Loading...
Centralna Srbija

Narodni muzej Čačak

Stalna postavka

Stalna postavka se nalazi u konaku Jovana Obrenovića iz 1835. godine koji je 1979. godine proglašen za kulturno dobro od velikog značaja. Prostorni sklop konaka omogućio je da se u postavci obrade tri teme: Period od praistorije do kraja srednjeg vekaCrkve i manastiri čačanskog kraja, Ustanci i ratovi 1804-1941. godine.

Stalna postavka

Posebni programi

Od 13. do 19. maja: Izložba "Tradicionala umetnost Kine" - Na izložbi će biti izloženo 40 radova izvedenih u tehnici tuš na pirinčanom papiru koju su realizovali umetnici iz grada Lešana. Radovi su nastali u okviru projekta kulturne saradnje Republike Srbije i  Republike Kine tokom radionice koja je realizovano u Čačku od 9 - 18. septembra 2018. godine, u organizaciji Centra za vizuelna istraživanja Krug, a pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Kine, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Čačka. Mesto izložbe: Galeriji Narodnog muzeja.

Izložba "Tradicionala umetnost Kine"

14. i 16. maj od 11 do 13 časova: Radionica "Sistem grejanja u rimskim termama" - Radionicu će voditi kustos arheolog i maketar Mišo Stevanović u saradnji sa učenicima osnovne i srednje škole. Radionica se sastoji iz dva dela. Prvi deo je upoznavanje  polaznika  sa lokalitetom Rimske treme koje se nalaze u samom centru Čačka i načinom grejanja kao i delovima grejnog sistema. Drugi deo radionice je izrada i praktična primena delova sistema za grejanje. Mesto radionice: Galerija Narodnog muzeja.

"Sistem grejanja u rimskim termama"

17. maj u 14 časova: Svečano otvaranje turističko-informativne table na Spomeniku kulture Rimske terme.

18. maj od 22 do 1 čas: Otvorene Rimske terme za posetioce.

18. maj u 20 časova:Prezentacija makete Rimske terme maketara Miša Stevanovića. Mesto prezentacije: Gradski trg ispred  Doma kulture.

Rimske terme

Od 14 do 17. maja od 9  do 17 časova, 18. maja od 20 do 1 čas: Izložba "Čudesni svet minerala i fosila" - Na izložbi će biti izloženi minerali i fosili iz Paleontološke zbirke  Narodnog muzeja Čačak. Uz stručno vođenje kustosa publika će imati priliku da vidi najinteresantnije primerke kvarca, kalcita, sfalerita, galenita, rodohrozita, kao i neobične fosile, svedoke burne geološke istorije čačanskog kraja. Mesto izložbe: Galerija Narodnog muzeja.

Radno vreme: Radno vreme od 9 do 17 časova, u subotu 18. maja od 20 do 1 čas
Adresa: Cara Dušana 1
Sajt: Narodni muzej Čačak

Osnivači