Loading...
2018

Народни музеј у Београду – Музеј Вука и Доситеја

Музеј Вука и Доситеја

Музеј Вука и Доситеја, меморијални музеј, посвећен је двојици великана српске културе, просветитељу и првом српском министру просвете Доситеју Обрадовићу и реформатору српског језика, творцу српског књижевног језика, Вуку Караџићу. Зграда музеја смештена у једном од најстаријих делова Београда, и заједно са Бајракли џамијом и Шеих-Мустафиним турбетом, представља архитектонско сведочанство дуговековног присуства турске владавине у Београду. Музеј се налази је у најстаријој сачуваној стамбеној згради у Београду, која је подигнута је у првој половини 18. века, вероватно за Београдског дефтердара (турског управитеља ризнице).

Музеј Вука и Доситеја

Посебни програми

 

Музеј у коферу - Кустоси Народног музеја посетиће по позиву школе, вртиће, домове за стара лица, дневне боравке и друге заинтересоване институције доносећи им део музеја и музејске приче.

15. мај у 12 часова - Археологија је cool - За посетиоце узраста 14 до 18 година организовали смо могућност да се у амбијенту Музеја Вука и Доситеја упознају са археологијом из прве руке.

15. мај у 12 часова - Стручна вођење кроз поставку Музеја Вука и Доситеја - Прилика да се подсетимо, упознамо се и научимо о изузетним заслугама Доситеја Обрадовића и Вука Караџића за нашу културу, језик и књижевност.

16. мај у 12 часова - Обилазак Београдске мумије - Видети и открити истину о јединој египатској мумији у Србији, које је део колекције Народног музеја у Београду, могуће је у оквиру простора Археолошке збирке Филозофског факултета, у Капетан Мишином здању.

16. мај у 20 часова - Концерт хора "Врачарски солисти" - Хор "Врачарски солисти" својим разноврсним репертоаром и изузетним наступом, под диригентском палицом Амалије Милаковић вече у зеленом дворишту Музеја Вука и Доситеја, може учинити незаборавним.

18. мај у 19 часова – Концерт "Они су одабрали трубу" - Ученици Музичке школе "Мокрањац" у класи професора Милоша Николића наступиће у зеленом амбијенту Музеја Вука и Доситеја.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 17 часова - Стручна вођење кроз поставку Музеја Вука и Доситеја - Прилика да се подсетимо, упознамо се и научимо о изузетним заслугама Доситеја Обрадовића и Вука Караџића за нашу културу, језик и књижевност.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 12 часова - Које је боје срећа? - Радионица за децу од 7 до 10 година. Кроз слике портрета из Народног музеја учесници откривају осећања која уметност преноси. Уз разговор са деца уче да их препознају, именују и прикажу.

Од 19. маја од 19 часова до 20. маја до 10 часова - Ноћ у музеју - Радионица за децу од 7 до 10 година. Несвакидашња могућност ноћења у Музеју Вука и Доситеја у врећама за спавање пружиће се само најхрабријима. Уз креативно проведено време са кустосима упознаваћемо музеј на посебан начин, склапајући и нова пријатељства.

19. и 20. мај - Фестивал "Читам Читаш" - Циљ пројекта "Читам Читаш"  је ревитализација простора од културног значаја путем популаризације књиге и читања. Ове године гостује у Музеју Вука и Доситеја који представља позитиван пример бављења културном баштином. Основна активност фестивала је размена половних, прочитаних књига, као и одржавање трибина, радионица и других активности које су повезане са културним наслеђем, читањем и едукацијом.

20. мај у 11 часова - Стручно вођење у Барутани "О римским каменим споменицима" - У Великом барутном магацину на Kалемегдану биће организовано вођење кустоса Народног музеја, Веселинке Нинковић кроз поставку римских камених споменика – лапидариијума, скулптура и камених стела Народног музеја.

20. мај у 12 до 13.30 - радионица Споменици посвећени римским божанствима - Јупитеру, Херкулу, Силвану, Нимфама, Хекати у Лапидаријуму  Великог барутног магацина (Београдска тврђава, Доњи град) намењена је деци узраста од 10 до 14 година. Пријављивање на edukacija@narodnimuzej.rs

 

Радно време: од 12 до 20 часова, недеља од 10 до 16 часова
Адреса: Музеј Вука и Доситеја - Господар Јевремова 21
Сајт: Народни музеј у Београду 

Оснивачи