Loading...
2018

Народни музеј Пожаревац

Етно парк Тулба

 

Народни музеј у Пожаревцу основан је 1896. године. Музеј је комплексног типа, а поставке су изложене у шест објеката, по тематским целинама. У Главној згради посетиоци могу видети археолошку поставку, праисторијску и античку збирку. У дворишту се налази лапидаријум у коме су изложене скулптуре, надгробне стеле, делови архитектонске пластике, саркофази. Галерија спомен збирке-легата Миодрага Марковића излаже, у оквиру сталне поставке, уметничке слике. Неки од уметника чије се слике налазе у збирци су: Јован Бијелић, Милан Коњовић, Зора Петровић, Љубица Сокић, Пеђа Милосављевић и др. У Етно парку на брду Тулба је изложба на отвореном (објекти народног градитељства). Шатор посвећен Пожаревачком миру, на Тулби, је реплика шатора у коме је мир из 1718. године потписан, и у њему се налази пригодна изложба. У Галерији савремене уметности своје слике  излажу академски сликари.

 

Спомен обележје Пожаревачки мир

 

Посебни програми

 

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 20 часова - Отварање изложбе "Археоакустика сакралне архитектуре средњовне Србије" - Аутори изложбе: Зорана Ђорђевић, Драган Новковић и Марија Драгишић. Изложба је посвећена првим археоакустичким истраживањима код нас – испитивању односа звука и градитељског наслеђа средњовековне Србије. Посетиоци ће моћи да виде акустичке судове уграђиване у масивне зидове средњевековних цркава, клепало о које се ударало као позив на молитву и неумску нотацију коришћену у оновременим појачким књигама. Такође, кроз интерактивну аудио-видео анимацију, посетиоци ће моћи сами да испитују акустику цркава из различитих периода средњовековног градитељства. Изложба се организује у Галерији савремене уметности.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) - Археолошка изложба Драгане Спасић - Ђурић  "Из морских дубина у Виминацијум" - Изложба козметичких кутијица и других предмета израђених од шкољки. Изложба се организује у Главној згради музеја.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 18 до 19.30 часова - Уметничко археолошка радионица "Археологија и уметност" - Аутори  археолог Теодора Бранковић и историчар уметности Марина Радосављевић. Ликовна радионица намењена је деци нижих разреда основних школа.  Деца ће у додиру са предметима и фотографијама из археолошке збирке ликовно оживети своје виђење старина. Радионица има за циљ да створи комуникацију између археологије и савремене уметности кроз интерактивно упознавање са археолошким предметима и њиховим уметничким виђењем на креативан начин. Дечији радови настали овом приликом биће изложени у простору Легата. Радионица се организује у Легату Миодрага Марковића.

 

Адреса: др Воје Дулића 10
Сајт: Народни музеј Пожаревац 

Оснивачи