Loading...
Centralna Srbija

Muzej ugljarstva Senjski Rudnik

Stalne postavke

Muzej ugljarstva je tehnički muzej čija stalna postavka prikazuje bogatu rudarsku istoriju Senjskog Rudnika i ostalih rudnika sa podzemnom eksploatacijom koji se nalaze na teritoriji naše zemlje. U zgradi Muzeja se pretežno nalaze eksponati, makete, mape i fotografije koje govore o tehnološkom razvoju rudarstva.

Pored zgrade Muzeja deo muzejskog kompleksa čini i Mašinska radionica sa postavkom usmerenom na prikaz starih zanata i svakodnevnog života rudara u Senjskom Rudniku.

Deo stalne muzejske postavke čini i izložba na otvorenom (plac pored muzejskog kompleksa) sa velikim mašinama koje su se koristile u rudarstvu.

Muzej ugljarstva Senjski Rudnik

Posebni programi

13. maj od 9 do 11.30 časova: Radionica pod nazivom "Reciklaža – odnos prema okruženju" - Održaće se u saradnji sa đacima i nastavnicima OŠ "Vuk Karadžić" iz Resavice, zajedno sa učiteljicom i decom ogranka OŠ "Vuk Karadžić" u Senjskom Rudniku. Cilj radionice je izlazak iz okvira školskih prostorija u realizovanju projektne nastave. Deca će saznati koji je značaj očuvanja životne sredine i imati priliku da izrađuju predmete od materijala namenjenih za reciklažu. Mesto održavanja: zgrada Muzeja, kutak za dečje radionice.

13. maj u 12 časova: "Srećno rudari" - Otvaranje izložbe crteža Vojislava Jakića pod nazivom "Srećno rudari", sa motivima života i rada rudara, autora Vojislava Jakića umetnika art brut-a čija se dela nalaze u svetskim muzejima, a koji je živeo i radio u Despotovcu.

13. maj u 12.45 časova: Prikazivanje aktivnisti udruženja KAUP iz Resavice - Članovi Kluba aktivnih uživalaca prirode prikazaće aktivnosti udruženja, već postojeće pešačke staze i mogućnosti za formiranje biciklističkih i pešačkih staza u prirodi koja okružuje Senjski Rudnik, Ravnu Reku i Resavicu. Mesto održavanja prezentacije: galerija Muzeja ugljarstva .

13. maj u 13.30 časova: "Darovi prirode" - Predstavljanje lokalnih proizvođača – berba, otkup i prerada pečurki, proizvodnja meda i pčelinjih proizvoda, berba biljaka i šumskih plodova i njihova prerada. Posetioci će imati priliku da isprobaju neke od proizvoda o kojima se govori.

13. maj u 14.15 časova: Nastup folklora - Nastup Kulturno – umetničkog društva "Radosav Lazić" iz Stubice na platou ispred muzejskog kompleksa.

15. maj u 16 časova: Izložba o Fudbalskom klubu "Rudar" iz Senjskog Rudnika - FK "Rudar" – izložba o istorijatu kluba, aktivnostima i dostignućima najstarijeg fudbalskog kluba na području Gornje Resave – gostovanje bivših i sadašnjih igrača, kao i podmlatka FK "Rudar"-a. Mesto održavanja izložbe - zgrada Mašinske radionice (preko puta zgrade Muzeja).

18. maj u 19 časova: Muzičko veče - Akustični koncert, izvođači Milica Stojadinović – glas, Miloš Stojadinović – gitara. Mesto održavanja koncerta: galerija Muzeja ugljarstva.

Adresa: 35234 Senjski Rudnik
Sajt: Muzej ugljarstva Senjski Rudnik

Osnivači