Loading...
Novi Sad

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Stalna postavka

Na površini od 850 m² smeštena je stalna prirodnjačka postavka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u kojoj se prikazuje bogatstvo biološke i geološke raznovrsnosti naše zemlje, a u toku godine smenjuju se različite tematske postavke. Prirodnjačkom izložbom dominira lobanja sa kljovama runastog mamuta (Mammuthus primigenius),  izvađena 1947. godine iz korita reke Tise kod Novog Bečeja. Lobanja se odlikuje veličinom, te se na osnovu toga smatra se da je jedinstven primerak ne samo na teritoriji naše zamlje već i u Evropi. Naša prirodnjačka postavka u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, otvara vrata svim zainteresovanima da bolje upoznaju vrednosti, karakteristike, kao i aktivnosti u zaštiti i očuvanju naše prirodne baštine.

Stalna postavka

Izložba fotografija "Gornje Podunavlje"

Autor fotografija, Budimir Jevtić rođen je 1972. godine u Somboru gde radi kao profesor u Srednjoj poljoprivredno – prehrambenoj školi. Fotografijom se počeo baviti još u osnovnoj školi, kada je imao sreće da ga podučava Nikola Laćak, u to vreme afirmisani član somborskog foto kluba. U eri digitalne fotografije usmerava se ka fotografiji prirode i to životinjskog sveta i pejzaža. Od rane mladosti ima kontakt sa prirodom Gornjeg Podunavlja, a sada već više od decenije se trudi da je na što bolji način zabeleži fotografijom.

Gornje Podunavlje

Izložba fotografija "Priroda Vojvodine"

Autori fotografija: Jaroslav Pap, Jovan Lakatoš, Jožef GergeLJ, Katarina Paunović, Geza Farkaš, Predrag Kostin, Dragiša Savić, Vladimir Dobretić i Darko Timotić.

Fotografija je najbolji put i način da se predstavi lepota prirode, posebno kada je naprave vrhunski fotografi,njeni odlični poznavaoci. Na izložbi je predstavljeno 40 fotografija devet izvanrednih fotografa, stručnjaka i ljubitelja prirode. U ove fotografije je uloženo puno znanja, strpljenja, kvalitetne fotografske tehnike a posebno ljubavi. Svaka fotografija nosi svoju specifičnu priču, ali i želju da se taj deo prirode, ptica, biljka, pejzaž… sačuvaju za buduće generacije i otrgnu od nestajanja koje donosi moderno doba.

Priroda Vojvodine

Posebni programi

18. maj od 15 do 18 časova: "Napravi svoj lanac ishrane"- Radionica za decu. Tokom trajanja radionice deca predškolskog i školskog uzrasta upoznaće se sa  funkcionisanjem lanac ishrane u prirodi i značajem koji svaka karika u njemu ima. Takođe, biće istaknuta potreba da se priroda štiti i čuva. Metodologija rada je zasnovana na školskom nastavnom planu i pored razgovora sa decom obuhvata i praktičan rad na upoznavanju biljnih i životinjskih vrsta koje čine lanac ishrane.

18. maj od 17 do 22 časa: Maketarska radionica - Tokom trajanja radionice pokazaćemo vam kako od gomile plastike i drveta ili već kojeg materijala, nastaje, avion, brod, tenk, automobil a sve to uz mirnu ruku i oštro oko. Farbanje četkicom i airbrush-vazdušnim pištoljem uz korišćenje specijalnih boja. U ovoj Noći muzeja svi posetioci moći će da nauče kako se prave makete reka, planina, proplanak i drugih prirodnih elemenata.

Maketarska radionica

18. maj od 14 do 22 časa: Merenje ekološkog otiska - Ekološki otisak je moderna alatka kojom svaki pojedinac može da proveri u kojoj meri njegove životne navike utiču na planetu Zemlju.
Prvi korak u racionalnom korišćenju resursa je upoznavanje sa podatkom o tome koliko zaista koristimo prirodnih resursa kao što su voda, mineralna goriva i drugo tokom života. Da bi ova potrošnja bila uravnotežena i da nešto ostane i za buduće generacije, svaki pojedinac treba racionalno da koristi resurse koji su mu na raspolaganju. Jedinica za  merenje ekološkog otiska je PLANETA. Ukoliko su naše navike takve da smo racionalni u potrošnji, rezultat će biti manji od jedne planete, a ako je potrošnja neracionalna rezultat  je veći od jedne planete. Takav rezultat ukazuje da pojedinac treba da prilagodi svoju potrošnju resursa. Radionicu organizuju profesori i studenti Fakulteta zaštite životne sredine Univerziteta Educons.

Ekološki otisak

Radno vreme u toku manifestacije: od 8 do 16 časova, u subotu 18. maja od 8 do 22 časa
Adresa: Radnička 20a
Sajt: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Osnivači