Loading...
2019

Музеј Хореум Марги-Равно Ћуприја

Стална поставка

Сталну поставку Музеја "Хореум Марги-Равно" Ћуприја чине експонати археолошке, историјске, нумизматичке и етнографске збирке, са акцентом на археолошку, обзиром да се музеј налази на археолошком локалитету Horreum Margi (2-5.в.н.е.). Поред камене пластике са горе поменутог локалитета, археолошку поставку чине и експонати са неолитског археолошког локалитета Стублина (3500-5000 год. п.н.е.) који је такође у територијалној надлежности Музеја. У дворишту музеја налазе се остаци североисточне куле утврђења Horreum Margi.

Стална поставка

Посебни програми

13. мај од 9 до 19 часова: "Млади археолози" - Археолошке радионице за децу предшколског узраста које ће се одвијати на самом археолошком локалитету Horreum Margi у дворишту музеја. Предшколци ће се упознати са археолошким локалитетом као и методама археолошких истраживања прилагођених њиховом узрасту. Радионице ће трајати 45. минута по групи.

Едукативне радионице

14. мај од 9 до 15 часова: "Истраживачи свезналци" - Археолошка радионица за децу школског узраста, на локалитету Horreum Margi  у дворишту музеја. Кроз упознавање са локалитетом и историјом града, кроз игру, деца ће стећи нова знања. На крају радионице добиће материјал са илустрованим питањима и загонеткама које би требало да попуне кроз илустрацију. Радионице ће по групи трајати 45. минута.

13. и 14. мај од 15 до 18 часова (деца предшколског и школског узраста), 15. мај од 10 до 15 часова и 16. мај од 14 до 18 часова (деца средњошколског узраста): "Капитално писмо" - Креативна радионица из области писма, у којој би се кроз историјат писма и практични рад (калиграфија) упознали са квадратном капиталом, античким писмом, основом савременог писма. Прва фаза је упознавање са основама капитале, вођење кроз поставку и препознавање писма на експонатима из поставке, док је други део писање трском задати текст писмом квадратне капитале.

Едукативне радионице

16. мај од 18 до 20 часова: "Упознај своје наслеђе" - Радионица намењена деци средњошколског узраста у којој ће се непосредно упознати са културним наслеђем Ћуприје са посебним акцентом на античко наслеђе и град Horreum Margi. У оквиру радионице биће пројектована могућа реконструкција града Horreum Margi кроз 3Д анимацију. На крају радионице ученици ће попунити анкете које ће послужити за унапређење поставке. Радионица је предвиђена за ученике виших разреда средњих школа.

Horreum Margi

"Horreum Margi центар античког Поморавља" - Трибина, у којој ће стручњаци Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца представити резултате археолошких истраживања 2018. године на локалитету североисточне куле града Horreum Margi, кроз изложбу експоната и 3Д анимацију могућег изгледа града Horreum Margi. У оквиру трибине биће уприличено стручно вођење кроз поставку музеја.

18. мај од 17 до 20 часова: У дворишту музеја ће бити приртеђено, већ традиционално, пуцање из макете Карађорђевог трешњевог топа. Ову активност прати прича о Стеви писару, устанику Првог српског устаника који је на Иванковцу код Ћуприје 1805. године пуцњем из трешњевог топа усмртио турског војсковођу Хафиз Пашу.

Пуцање из макете Карађорђевог топа

18. маја од 17 до 1 час - Посетиоцима ће бити доступан и локалитет североисточне куле града Horreum Margi, где ће уз стручно вођење бити пројектована и анимација града Horreum Margi.

18. маја у 20 часова: Отварање изложбе уметничких радова "Културно наслеђе и ја" - Изложба радова деце предшколског узраста, реализована у склопу радионице "Дете и музеј" у 2018. години и афирмисаних ћупријскох уметника на тему културног наслеђа.

Радно време: од 8 до 20 часова, у суботу 18. маја од 17 од 1 час
Адреса: Јована Курсуле 2
Сајт: Музеј "Хореум Марги-Равно" Ћуприја

Оснивачи