Loading...
Beograd

Narodni muzej u Beogradu

Nova stalna postavka  Narodnog muzeja obuhvata hronološki opseg od paleolita do umetnosti 20. veka. Organizovana na tri nivoa, raspoređena je na 5000m² izložbenog prostora. Pažljivo odabrani eksponati, kao i postavka u celini svedoči o izuzetnim arheološkim istraživanjima, predvođenim stručnjacima Narodnog muzeja, o vidovima reprezentacije srpskih vladara kroz umetničke predmete, o poklonodavcima i kolekcionarima, slikovito i hronološki, a istovremeno nelinearno i pravolinijski, vodiće posetioca od praistorije do savremene umetnosti.

Posebni programi

13. maj u 12 časova: Povodom 175 godina Narodnog muzeja - Predavanje „Kroz Narodni muzej od osnivanja do danas“, u kojem će biti istaknuti važni momenti u nastanku i razvoju Narodnog muzeja, s akcentom na određene eksponate na stalnoj postavci koji o njima svedoče. Predavač: Biljana Đorđević, muzejski savetnik. Lokacija: Narodni muzej u Beogradu, Atrijum.

13. maj u 16 časova: Predavanje Petar Ubavkić - predavač Vera Grujić, muzejski savetnik, Atrijum.

Od 13. do 17. maja: Potraga  kroz izložbeni prostor Narodnog muzeja je radionica koju organizujemo za najavljene školske i predškolske grupe. Adresa za zainteresovane je i.jankovic@narodnimuzej.rs

Od 13. do 17. maja: Muzej u koferu kustosi Narodnog muzej posetiće po pozivu škole i vrtiće, donosećiim deo muzeja sa muzejskim pričama. Zakazivanje na i.minic@narodnimuzej.rs i i.jankovic@narodnimuzej.rs

14. maj u 12 časova: Tematsko vođenje kroz izložbu Berninijeva škola i rimski barok. Remek-dela Palate Kiđi u Ariči. Lokacija: Narodni muzej u Beogradu, Velika galerija.

14. maj u 13 časova: Stručno vođenje kroz ključna mesta stalne postavke Narodnog muzeja.

14. maj u 16 časova: Operski koncert u Atrijumu Narodnog muzeja. Zahtevna i retko izvođena Bahova misa Jesu Meine Freude pružiće posetiocima poseban muzički barokni ugođaj. Nastupaju Studenti Fakulteta muzičkih umetnosti.

15. maj u 12 časova: Pevačkim nastupom ansambla KOLO u Atrijumu Narodnog muzeja u okviru Manifestacije Muzeji za 10 biće obeležena i godišnjica osnivanja ansambla, koji se na autentičan način bavi očuvanjem nematerijalnog kulturnog nasleđa. Autor kocerta: dr Sanja Ranković. Koncert pripremili: dr Sanja Ranković i Mirko Milanović.

15. maj u 12 časova: Tematsko vođenje kroz Galeriju srpskih i jugoslovenskih umetnika prve polovine XX veka u okviru stalne postavke Narodnog muzeja, na drugom spratu.

15. maj u 16 časova: Tematsko vođenje u atrijumu muzeja kroz Arheološku postavku od praistorije do pozne antike Narodnog muzeja.

15. maj u 20 časova: Narodni Muzej u Beogradu i Karnegi Melon Univerzitet (Fakultet Muzike) u Pitsburgu organizuju: Monodrama-opera “Petrov” - Muzika: Ivan Plazačić, Tekst: Aleks Tejlor, Režija: Padra Krisafuli, Petrov: Džozef Sendler, Klavir: Đorđe Nešić.

Opera “Svadba” - Muzika i tekst: Ana Sokolović, Dirigent: Višua Subaraman, Režija: Kristl Manić, Muzička i jezička priprema: Đorđe Nešić, Upravnik Fakulteta muzike: Denis Kolvel.

