Loading...
O manifestaciji

Nacionalna muzejska manifestacija Muzeji za 10

Manifestacija Muzeji za 10, ove godine održaće se od 13. do 19. maja. Reč je o nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvećoj do sada na teritoriji Srbije, koja se održava petu godinu zaredom.

Manifestacija obuhvata Međunarodni dan muzeja (18. maj), 15. Evropsku noć muzeja (18. maj) i Nacionalnu nedelju muzeja.

Ove godine manifestaciji se priključilo još više učesnika nego prethodih godina: 79 muzeja i srodnih institucija, u 48 grada/mesta. Broj učesnika je u konstantnom porastu, a manifestacija svake godine privuče oko 200.000 posetilaca. Besplatni programi obuhvataju čitav niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu prezentacija, radionica, dečijih programa, predavanja, javnih razgovora i drugih sadržaja. Ulaz je besplatan tokom svih sedam dana.

Ovogodišnja tema, ujedno tema Međunarodnog dana muzeja, Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije, fokusiraće se na novu ulogu muzeja kao aktivnih učesnika u njihovim zajednicama. Nekada statične institucije, muzeji redefinišu svoju ulogu kako bi postali interaktivniji, još više okrenuti ka publici i zajednici, fleksibilniji, prilagodljiviji i dinamičniji. Muzeji postaju stecišta kulture i funkcionišu kao platforme u kojima se spajaju kreativnost i znanje, a posetioci mogu da učestvuju u stvaranju, razmenjuju ideje i međusobno komuniciraju.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Osnivači