predstavljen ritual ispijanja kafe širom sveta.

15. maj u 12 časova: "Svrati na kafu"- ispijanje kafe kao transfer znanja i praktikovanje nematerijalne kulturne baštine. Autorka radionice namenjene srednjoškolcima je istoričarka umetnosti Jelena Marković. Koristeći ritual pripremanja i ispijanja kafe u društvu, kroz neformalni razgovor o fenomenu kafenisanja, običajima i posluženjem koji ga prate, kao i susret sa unapred pripremljenim predmetima vezanim za istorijat konzumacije kafe u Srbiji, domaćica (voditelj radionice) teži da upozna navike današnje omladine, preispita njihov odnos prema istoriji i kulturnom nasleđu, i da sa učesnicima istraži ideju o mladima kao nastavljačima tradicije.

17. maj u 19 časova: Program "Više od igre" - Psvećen jubileju sportskog kluba "Sloga" iz Kraljeva. Posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa postojanjem i radom kluba tokom proteklih 70 godina i uživaju u posebnom programu sportsko- zabavnog karaktera.

18. maj od 18 do 24 časa: Evropska noć muzeja - "Dođi na kafu" - Težište programa „Dođi u muzej, na kafu“ biće širok pristup posvećen razumevanju kulturološkog fenomena kafe, baziran na izložbi „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu” Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. Kroz saradnju sa kafeom „Kafeterija“ posetioci će u muzeju moći da degustiraju različite vrste kafe, sa poznatih svetskih destinacija. Takođe će moći da aktivno učestvuju u mlevenju kafe u starim vodenicama i spremanju tradicionalnog posluženja. Ovom prilikom Muzej će promovisati svoju šolju – suvenir, koja je u pripremi. Biće organizovan i  prateći muzički program. Kafe „Kafeterija“ koji je  uključen u akciju, biće posebno obeležen, pripremiće se flajeri za stolove i biće izložene neki od štampanih legendi. Postoji mogućnost uključivanja još jednog kafea. Posetiocima će biti dostupna, takođe atraktivna izložba „Cipele – tradicija i moda: Ženska obuća iz XIX i s početka XX veka” Muzeja primenjene umetnosti, kao i dve stalne postavke, u zgradi Muzeja i Legatu Olivere Radojković Čolović.

Adresa: Trg Svetog Save br. 2
Sajt: Narodni muzej Kraljevo

Osnivači