Loading...
Centralna Srbija

Narodni muzej Aranđelovac

Milenijum

Složena slika života na prostoru centralne Šumadije  od samog osvita ljudskog roda do današnjih dana: arheološki nalazi kao svedočanstva života i kulture drevnih ljudskih zajednica od praistorije do srednjeg veka; vojna oprema i naoružanje iz ustanaka i ratova novijeg doba; etnološki predmeti vezani za narodni život i običaje šumadijskog sela; razvoj Bukovičke Banje. Poseban segment stalne postavke čine paleontološki nalazi, fosilni ostaci životinja koje su krajem ledenog doba naseljavale stepe u okolini pećine Risovače.

Fragment freske

Svet u keramici

Postavka savremene umetničke keramike nastale na međunarodnoj  Smotri umetnosti "Mermer i zvuci", na kojoj učestvuju autori sa svih kontinenata; ova jedinstvena muzejska kolekcija na reprezentativan način oslikava i tehnološke inovacije i najrazličitije oblike umetničkog izražavanja u glini tokom poslednjih pet decenija. Po značaju i umetničkim dometima ova zbirka se svrstava među vodeće srodne kolekcije u inteѕnacionalnim okvirima.

Vođenje kroz postavku

Spomenik prirode "Risovača"

Stalna postavka u pećini Risovači, Spomeniku prirode I kategorije i arheološkom nalazištu paleolitske starosti (kulturno dobro od velikog značaja i prirodno dobro od izuzetnog značaja).

Znamenito mesto "Orašac"

Stalna postavka vezana za najznačajnije događaje srpske nacionalne istorije (Prvi srpski ustanak i utemeljenje državnosti), Marićevića jaruga (mesto podizanja ustanka), Crkva Vaznesenja Gospodnjeg, Spomen škola.

Znamenito mesto "Orašac"

Posebni programi

13. maj u 19 časova: Izložba "Susretanja" - Narodni muzej u Aranđelovcu je od pre nekoliko godina započeo akciju obogaćivanja fonda likovne umetnosti. Sa tim ciljem realizuje se Likovna kolonija u Orašcu na kojoj svake godine saziv iznedri deset umetničkih dela najznačajnijih stvaralaca na aktuelnoj srpskoj umetničkoj sceni. Muzej koristi jedinstvenu priliku da na ovoj manifestaciji premijerno prikaže izložbu "Susretanja" gde će biti izložena sva umetnička dela koja su u protekle tri godine postala deo likovne zbirke.  Izložba svedoči o međusobnim susretanjima umetnika, njihovim susretanjima sa prirodom, ljudima, kulturnim nasleđem, publikom...

Edukativni program radionica "Susretanja": Radionica za decu višeg osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, na kojoj će učesnici (kustos, profesori likovne kulture, gosti umetnici…) diskutovati o sopstvenom "susretanju" sa izložbom, a potom izrađivati likovna dela inspirisana radovima savremenih umetnika.

Adresa: Mišarska 19
Sajt: Narodni muzej Aranđelovac

Osnivači