Loading...
Beograd

Istorijski muzej Srbije

Izložba „Kraj Velikog rata 1917–1918” i njene dve tematske dopune

Izložba „Kraj Velikog rata 1917–1918”  je savremeni muzejski projekat koji nastoji da autentičnim materijalima, upečatljivom scenografijom, zvučnim i svetlosnim efektima i upotrebom tehnologija proširene i virtuelne stvarnosti, što potpunije i verodostojnije približi događaje iz poslednjih ratnih godina kada je srpska vojska, nakon velikih stradanja i oporavka u savezničkim zemljama, započela operacije za konačnu pobedu i povratak u otadžbinu, a potom i oslobođenje i ujedinjenje jugoslovenskih naroda.

Izložbena postavka

Izložbu „Kraj Velikog rata 1917–1918” tematski dopunjuju dve izložbe: „Đorđe Čarapić Fusek, sekretar Kancelarije kraljevskih ordena – Život i delo” i „Znamenja Prvog svetskog rata iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije”, koje su prezentovane u posebnoj galeriji.

U prvom delu su prikazani život i delo, široj javnosti nedovoljno poznatog, prvog sekretara Kancelarije kraljevskih ordena, formirane 1917. godine na Krfu.------

Proširena stvarnost

Stvaralaštvo Đorđa Čarapića je obeležilo dizajniranje državnih simbola: zastava, grbova, ordenja i pratećih povelja, diploma i ukaza Kraljevine SHS, a potom i Kraljevine Jugoslavije, ali je njegova umetnička svestranost dolazila do izražaja i u drugim projektima primenjene umetnosti.

U drugom delu je izloženo gotovo celokupno znamenje iz zbirke Muzeja, koje se odnosi na Veliki rat. Tako će posetioci moći da vide znamenja predratne Kraljevine Srbije, Kraljevine SHS, kao i savezničkih i neprijateljskih zemalja.

Znamenje iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije

Posebni programi

Istorijat i znamenitosti Topčiderskog parka

18. maj u 12 časova: povodom Evropske noći muzeja i Međunarodnog dana muzeja kustos Boris Marković će u šetnji Topčiderskim parkom posetiocima govoriti o istorijatu i znamenitostima ovog prvog planski uređenog parka u Srbiji. Ovom prilikom posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa Konakom kneza Miloša, čuvenim topčiderskim platanom i brojnim spomenicima Topčiderskog parka (Žetelica, Milošev obelisk, Spomenik dr Arčibaldu Rajsu i drugim). Uz priču o istoriji starog Topčidera i razvoju parkovskog dela naselja, kustos će govoriti i o celokupnoj srpskoj istoriji 19. veka, od početka Srpske revolucije, preko uspeha u borbi za nezavisnost i nacionalno ujedinjenje do smrti poslednjeg člana dinastije Obrenović 1903. godine. 
Mesto održavanja: Plato ispred Konaka kneza Miloša.
Zbog ograničenog broja mesta dolazak je neophodno zakazati na telefon 064/ 858 12 95.

Konak kneza Miloša

18. maj u 17 časova: Predstava „Vreme časti i ponosa” - povodom Evropske noći muzeja i Međunarodnog dana muzeja biće održana predstava „Vreme časti i ponosa”, koja hronološki prati razvoj velikog ratnog i ličnog prijateljstva dvojce gorostasa srpske istorije, Vojvode Živojina Mišića i Vojvode Stepe Stepanovića. Ponikli sa iste klase vojne akademije, svoje drugarstvo kroz najteža životna iskušenja, pretvorili su u veliko lično prijateljstvo koje je trajalo do samog kraja njihovih života. Predstava prati istoriske događaje od atentata u Sarajevu, preko bitaka na Ceru i Kolubari, Golgote naroda i vojske tokom povlačenja preko Albanije, sve do proboja solunskog fronta, oslobođenja porobljene Otadžbine i stvaranja prve Jugoslavije. U predstavi igraju glumci Narodnog Pozorišta iz Beograda, Boško Puletić kao Vojvoda Živojin Mišić i Lepomir Ivković kao Vojvoda Stepa Stepanović. U ulozi naratora pojavljuje se autor predstave Mića Živojinović. 
Mesto održavanja: Istorijski muzej Srbije.
Zbog ograničenog broja mesta dolazak je neophodno najaviti na telefon 060/ 33 98 018.

Predstava „Vreme časti i ponosa”

19. maj u 18.30 časova: Duodrama "Brat i sestra" - U galeriji Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića u saradnji sa Kulturno – obrazovnim centrom „Radionica pod otvorenim nebom” biće održana duodrama „Brat i sestra” autorke Zlate Tipold. Ova jednočinka je posvećena Nadeždi Petrović, našoj poznatoj slikarki, u tri rata bolničarki-dobrovoljcu i njenom bratu Rastku Petroviću, poznatom pesniku, putopiscu i diplomati. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa delom života Nadežde i Rastka Petrovića, oživljenih snagom dramskog prikaza u izvođenju glumaca Dragane Obradović i Andreja Pipovića. Zbog ograničenog broja mesta dolazak je neophodno najaviti na telefon 063/ 844 17 28.

Duodrama "Brat i sestra"

Radno vreme u toku manifestacije: radni danima i nedeljom od 12 do 20 časova, u subotu 18. maja od 12 do 24 časa
Adresa: Trg Nikole Pašića 11
Sajt: Istorijski muzej Srbije

Osnivači