Loading...
Novi Sad

Muzej grada Novog Sada

Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi

Stalna postavka "Građanski život u Novom Sadu od 18. do 20. veka"

Izložba  na jedinstven način pruža mogućnost posetiocima Muzeja grada Novog Sada da se upoznaju sa predmetima likovne i primenjene umetnosti iz Odeljenja za kulturnu istoriju. Poreklom iz bogatih novosadskih kolekcija i porodičnih zaostavština, izloženi eksponati prikazuju razvoj grada od 18. do sredine 20. veka i ilustruju način života i kulturu stanovanja Novosađana. Posetioci imaju priliku da vide bogate kolekcije nameštaja, srebra, porcelana, stakla, tepiha, ikona, portreta, i ostalih predmeta iz građanskih novosadskih porodica.

Stalna postavka "Građanski život u Novom Sadu od 18. do 20. veka"

Veliki ratni bunar

Veliki ratni bunar, remek-delo vojne arhitekture i građevinarstva, dostupan je posetiocima iz izložbenog prostora u prizemlju zgrade Muzeja. Sastavni je deo jedinstvenog vodoopskrbnog sistema Tvrđave i integralni deo Podzemnih vojnih galerija. U slučaju velike opsade, mogao je celu tvrđavu da snabdeva pitkom vodom. Građen je tokom druge decenije XVIII veka.

Izložba "Oružje i vojna oprema iz Prvog svetskog rata"

Izložba je priređena povodom obeležavanja 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata. Na postvci je prezentovan deo bogatog fonda Istorijskog odeljenje Muzeja grada Novog Sada, u okviru kog se čuvaju kolekcije vatrenog i hladnog oružja i razna vojna materijalna sredstva iz perioda pre i za vreme Prvog svetskog rata. Autor izložbe je mr Siniša Jokić.

Izložba "Oružje i vojna oprema iz Prvog svetskog rata"

Izložba "Šta čini grad..."

Izložbu čini izbor predmeta iz različtih zbirki i kolekcija na temu šta čini grad. Na postavci su  predmeti koji dočaravaju početke i razvoj trgovine, zanatstva, školstva, društvenog života... u Novom Sadu.

Zbirka strane umetnosti

Stalna postavka "Legat dr Branka Ilića"

Legat dr Branka Ilića novosadskog lekara i kolekcionara predstavlja najvredniju kolekciju strane umetnosti na području Vojvodine. Na postavci su izložena dela likovne i primenjene umetnosti, nastala u Evropi i Aziji između 15. i 20. veka. Posetiocima se pruža mogućnost da dobiju saznanja o stilovima iz prošlosti i brojnim umetničkim radionicama.


Zbirka strane umetnosti

Zavičajna zbirka Sremski Karlovci

Stalnu postavku čine sledeće celine: enterijer svečane trpezarije palate "Ilion", nekadašnje rezidencije baronske porodice Rajačić; "Arheološko nasleđe Sremskih Karlovaca" sa instalacijom neolitske kuće od pruća i gline nazvane "neolitski kibicfenster"; "Seoska soba i kuhinja s kraja 19 i početka 20 veka"; "Iz istorije Sremskih Karlovaca", Karlovačke gimnazije i Bogoslovije"; "Građanski život" (koja obuhvata i nameštaj arhitekte Vladimira Nikolića, legat Angeline Nikolić, profesorice Karlovačke gimnazije kao i deo trpezarije iz vile kraljevskog namesnika Radenka Stankovića u Čortanovcima).

Zavičajna zbirka Sremski Karlovci

Posebni programi

Od 13. do 19. maja: Izložba "Paralelne biografije Srbija / Nemačka: Identitet i rad" - Zbirka strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada - U Novom Sadu, Omladinskoj prestonici Evrope u 2019. godini, premijerno predstavljamo rezultate rada međunarodnog naučno-umetničkog tima koji postavlja važna pitanja i traži odgovore. Nakon predstavljanja u Muzeju grada Novog Sada izložba će biti postavljena u Berlinu, Budimpešti, Beogradu, a potom i u drugim gradovima Evrope.

Reč je o projektu naučnih istraživača, umetnika i studenata iz Berlina i Novog Sada, sa Instituta za jezik i komunikaciju Tehničkog univerziteta u Berlinu i Odseka za germanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koji je realizovan uz materijalnu podršku organizacije MitOst i Udruženja prijatelja Tehničkog univerziteta Berlin.

U okviru istraživanja tim je analizirao uticaje svakodnevnih aktivnosti pojedinca, kao što je obavljanje određenog posla, na formiranje njegovog identiteta. Intervjuisane su i fotografisane osobe istog ili sličnog zanimanja u Berlinu i Novom Sadu, a njihove paralelne biografije i portreti prikazani su na izložbi u Muzeju i na sajtu projekta. Kao svojevrsno svedočanstvo o temama za koje su mladi zainteresovani i koje su spremni da analiziraju, projekat je, između ostalog, doprineo identifikaciji i prevazilaženju pojedinih stereotipa, generalizacija i predrasuda u međusobnom poimanju srpskog i nemačkog društva.

