Loading...
Srem

Zavičajni muzej Ruma

Posebni programi

Sokolski slet

13. maja: Otvaranje izložbe „Više od igre“ - Izložba o sportskom životu u Rumi „Više od igre“. Predstaviće se publici istorijat sporta u rumskoj opštini tokom 20. veka, od osnivanja „Sokola“ do 80-tih godina! Iako je sport u Rumi bio bio na nivou amaterizma, bilo je pojedinačnih uspeha, pogotovo u borilačkim sportovima. No, cilj sportskih sekcija je bio socijalizovanje mladeži, korisno iskorišćeno slobodno vreme,  rekreacija kroz zabavu, a sve uz moto „u zdravom telu - zdrav duh“. Izložba „Više od igre“ nadovezuje se na prošlogodišnju izložbu „K'o nekad u osam“ koja je govorila o zabavnom životu Rumljana kao delu društvenog života, a kao svera tog života pored zabave bio je i sport. Autori izložbe su kustos Aleksandra Ćirić i Branislava Konjević.

Tenis u Rumi

13. maj: Izložba figurica Kamelije Stanković - U holu Muzeja u toku trajanja manifestacije biće izložena grnčarija „Figurice dece u igri“ Kamelije Stanković iz Sremske Mitrovice, koja će biti ujedno i uvod za prethodno objašnjene aktivnosti. Za sve igre ima adekvatna figurica koja predstavlja tu igru.

Dečje igre - trule kobile

15. maj: Izložba „Seosko i gradsko, žensko i muško-univerzalno“ - Pregače i kecelje iz zbirki Etnografskog muzeja Beograd, autora Svetlane Mitrović.

Sokoli gimnastičari

18. maj: Radionica „Mala olimpijada starih igara“ - Programska radionica takmičarskog karaktera povezana sa izložbom „Više od igre“. Reč je o skoro zaboravljenim dečijim igrama: vije, žmure, petlića, školice, lastiša, vijače... lonče boja, ide maca oko tebe... Učesnici će biti deca predškolskog i nižeg školskog uzrasta (I i II razred).

Adresa: Glavna 182
Sajt: Zavičajni muzej Ruma

Osnivači