Loading...
Novi Sad

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Stalna postavka

Stalna postavka predstavlja antologijska dela jugoslovenske moderne umetnosti prve polovine XX veka, u jedinstvenoj postavci koju je osmislio sam Pavle Beljanski. Remek-dela poput "Crvene terase" Milana Milovanovića, "Kupačice" Jovana Bijelića, "Doručka na travi"Save Šumanovića, "Starog Bara" Peđe Milosavljevića ili "Žetve" Milana Konjovića samo su mali deo bogatstva izloženog u prvoj namenski sagrađenoj muzejskoj zgradi za zbirku jednog kolekcionara, prema projektu Iva Kurtovića.

Taktilna postavka "Dodirni i oseti"

Taktilnom postavkom, namenjenom slepoj i slabovidoj publici, obuhvaćena su odabrana umetnička dela iz kolekcije, u cilju isticanja različitosti predstava u psihološkom i likovnom smislu. Reprodukcije slika, gipsani odlivci skulptura, prateći taktilni dijagrami, audio-vodiči i tifolo staza, menjaju pristup klasičnog doživljaja muzejskih eksponata čineći ih dostupnim za sve posetioce. Prateći primere dobre muzejske prakse u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, ova specijalna postavka realizovana je radi prilagođavanja programa muzeja publici sa invaliditetom.

* Za potrebe osoba sa invaliditetom na ulazu u muzej postavljena je prilazna rampa.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Posebni programi

Od 13. do 19. maja od 10 do 22 časa: Izložbom "Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić i Bogdan Šuput", autorke Marte Đarmati Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava 105 godina od rođenja dvoje stvaralaca, kao i desetogodišnjicu smrti Ljubice Sokić. Postavka je zamišljena kao omaž u čast dvoje generacijski bliskih umetnika, koji su pripadali predratnoj generaciji srpskih slikara. Obuhvata 55 umetničkih dela i neke od ličnih premeta, prikazujući njihove životne i stvaralačke paralele. U sklopu izložbe je i postavka radova učenika Škole za dizajn „Bogdan Šuput“ inspisiranih pričom o dvoje umetnika i njihovim delima, kao jedan od vidova obeležavanja Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 – OPENS.

13. maj u 19 časova: Dokumentarno veče "Ljubica Cuca Sokić" - Dokumentarna TV emisija o slikarki Ljubici Cuci Sokić iz serijala Slikari i vajari (RTV Beograd, 1986), reditelja Gojka Škarića, uz prateće arhivske sekvence, mnoštvo prikazanih radova i priču umetnice, pruža slikovit uvid u njen razvojni put u pravcu dosezanja „čiste slikarske forme“ i u stvaralaštvo koje predstavlja nezaobilazni deo nacionalne moderne umetnosti HH veka. Po svom sadržaju emisija se nadovezuje na tekuću izložbu na kojoj je Cuca Sokić zastupljena sa 28 radova i nekoliko ličnih predmeta iz Dokumentarnog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

14. maj u 10 časova: Kamišibaji predstava - Studenti Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, Novi Sad će u okviru ispitnih priprema izvesti kamišibaji predstavu. Kamišibaji je svojevrsni papirni teatar, japanska veština pričanja priča uz pomoć ilustracija, koja vuče korene iz 9. ili 10. veka, ali se u današnjem obliku razvila krajem 1920-tih godina. Priče o prijateljstvu, u skladu s temom aktuelne izložbe, kamišibaji izvođači će pripovedati deci uz pomoć prenosive pozornice i ilustrovanih kartica. Svoje utiske i emocije o umetničkim delima i odgledanoj predstavi, deca PU „Radosno detinjstvo“ biće u prilici da iskažu u okviru likovne radionice. Nastali radovi biće izloženi za vreme Evropske noći muzeja (18. maj), kao i u nedelju, 19. maja. Program se realizuje u saradnji sa: mr Jovankom Ulić, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača,  i Jelenom Tišmom, Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ Novi Sad.

14. maj u 18 časova: Otvoreni atelje - U izložbenom prostoru Spomen-zbirke studenti Akademije klasičnog slikarstva i Učiteljskog fakulteta (Univerzitet EDUCONS) prikazaće posetiocima proces nastajanja njihovih radova inspirisanih delima iz kolekcije Pavla Beljanskog.

Otvoreni atelje

15. maj u 19 časova: Čas večernjeg akta - Ljubica Sokić i Bogdan Šuput su tokom školovanja u Umetničkoj školi u Beogradu pohađali i časove večernjeg akta koje im je držao Nikola Bešević. Na tom predmetu radili su se crteži akta po modelu na papiru manjeg formata i raznim tehnikama (grafit, ugljen, tuš, itd). Ograničeno vreme rada na studiji ili krokiju, mali format i transpozicija oblika pod igrom svetlosti i senke imali su cilj da kod studenata utiču na razvoj anatomske osnove crteža ali i na njihovu kreativnost uopšte. U Dokumentarnom fondu Spomen-zbirke čuva se nekoliko verzija Šuputovog linoreza pod nazivom Na času večernjeg akta iz 1934. godine, na osnovu kojih je osmišljena radionica večernjeg akta u okviru aktuelne izložbe. Program se realizuje u saradnji sa: Đorđem Markovićem akademskim grafičarem, Udruženje građana „Umivanje“.