Prezentacijom uspešnog primera internacionalne i interkulturalne saradnje na projektu „Paralelne biografije Srbija / Nemačka: Identitet i rad” Muzej doprinosi uspostavljanju dijaloga između kultura, otvaranju srpskog društva ka Evropi, razvoju komunikacije mladih ljudi, autora i publike.

Od 13. do 17. maja: "U dvorištu kod Ilića" - dvorište Zbirke strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada - Članovi organizacije "New point of culture" oslikavaće tokom svakog dana Manifestacije zid dužine 20 metara, a kao inspiracija za mural poslužiće im dela evropskih majstora koja se čuvaju u fondu Zbirke strane umetnosti.

13. maj u 18 časova: Predstavljanje emisije RT Vojvodine „Deutsche Minuten“ - Učesnik: msr Iva Simurdić.

17. maj u 19 časova: Promocija knjige - Predstavljanje priručnika Odseka za germanistiku  fakulteta Univerziteta u Novom Sadu: „Priručnik za pripremnu nastavu za studije nemačkog jezika i književnosti“ -Učesnici: dr Nikolina Zobenica, dr Ana Stipančević, dr Ivana Pajić, msr Ana Mitrevski, msr Mirjana Zarifović.

18. maj u 19 časova: Performans na temu „Identitet i rad“ - Predstavljanje pozorišne grupe Odseka za germanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Učesnici: msr Ana Mitrevski, msr Biljana Kovač i studenti: Igor Avramović, Irena Deak, Milica Lalić, Damjan Marković, Ljubiša Petrović, Norbert Molnar, Danka Bajković, Valentina Vidić, Sara Kojović.

18. maj u 20 časova: Autorsko vođenje na izložbi „Paralelne biografije Srbija /Nemačka: Identitet i rad“ - Autorka fotografija Sandra Ratković (Berlin).

18. maj od 18 do 22 časa: Street Art radionice - U 15. Evropskoj noći muzeja, zvanično ćemo otvoriti "Dvorište kod Ilića" uz  Street Art radionice, dobru muziku i pozitivnu energiju koju uvek donosi muzejska noć.

Od 13. do 19. maja: Izložba "Žene u antičkom Rimu" - Gostujuća izložba iz Narodnog muzeja Šabac - Zavičajna zbirka Sremski Karlovci - Izložba je osmišljena sa ciljem da prikaže položaj žene u antičko doba, sa posebnim osvrtom na svakodnevni život lokalnog stanovništva na prostoru rimske provincije Donje Panonije, ilustrovan predmetima iz fonda antičke zbirke Narodnog muzeja u Šapcu (posuđe, nakit). Takođe, posetioci će imati za priliku da se upoznaju sa nekoliko najznačajnijih dama visokog staleža antičkog Rima, poput Kornelije (majke braće Graha) i carica – Mesaline, Julije Domne i Helene.

16. i 18. maj u 19 časova: Radionica za izradu rimskih ženskih frizura - Zavičajna zbirka Sremski Karlovci - Radionica obuhvata predavanje i dokumentarni film koji je osmislila Jasmina Davidović, arheolog-muzejski savetnik Muzeja Srema Sremska Mitrovica i praktični deo izrade frizura koje će izvoditi Maja Delija i Marija Torma iz frizerskog salona Plavi čuperak, takođe iz Sr. Mitrovice.

Od 13. do 19. maja: Izložba "Plan, a u planu grad" - Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi - Izložba o razvoju Novog Sada, o tome kako grad izgleda na planovima i starim kartama, graditeljskim i arhitektonskim nacrtima pojedinih zgrada i znamenitih građevina.
Naselje se sastoji od zgrada, koje su razvrstane po ulicama koje se ulivaju u trgove, a sve to, kao jedno umetničko delo, čini grad i priča njegovu istoriju od Petrovaradinskog šanca i Racenštata, Švapskog i Hrvatskog sela do Novog Sada u 21. veku.

Izložba "Plan, a u planu grad"

Karte i planovi, arhitektonski i graditeljski nacrti autorua poput Josifa Sautera, Leopolda Bercelera, Stevana Slavnića i njihovih novovremenskih naslednika, arhitekata i graditelja, Žerža Molnara, Lipota Baumhorna, u inostranstvu školovanog Đorđa Tabakovića i Dragana Ivkovića, jedinstvena su svedočanstva o građanima, gradu, njegovom nastanku i razvoju do današnjih dana i to kao svojevrsno ogledalo u kojem se vidi istorija.

Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi
Radno vreme tokom manifestacije: od 9 do 17 časova, u subotu 18. maja od 9 do 20 časova
Adresa: Tvrđava 4, Petrovaradin
Sajt: Muzej grada Novog Sada

Zbirka strane umetnosti
Radno vreme tokom manifestacije: od 10 do 22 časa, subotu 18. maja od 18 do 24 časova
Adresa: Dunavska 29, Novi Sad

Zavičajna zbirka Sremski Karlovci
Radno vreme tokom manifestacije: od 9 do 17 časova, u subotu 18. maja od  9 do 22 časa
Adresa: Patrijarha Rajačića 16, Sremski Karlovci

Osnivači