Loading...
Novi Sad

Arhiv Vojvodine

Zbirka litografija Franca Geraša "Austrijska vojska (1620–1854)"

DIE SAMMLUNG DER LITHOGRAPHIEN VON FRANZ GERASCH „ÖSTERREICHISCHES HEER (1620-1854)”

Zbirka litografija Franca Geraša „Austrijska vojska (1620–1854)” Arhiva Vojvodine sadrži deo litografija koji se nalaze u Nemačkom istorijskom muzeju u Berlinu i u drugim značajnim svetskim institucijama. Kolekcija predstavlja uniforme i opremu habzburške vojske i njenih visokopozicioniranih komandanata. Istorijski prikazi su tako rađeni da uniforme dobiju glavno mesto interesovanja sa precizno iscrtanim detaljima. U prvom planu su osobe u karakterističnim vojnim radnjama, pešaci ili konjanici. Pozadinu čine skicirani pejzaži, tvrđave, oružje, oprema, objekti, sobni enterijer, gradovi, vojnici. Istorijske slike su svojevrstan vizuelani doživljaj vojne istorije i ratne tehnike, duha vremena i prostora, koje predstavljaju pešadiju, artiljeriju, konjicu, inženjeriju, mornaricu.

Inžinjerac

Litografije ove Zbirke su od velike umetničke i istorijske vrednosti i prenose vizuelni izgled razvoja austrijske vojske, i postrojbi u kojima su Srbi bili značajni činilac, svedočeći o kulturno-istorijskom razvoju u razdoblju Habzburške monarhije i istaknutim istorijskim ličnostima.

Dobošar i frulaš

U susret godini prestonice kulture 2021, Arhiv Vojvodine u Novom Sadu u saradnji sa Istorijskim muzejom u Berlinu predstaviće publici Zbirku litografija Franca Geraša, izložbu i katalog, kao evropski kontekst zajedničkog projekta. Program se odvija u Arhivu Vojvodine i u Galerijskom prostoru i u dvorišnom prostru Arhiva.    Realizaciju projekta omogućila je Fondacija „Novi Sad 2021ˮ – Evropska prestonica kulture.

Kompletna izložba je dvojezična.

Projektna aktivnost "Istorija u slikama na znakovnom jeziku" - U sredu 15. maja u 18 časova održaće se vođenje kroz izložbu za gluva i nagluva lica.

Radno vreme u toku manifestacije: od 10 do 20 časa, u subotu 18. maja od 10 do 24 časa
Adresa: Žarka Vasiljevića 2a
Sajt: Arhiv Vojvodine 

Osnivači