Loading...
Centralna Srbija

Zavičajni muzej Župe

Zavičajni muzej Župe iz Aleksandrovca zvanično je otvoren na Svetog Savu, 27. januara 1991. godine. Zauzima dostojno mesto i ugled u stručnim krugovima, naučnoj i široj javnosti i afirmisana je institucija u oblasti zaštite kulturnih dobara. Nastanak muzeja vezan je pre svega za udruženje „Collegium historisum Župa“ tj. družine osnovane pri gimnaziji u Aleksandrovcu, sedamdesetih godina prošlog veka, koja je više decenija radila na sakupljanju, čuvanju i prezentovanju kulturno–istorijskog bogatstva Župe pod palicom profesora istorije Miloslava Bondžića. Iz njihovog višedecenijskog predanog rada je prvo nastala Zavičajna zbirka smeštena u Domu kulture, a kasnije i muzej.

Muzej je od otvaranja smešten u najužem centru Aleksandrovca, u kući „popa Marka“ koja se nalazi pod zaštitom države. Ukupna površina podrumskog i spratnog dela muzeja je 381 metara kvadratnih i u njemu je smeštena arheološka, etnografska i istorijska postavka sa oko 3000 predmeta. Centralni deo zbirke su četiri neolitske venere - terakote  iz perioda mlađeg neolita 4500 - 3200 godina pre nove ere: Lady of Aleksandrovac, Venus de Župa, Madame de Vitkovo i Madame de Venčac. Imena su dobila prilikom izlaganja na velikoj svetskoj izložbi 1991. godine u muzeju Tera Amata u Nici.

Muzej pohranjuje još nekoliko desetina jako vrednih predmeta od najranijih perioda ljudske civilizacije do danas. Fototeka muzeja sadrži oko 7.000 fotografija i negativa a biblioteka oko 1700 knjiga. Muzej ima vrlo razvijenu izdavačku delatnost pri kojoj posebno izdvajamo časopis „Župski zbornik“ koji izlazi jednom godišnje.

U subotu 18. maja u periodu od 10 do 19 časova posetioci će moći da vide izložbu slika Save Nikolića – Poljanskog „Probuđeni duhovi žitnih polja“. Ovaj župski umetnik izrađuje vrhunska umetnička dela od slame već 47 godina. Jedinstveni način umetničkog izraza prepoznat je kako u našim tako i međunarodnim okvirima o čemu svedoče brojne samostalne i grupne izložbe kao i priznanja.

Osnivači