Loading...
О манифестацији

Национална музејска манифестација Музеји за 10

Манифестација Музеји за 10, ове године одржаће се од 14. до 20. маја. Реч је о националној музејској иницијативи, највећој до сада на територији Србије, која се одржава четврту годину заредом.

Манифестација обухвата Међународни дан музеја (18. мај), 14. Европску ноћ музеја (19. мај) и Националну недељу музеја.

Ове године манифестацији се прикључило још више учесника него претходих година: 75 музеја и сродних институција, у 44 града/места. Број учесника је у константном порасту, а манифестација сваке године привуче око 200.000 посетилаца. Бесплатни програми обухватају читав низ изложби и пратећих активности у виду презентација, радионица, дечијих програма, предавања, јавних разговора и других садржаја. Улаз је бесплатан током свих седам дана.

Тема овогодишње манифестације је "Хиперповезани музеји. Нови приступи, нова публика". Хиперповезаност је израз осмишљен 2001. године како би илустровао данашња многобројна средстава комуникације, као што су директни контакти, електронска пошта, инстант поруке, телефон или интернет. Ова глобална мрежа повезаности свакодневно постаје сложенија, разноврснија и интегрисанија. У данашњем хиперповезаном свету, музеји се придружују овом тренду. То је разлог зашто је одабрана баш ова тема.

Немогуће је схватити улогу музеја без узимања у обзир свих веза које они остварују. Они су саставни део локалних заједница, њихов културни пејзаж и њихово природно окружење. Захваљујући новој технологији, музеји данас могу допрети много даље од својих главних посетилаца и пронаћи нову публику приближавајући своје колекције на другачији начин: дигитализацијом збирки, додавањем мултимедијалних елемената на изложбе или још једноставније, хаштага који дозвољава посетиоцима дељење искустава на друштвеним мрежама.

Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Оснивачи