Uloge: Milica: Sofija Brnam-Lemer, Danica: Tejlor Trojer, Lena: Ana Sofija Bojd, Zora: Elizabet Kamele, Nada: Emili Galager, Ljubica: Aleksandra Ambroziak.

16. maj u 12 časova: Povodom Međunarodnog dana muzeja - Svečana skupština NK ICOM Srbije – Dodela nagrada NK ICOM Srbije i priznanja Muzej za 10. Skupštinu će otvoriti predsednica ICOM-a Suay Aksoy.

16. maj u 12 časova: Tematsko vođenje kroz Galeriju evropske umetnosti iz XIV-XX veka stalne postavke Narodnog muzeja, na drugom spratu.

16. maj u 16 časova: Tematsko vođenje kroz Galeriju srpske umetnosti XVIII i XIX veka u okviru stalne postavke Narodnog muzeja, na prvom spratu.

16. maj u 18 časova: Povodom 175 godina Narodnog muzeja - Predavanje „Moć, ideologija, kolaboracija: Muzej i arheologija u Drugom svetskom ratu“. Predavač: Aleksandar Bandović, kustos.

16. maj u 18 časova: Radionica Play muzej namenjena je deci izrasta od 10 do 14 godina. Koristeći se dramskim tehnikama upoznajemo umetnost iz muzejske stalne postavke. Obavezna prijava na playmuzej@narodnimuzej.rs

16. maj u 18 časova: Radionica U svetu bubica i cvetića saradnja Narodnog muzeja u Beogradu i Prirodnjačkog muzeja. Lokacija: Galerija Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu.

17. maj u 12 časova: Tematsko vođenje kroz Galeriju srpskih i Jugoslovenskih umetnika prve polovine XX veka u okviru stalne postavke Narodnog muzeja, na drugom spratu.

17. maj u 14 časova: Povodom 175 godina Narodnog muzeja - Predavanje „Kroz muzejski objektiv – kratka istorija fotografije u Narodnom muzeju“. Predavač: Jelena Premović, kustos.

17. maj u 16 časova: Tematsko vođenje Srednjovnjkovna umetnost i kultura u stalnoj postavci Narodnog muzeja, na prvom spratu.

Od 17. maja do 19. maja: Slika u gostima - Povodom izložbe Đura Jakšić. Između Mita i stvarnosti, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, koju su zajednički pripremili Galerija matice srpske i Narodni muzej u Beogradu, u programu Slika u gostimabeogradska publika će tokom jednog vikenda (17‒19. maj) imati specijalnu priliku da u Narodnom muzeju vidi čuvenu sliku Nadurena devojčica Uroša Predića,  dok će u isto vreme novosadska publika u Galeriji Matice srpske uživati unajpoznatijem portretu Đure Jakšića Devojka u plavom.

18. maj u 12 časova: Povodom Međunarodnog dana muzeja - Okrugli sto „Muzeji  kao središta kulture“ u organizaciji NK ICOM Srbije i Narodnog muzeja. Učesnici: Marija Aleksić, Muzej afričke umetnosti, Goran Vasić, Narodni muzej Kruševac, Nela Tonković, Narodni muzej Šabac, Vesna Grgurović, Gradski muzej Vrbas. Moderator: Tamara Ognjević, istoričar umetnosti.

18. maj od 12 do 13 časova: Stručno vođenje kroz Staroegipatsku zbirku Narodnog muzeja - Predstavljanje Beograadske mumije u okviru stalne postavke Narodnog muzeja uz podršku Ambasade Egipta u Srbiji i tematsko vođenje kroz Staroegipatsku zbirku Narodnog muzeja. Mumija staroegipatskog sveštenika Nesmina,  ponovo se nalazi u stalnoj postavci u Narodnog muzeja u Beogradu. Mumiju je kupio u Luksoru 1888. godine Hadži Pavle plemeniti Riđički iz Mokrina i poklonio je Narodnom muzeju. Pored staroegipatske mumije u stalnoj postavci su izloženi Staregipatski kovčeg Nefer - Renepet, ušabti figure, skarabeji, privesci božanstava Tot i Tauret, udžad oko, deo ogrlica od fajansa, džed stubovi, figurina Izide i Horusa. Kroz postavku vodi Ivana Minić, viši kustos.