16. maj u 18 časova: Otvoreni atelje studenata Akademije klasičnog slikarstva i Učiteljskog fakulteta Univerziteta EDUCONS, Sremska Kamenica.

16. maj u 20 časova: Klavirski resital - Klavirski resital Vojislava Perućice u okviru manifestacije "Muzeji za 10", predstaviće dela kompozitora zastupljenih u kolekciji ploča Pavla Beljanskog, koju je ovaj pasionirani ljubitelj umetnosti, godinama uobličavao i najčešće slušao.

17. maj u 10 časova: "Čitaonica u muzeju: Čarobni svet ilustracije" - Zaintrigirni saznanjem da je čuvena slikarka Ljubica Cuca Sokić ilustrovala knjige za decu, baš kao i mnogi drugi umetnici, bavićemo se jednom od mnogobrojnih tema koje spajaju književnost i likovnu umetnost – ilustracijom. Program se realizuje u saradnji sa: Katarinom Novaković, Dečje odeljenje gradske biblioteke u Novom Sadu.

17. maj u 14 časova: Trening jednakosti za zaposlene - Trening zaposlenih po pitanju invalidnosti igra važnu ulogu u razvitku jednakih pristupa osoba sa invaliditetom i od izuzetnog je značaja za pozitivne promene unutar muzejskih institucija. Predavanje će održati Mirko Knežević, saradnik Društva tumača i prevodilaca za znakovni jezik. Trenig ima za cilj da pomogne zaposlenima da sa više samopouzdanja pristupe osobama sa invaliditetom, primenjujući korisne savete o tome kako koristiti pravila ponašanja prihvaćena od strane osoba sa invaliditetom dok komuniciramo i kako osobe sa invaliditetom doživljavaju organizaciju unutar muzeja i usluge koje bi trebalo i moraju da dobiju. Program se realizuje u saradnji sa: Društvom tumača i prevodilaca za znakovni jezik.

17. maj u 18 časova: Otvoreni atelje studenata Akademije klasičnog slikarstva i Učiteljskog fakulteta Univerziteta EDUCONS, Sremska Kamenica.

18. maj od 10 do 22 časa: 15. Evropska noć muzeja 2019.
- Stalna postavka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog
- "Dodirni i oseti" – taktilna postavka
- Izložba "Priča o dvoje umetnika:Ljubica Sokić i Bogdan Šuput"
- Postavka učesnika radionice i Kamišibaji predstave
- "Noć knjiga" muzejski katalozi, razglednice, suveniri u ponudi

18. maj od 10 od 24 časa: Otvoreni dečji kutak Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Kreativne radionice

18. maj u 17 časova:"Dela iz/van muzeja"sa umetnicom Aleksandrom Rešnjak Pešić i đacima Škole „Bogdan Šuput“. Kreativna radionica na Trgu galerija sa nekadašnjom učenicom Škole za dizajn „Bogdan Šuput“, danas afirmisanom umetnicom, u koju će se uključiti i sadašnji polaznici ove škole, ujedno i učesnici u realizaciji aktuelne izložbe o Ljubici Sokić i Bogdanu Šuputu. Zajedničkim snagama, na parkingu ispred muzeja oni će naslikati svoje verzije po uzoru na odabrana umetnička dela iz izložbene postavke.

18. maj u 18 časova: Univerzitet EDUCONS - U 15. Evropskoj noći muzeja Univerzitet EDUCONS predstavlja se radovima studenata Akademije klasičnog slikarstva i Učiteljskog fakulteta u okviru Otvorenog ateljea. Prvi put Fakultet za digitalnu produkciju ovog Univerziteta nastupa sa radom u imersivnoj virtuelnoj realnosti (VR) Nadrealni prostori (2018/2019), autora Dejana Langa, apsolventa FDP-a.

18. maj u 19 časova: "Dela za muzej" dečja radionica - "Umetnička škola – u svetu ateljea". Inspirisana pričom o dvoje čuvenih umetnika Ljubice Sokić i Bodana Šuputa, koji su se upoznali, družili i zajedno školovali u ateljeima Umetničke škole u Beogradu, deca će crtati u okruženju izložbe njihovih radova stvarajući nova dela – za muzej.

Teatar senki

18. maj u 20 časova: Lutkarske predstave i pozorište senki - Studenti Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i ove godine u okviru ispitnih priprema imaju nimalo lak zadatak – da pred publikom Evropske noći muzeja izvedu nekoliko bajkovitih lutkarskih predstava, ali i priča za pozorište senki. Program se realizuje u saradnji sa: Visokom školom strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, Novi Sad.

Radno vreme u toku manifestacije: od 10 do 22 časa, u subotu 18. maja od 10 do 24 časa, u nedelju od 12 do 18 časova
Adresa: Trg galerija 2
Sajt: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Osnivači