Loading...
2018

Музеј примењене уметности

Изложба "На први (п)оглед: Музеј примењене уметности"

 

Изложба је "огледна" поставка заједничког рада кустоса историјског сектора Музеја и представља прву етапу у формирању будућих изложбених поставки Музеја. Изложене експонате повезује припадност "малим световима свакодневице" нововековног грађанског миљеа с циљем да се поглед посетиоца усмери на саме предмете и да се укаже на њихове међусобне комуникацијске и интеракцијске потенцијале из којих ће се развијати наративи будућих музејских изложби. Значајан део артефаката представљен је премијерно, а један број је поново изложен после више деценија.

 

Музеј примењене уметности

 

Изложба "Жене у европској архитектури и дизајну"

 

Музеј примењене уметности и Женско архитектонско друштво ЖАД представљају програм Женско стваралаштво у архитектури и дизајну: европски и локални контекст. Програм чини гостовање 3 изложбе које се баве темом жена у архитектури, две међународне и једне домаће.

Изложба 100 ДЕЛА | 100 ЖЕНА | 100 ГОДИНА, Европске жене у архитектури и дизајну 1918 - 2018 део је европског пројекта МоМоWо - Женска креативност после модерног покрета, који је део програма Креативна Европа. Пројекат окупља партнере из Италије, Португалије, Шпаније, Холандије, Словеније и Словачке у циљу скретања пажње на женски допринос у оквиру архитектуре, грађевинарства, дизајна ентеријера и индустријског дизајна.

МоМоWо путујућа изложба фотографија представља фотографије са међународног конкурса на тему кућа и станова жена дизајнера. Конкурс је одржан почетком 2016. године, а фотографије се фокусирају на креативност у стамбеном простору самих дизајнерки и архитекткиња, и како они утичу на њихов свакодневни живот.

Изложба Њен круг - Женско стваралаштво у архитектури XX века у Србији и Црној Гори, аутора Милене Зиндовић, Андрее Тамаш Дачић и Ивана Станојева представља први свеобухватан приказ женског архитектонског стваралаштва од 1900. до данас код нас. Изложба је први пут приказана 2016. године у оквиру Миксер фестивала, а исте године је гостовала у Српском културном центру у Паризу.

Све три изложбе гостују у Музеју примењене уметности, Вука Караџића 18, од 14. маја до 02. јуна 2018. године. Програм ће бити свечано отворен у понедељак 14. маја у 18 часова.

Пратећи програм изложбе:

Понедељак, 14. 05. у 18 часова – свечано отварање Програма у Музеју примењене уметности.
Петак, 18. 05. у 18 часова - предавање Мовинг Боундериес оф Десигн Хисторy. МоМоWо Wомен'с цреативитy синце тхе Модерн Мовемент (1918 - 2018) / презентација МоМоWо пројекта, предавач: Катерина Франкини (Цатерина Францхини) Политехнички универзитет у Торину, Музеј примењене уметности.
Недеља, 20. 05. од 16 до 18 часова – БИНА шетња Жене у архитектури између 1900. и 1960, воде: Милена Зиндовић и Марија Павловић, Женско архитектонско друштво.

 

Радно време: од 11 до 19 часова
Адреса: Вука Караџића 18
Сајт: Музеј примењене уметности

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оснивачи