Loading...
2018

Природњачки музеј

Изложба "Сурлаши – дивови из наше геолошке прошлости"

 

Сурлаши су потомци импозантних сисара у процесу еволуције, а карактерише их: крупно тело, сурла и кљове. Од релативно малих животиња еволуцијом су постали најкрупнији копнени сисари. Данашњи представници сурлаша су афрички и азијски слон, а бројне врсте ове групе (платибелодон, ананкус, мамут и др.) су изумрле.

На изложби су приказани оригинални делови скелета сурлаша из збирки Природњачког музеја (зуби, доње и горње вилице) чији су фосилни остаци откривени на територији Србије и Македоније. Поставка је графички обогаћена крупним илустрацијама сурлаша. Два најпознатија мамута пронађена на територији Србије – Кика и Вика, представљени су  у виду реплика лобање и делова скелета. Стотине делова скелета мамута и других сурлаша на нашој територији доказ су да су ове животиње у великом броју насељавале подручје Србије. Ова област је још увек неистражена и очекују се нови научни налази у будућности, а осим научне и музеолошке важности, фосили су занимљиви и широј јавности. Аутори изложбе су Сања Алабурић, др Зоран Марковић и Милош Миливојевић.

 

Кабинет Југославија

 

Кутија са минералима и металима, део Збирке поклона Јосипу Брозу Титу

У оквиру манифестације Музеји за 10 у Зеленом салону Галерије на Калемегдану биће приказана и кутија са минералима и металима, као део Збирке поклона Јосипу Брозу Титу, у сарадњи са Музејом Југославије.

Кристали су смештени у дрвену изрезбарену кутију ручне израде и поклон су Титу из рудника Злетово. У кутији су изложени минерали и метали јединственог изгледа и хемијског састава (радиохрозит, барит на сидериту, кристал гипса, галенит, барит са сфалеритом и др.).

 


Радно време током манифестације: од 10 до 21 час, у суботу 19. маја до 22 часа
Адреса: Галерија Природњачког музеја - Мали Калемегдан 5
Сајт: Природњачки музеј

Оснивачи