Loading...
Banat

Gradski muzej Vršac

Zgrada Konkordije

"Banatski kolaž", stalna postavka predmeta iz Etnološke zbirke vršačkog muzeja vezanih za zanate, nošnju, svakodnevni život i običaje na području Banata.

"Vršačka hronika", hronika grada Vršca kroz 19. i početak 20. veka prikazana u nekoliko priča: nastanak grada, industrijalizacija, kultura, svakodnevni život, sport.

"Hladno oružje iz zbirke muzeja", istorijat, tehnike izrade i upotreba raznih vrsta hladnog oružja u rasponu od bronzanog doba do 20. veka iz Istorijske zbirke muzeja.

"Paja Jovanović – Nova postavka", izložba slika i crteža našeg čuvenog slikara Paje Jovanovića iz zbirke muzeja dopunjena sa 2 ulja iz kolekcije Eparhije Banatske u Vršcu, kao  i dosada neizloženim fotografijama i ličnim predmetima slikara.

Zgrada "Apoteka na stepenicama"

"Apoteka na stepenicama" je prva i najstarija apoteka u gradu, i jedna od najstarijih u zemlji. Otvorena 1784. godine kao "Apoteka kod spasitelja". Poslednji vlasnik, od 1927. godine, bio je Aleksandar Jovanović, polubrat čuvenog slikara Paje Jovanovića, a kao apoteka je radila do 1971. kada je, kao deo Gradskog muzeja, pretvorena u izložbeni prostor. U prostoru ovog objekta Gradskog muzeja Vršac je sledeća postavka: prirodnjačka zbirka Gradskog muzeja Vršac koju čine eksponati iz oblasti paleontologije, osteologije kao i ornitologije.

Apoteka na stepenicama

Zahvaljujući Feliks Milekeru koji je od preuzimanja dužnosti kustosa Gradskog muzeja Vršac 1882. godine predano, sa pionirskim žarom prikupljao "starine" fosile ostatke biljnog i životinjskog sveta, ali istovremeno radio i na formiranju kolekcije savremenog biodiverziteta. Današnja Prirodnjačka zbirka vršačkog muzeja može se pohvaliti veoma retkim primercima biljaka i životinja iz različitih perioda njihovog razvoja.

Posebno divljenje izaziva izuzetno dobro očuvana zbirka prepariranih životinja, nastala krajem 19. i početkom 20. veka. Zahvaljujući saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode iz Novog Sada, čiji su stručnjaci obradili najznačajnije primerke kolekcije Gradski muzej Vršac posle više decenija, može da predstavi deo velikog bogatstva Prirodnjačke zbirke, koja se svrtava u jednu od najstarijih i najbogatijih u Srbiji.

Muzej Roberta Hemerštila u Gudurici

U muzeju se mogu videti slike, grafike i crteži Roberta Hamerštila, austrijskog slikara rođenog u Vršcu, kao i izložba "Delići sećanja" koja prikazuje kratku istoriju sela Gudurice, poznatog po proizvodnji vina i populaciji koju čine 17 etničkih zajednica. Posete po prethodnoj najavi.

Posebni programi

18. maj: Vršački zamak - Program - Od 12 do 16.30 časova organizuje se takmičenje u pripremanju srednjovekovnog gulaša, u kojem učestvuje 7 ekipa lovačkih udruženja. Od 16.30 do 17 časova proglašavanje pobednika i dodela nagrada. Od 15 do 17 časova takmičenje u srednjovekovnim igrama. Od 17 do 17.30 časova proglašenje pobednika i dodela nagrada. Od 18 do 19 časova prezentacija "Vršačko utvrđenje – strategija odbrane", multimedijalna prezentacija o istoriji utvrđenja i načinu njegovog funkcionisanja u opsadama. U 19 časova održaće se koncert hora.

Vršački zamak

Radno vreme u toku manifestacije:
Adresa: Bulevar Žarka Zrenjanina 20
Sajt: Gradski muzej Vršac

Osnivači