Loading...
Banat

Narodni muzej Zrenjanin

Stalna postavka

Stalna postavka - Primenjena umetnost

Narodni muzej Zrenjanin spada u kategoriju muzejskih ustanova kompleksnog tipa, zavičajnog karaktera i svojim istraživačkim radom pokriva područje srednjeg Banata. Unutar zbirki pet odeljenja Muzeja smešteno je preko 33.000 muzejskih predmeta. Prostor stalne postavke Muzeja ima površinu od 1200 m2. Na prvom spratu posetioci imaju priliku da pogledaju Umetnički deo stalne postavke koji obuhvata dva segmenta – primenjenu i likovnu umetnost. Takođe, na prvom spratu se nalazi i Soba istorije sporta. Deo stalne postavke na drugom spratu Narodnog muzeja obuhvata postavke Prirodnjačkog, Arheološkog, Istorijskog i Etnološkog odeljenja. Prezentacija zbirki odvija se u okviru stalne postavke i tematskih izložbi. Trenutno zrenjaninski Narodni muzej raspolaže i sa tri izložbena prostora u prizemlju zgrade - to su Salon, Mali salon i Hol Muzeja, koji je adaptiran u izložbeni prostor.

Stalna postavka - Etnologija

Posebni programi

13. maj u 18 časova: Projekcija filma "Čujte, Srbi! Arčibald Rajs" - Prvog dana obeležavanja manifestacije „Muzeji za 10“, u Malom salonu NMZ biće upriličena projekcija filma „Čujte, Srbi! Arčibald Rajs“. Ovaj igrano-dokumentarni film reditelja Gorana Vukčevića predstavlja svedočanstvo o životu švajcarskog profesora univerziteta i publiciste, koji je bio veliki prijatelj srpskog naroda u najtežim vremenima ratnih iskušenja od 1914. do 1918. godine. Mali salon NMZ.

13. maj: Kamerna postavka "Plodovi Mediterana" - Kamerna postavka će biti organizovana od strane Prirodnjačkog odeljenja NMZ. Publika će imati prilike da vidi morske zvezde, školjke, puževe, ježeve, korale i dr. Autor postavke je Nataša Knežević, viši kustos – biolog. Stalna postavka NMZ – drugi sprat.

Plodovi Mediterana

14. maj u 19 časova: Otvaranje izložbe "Dubrovnik, Mlini, Cavtat" – Izložba slika Milana Konjovića. Biće predstavljeno 30 slika u vlasništvu Galerije “Milan Konjović” iz Sombora, koje su nastale pretežno na području Dalmacije i francuske rivijere.
Nadležni kustos izložbe je Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti NMZ. Salon NMZ.

Slike Milana Konjovića

16. maj u 19 časova: Otvaranje izložbe "Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata na primeru zbirke Etnološkog odeljenja NMZ" - Cilj izložbe i pratećeg kataloga je da na osnovu materijala Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin prikaže zoomorfne ornamente i njihovu bogatu simboliku. Bogatstvo zoomorfnih ornamenata možemo da pratimo kroz oblike likovnog izražavanja na predmetima za svečanu i svakodnevnu upotrebu. Na izložbi će biti analizirane i predstavljene kako realne predstave životinja, tako i one stilizovane forme. Analizom zbirke utvrđeno je da je zoomorfni ornament najčešće upotrebljavan na tekstilnom enterijeru, delovima pokućstva, nošnji, a pojavljuje se sporadično i na muzičkim instrumentima, lulama i pojedinim zanatskim proizvodima. Izložbom se ukazuje i na uzajamnost materijalne i duhovne kulture koja je duboko prožeta u tradicionalnoj kulturi Banata. Autor izložbe je Branka Babić, kustos etnolog-antropolog NMZ. Mali salon NMZ.

Zoomorfni ornament

18. maj u 16 časova: Kamerna postavka "Odjeci Bauhausa" - U pitanju je kamerna postavka koja ima za cilj da započne istraživanje na temu da li je nemački Bauhaus uspeo da ostavi svoj trag u nekadašnjem Zrenjaninu i Banatu. Na izložbi će biti zastupljeni predmeti iz domena primenjene umetnosti koji su izrađeni u maniru ili pod uticajima Bauhausa. Neposredan povod za izložbu je 100-godišnjica od osnivanja ove nemačke umetničke škole. Autor postavke je Dejan Vorgić, kustos istoričar umetnosti NMZ. Prolaz ka Atrijumu.

Odjeci Bauhausa

18. maj: Kamerna postavka "10 godina OK Proleter" - Odeljenje istorije sporta Narodnog muzeja Zrenjanin organizuje obeležavanje jubileja - 10 godina od osnivanja Odbojkaškog kluba Proleter koji je i jedini muški odbojkaški klub u Gradu. Postavku će činiti pehari, medalje ali i fotografije koje će pratiti razvijanje i uspehe kluba. Za deset godina postojanja, Klub je od Druge vojvođanske lige napredovao do Druge republičke lige Srbije, gde se i danas nalazi. Osnivač kluba je Milica Ludoški, a trener prvog tima Predrag Tanacković - naš proslavljeni odbojkaški stručnjak. U proteklih deset godina postojanja odbojkaškog kluba Proleter osvojeno je pregršt medalja, pehara i priznanja, a ono što je najvažnije da je kroz klub prošlo na stotine dece od kojih su neki i članovi mlađih selekcija reprezentacije Srbije. Od sezone 2011/2012 godine osnovana je i ženska selekcija kluba koja se takmiči u Prvoj vojvođanskoj ligi. Autor postavke je Siniša Onjin, kustos istoričar NMZ. Stalna postavka NMZ – prvi sprat.