18. maj u 12 časova: Likovna kolonija u vidu radionice namanjene deci izvodi sa u saradnji sa kreativnim studijom Viki Virijević u Narodnom muzeju. Prijavljivanje na i.jankovic@narodnimuzej.rs

18. maj od 13 do 14.30 časova: Radionica za odrasle Rimski barok odvija se u okviru pratećih programa izložbe Berninijeve škola i rimski barok. Remek-dela Palate Kiđi u Ariči. Putem zanimljivih pojedinosti koje se tiču baroka, kroz emocije koje nose  umetnička dela, putem tehnike kolažiranja upozna umetnost i probudi lični senzibilitet i kreativnost učesnika. Obavezno je prijavljivanje na adresu i.minic@narodnimuzej.rs

18. maj od 16 časova: Radionica Usidrite vaše brodove i čamce u veliko plavo more posvećena je najmlađoj publici Narodnog muzeja u Beogradu, deci uzrasta 4 i 5 godina. Učesnici će zajedno sa svojim pratiocima imati zadatak da pronađu motive  mora, brodova i čamaca na slikama  jugoslovenskih umetnika. Nakon toga deca će svojim telima kroz igru istraživati pokrete mora i različite vrste talasa da bismo u zavrpnici kreativnog rada napravili zajedničku instalaciju na kojoj  će deca moći da usidre svoje brodove i čamce. Obavezno je prijavljivljnje na adresu d.babajic@narodnimuzej.rs

18. maj u 17 časova: Tematsko vođenje kroz izložbu Berninijeva škola i rimski barok. Remek-dela Palate Kiđi u Ariči.

18. maj u 18 časova: Stručno vođenje kroz ključna mesta stalne postavke Narodnog muzeja.

18. maj od 20 do 24 časa: Koncerti iznenađenja u saradnji sa muzičkim školama.

19. maj u 11 časova: Stručno vođenje kroz lapidarijum u Velikom Barutnom magacinu - Publika će imati priliku da u društvu Veselinke Ninković, muzejskog savetnika, otkrije zanimljive pojedinosti o rimskim kamenim spomenicima, iz jedne od najstarijih kolekcija Narodnog muzeja u Beogradu, koji su kao deo stalne muzejske postavke izloženi u lapidarijumu u Velikom barutnom magacinu (Beogradska tvrđava, Donji grad). Nije potrebna najava dolaska.

19. maj od 12 do 14 časova: Dečija radionica  Rimski bogovi i grčki heroji na kamenim spomenicima u lapidarijumu  namenjena je deci uzrasta od 10 do 14 godina. U uvodnom delu radionice predviđeno je kratko upoznavanje sa postavkom rimskih kamenih spomenika izloženih  u lapidarijumu, u tajnovitom prostoru Velikog barutnog magacina. Tokom vođenja deca će biti upoznata sa vrstama izloženih spomenika i kratkom istorijom rimskog Singidunuma.. U kreativnom delu radionice za decu je pripremljen kviz, prepoznavanje natpisa na spomenicima, crtanje i bojenje crteža izabranih spomenika. Obavezno je prijavljivanje na adresu i.minic@narodnimuzej.rs

Radno vreme: ponedeljak, utorak, sreda, petak, nedelja od 10 do 18 časova, četvrtak od 12 do 20 časova, subota 18. maj od 12 do 24 časa
Adresa: Narodni muzej - Trg Republike 1
Sajt: Narodni muzej u Beogradu 

Osnivači