18. maj od 16 do 17 časova: Likovna radionica "Na krilima slobode" - Radionica je tematski povezana sa izložbom „Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata“. Namenjena je deci uzrasta 5-10 godina. Radionicu vode kustos istoričar umetnosti Ivana Arađan i kustos etnolog - antropolog Aleksandra Đukić. Mali salon NMZ.

18. maj od 17 do 19 časova: Radionica "Došao je petao, krilima lepetao" - Razgledajući izložbu Etnološkog odeljenja Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata, deca će se najpre upoznati sa životinjskim motivima koji se javljaju kao dekorativni ornament na upotrebnim predmetima. Figure životinja bile su čest ukras na obrednim hlebovima, ali takvih predmeta u zbirci našeg muzeja nema. Zato ćemo u kreativnom delu radionice izrađivaiti životinje od testa i praviti naše obredne hlepčiće. Deca će od testa izrađivati one životinje koje su njima najinteresantnije i čija simbolika im se najviše dopala. Materijal za radionicu obezbeđuje Narodni muzej Zrenjanin. Radionicu vode kustoskinje Etnološkog odeljenja NMZ – Branka Babić i Ksenija Mihić. Salon NMZ.

18. maj od 17 do 20 časova: Arheološko-konzervatorska radionica "20.000 godina pod morem" - U ovoj radionici učesnici će priliku da svoje impresije, znanje i maštu o fosilizovanim morskim vrstama prenesu crtanjem i slikanjem na papir ili vajanjem na glinu. Radionica bi se tematski oslanjala na postavku prirodnjačkog odeljenja u kojoj će biti izložene morske biljne i životinjske vrste, koje su nastanjivale morsko dno u dalekoj prošlosti(fosilizovane školjke, puževi, ježevi, itd.), i neke koje se i danas mogu često naći i videti(morska zvezda, ježevi, korali, itd.). Radionica je edukativnog i zabavnog karaktera, a namenjena je za decu i učesnike uzrasta od 5 do 15 godina. Radionicu vode kustos arheolog Aleksandar Šalamon i konzervatorke NMZ Olivera Starčević, Dijana Boroš, Tatjana Petrović i Ana Kostadinović Nemet. Atrijum NMZ.

20.000 godina pod morem

18. maj od 18 do 20 časova: Detektivska igra „Pronađi svoju zvezdu“ - Na stalnoj postavci NMZ biće sakrivene morske zvezde koje posetioci treba da uoče te na formularu koji preuzmu od predstavnika Pedagoške službe taksativno navedu na kojim odeljenjima i na kojim mestima u okviru njih su zvezde sakrivene. Pobednik će biti proglašen u Atrijumu NMZ. Stalna postavka NMZ.

18. maj u 20 časova: Koncerti - Koncert Srednje muzičke škole "Josif Marinković" iz Zrenjanina, na kom će, uz pratnju duvačkog orkestra, nastupiti solisti i kamerni sastavi. Nastup Omladinskog hora muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina na kom će se prikupljati sredstva za njihov odlazak na horsko takmičenje u Italiji. Nastup mešovitog hora „Panonika“. Atrijum NMZ.

18. maj u 21 čas: Predavanje "Ča je život vengo fantažija" - U prostoru izložbe slika Milana Konjovića "Dubrovnik, Mlini, Cavtat" će se, uz video-projekciju, održati predavanje o nekim karakteristikama mediteranskog podneblja i mediteranskog hedonizma. Predavač: Olivera Skoko, viši kustos istoričar umetnosti NMZ. Salon NMZ.

Narodni muzej Zrenjanin

18. maj u 22.30 časa: Projekcija etnoloških filmova - Prvi film: U saradnji sa Etnografski muzejom i Međunarodnim festivalom etnološkog filma prikazuje se etnološki film "Cipovka – hleb koji se smeje na mesec", koji je na prošlogodišnjem festivalu dobio nagradu za doprinos nematerijalnom kulturnom nasleđu. Godine 2016. cipovka je upisana na listu nematerijalnog kupturnog nasleđa Republike Srbije. Drugi film: "Banatski bluz" - Banatsko selo, čuveno po široko ušorenim ulicama, velikim avlijama i punim ambarima, gotovo da više ne postoji. Niko neće da bude seljak pa su se svi turili u grad, ostavili su vruću supu u podne, druženje na klupi ispred kuće i nepreglednu ravnicu. Duša je još pre 40 godina banatske gajde zamenio električnom gitarom ali je ipak ostao veran svom zavičaju. Svakog dana se brije kod seoskog brice, vruću supu srče u podne, ali uveče ne sedi na klupi ispred kuće već u svom bluz kafiću. Organizator: Ksenija Mihić, kustos etnolog – antropolog. Atrijum NMZ.

Od 13. do 19. maja: Foto-konkurs - Posetioci Narodnog muzeja Zrenjanin će biti u prilici da fotografije koje su napravili u prostorijama Muzeja tokom manifestacije „Muzeji za 10“ i Evropske noći muzeja javno podele na svojim društvenim mrežama uz hashtag #zrmuzejza10. Komisija će potom izvršiti selekciju fotografija te će na zvaničnim stranicama Muzeja biti objavljeno nekoliko najmaštovitijih čiji će autori biti adekvatno i nagrađeni.

Radno vreme u toku manifestacije: Stalna postavka radnim danima od 8.30 do 19 časova, u subotu 18. maja od 16 do 24 časa
Adresa: Subotićeva 1
Sajt: Narodni muzej Zrenjanin

Osnivači