Loading...
2018

Музеј Југославије

Објекат Стари музеј

 

Музејска лабораторија (рад на сталној поставци који је отворен за публику) у објекту. На поставци су једна наспрам друге изложени делови колекције некадашњег Меморијалног центра "Јосип Броз Тито" и Музеја револуције народа и народности Југославије, чијим спајањем је 1996. Музеј Југославије настао. Радно време од 10 до 18 часова.

Отварамо депо

 

Објекат Кућа цвећа

 

Изложба Фигуре сећања тумачи ритуале из доба Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ), који су се одржали до данас и место које у њима имају предмети и објекти у саставу данашњег Музеја Југославије. Изложба наставља да истражује на који начин различите друштвене групе стварају и одржавају сећање на Југославију и Тита. Поред већ изложених штафета различитих дародаваца, на изложби је посебно издвојена прва штафета младости, а посетиоци имају прилику да прочитају поруку коју носи, сагледају путању њеног кретања и да погледају архивске фотографије и видео-снимак штафетног трчања и слета, одржаног поводом првог Дана младости на стадиону ЈНА. Радно време од 10 до 18 часова.

Кућа цвећа

 

Посебни програми

 

Од 14. до 20. маја у 16 часова - Стручна вођења кроз рад на сталној поставци Музеја Југославије Музејска лабораторија у објекту Стари музеј. Кроз комплекс воде чланови студентског клуба Музеја Југославије.

Отварамо депо

Пројекат Кабинет Југославија у шест музеја у Београду

Обележавање сто година од формирања југословенске државе Музеј Југославије отпочеће пројектом Кабинет Југославија у сарадњи са партнерским установама културе. Аутори пројекта су: Момо Цвијовић, музејски саветник, Милош Богдановић, кустос, и Ана Радић, сарадница за односе са јавношћу.

Пројекат Кабинет Југославија има три циља: да се приближи београдској публици, промовише разноврсност својих збирки и унапређује међуинституционалну сарадњу. Одабир предмета извршен је тако да прикаже вредност експоната Музеја Југославије, који могу бити и важни делови колекција других музеја. Предмети који ће бити изложени у музејима током манифестације:

Музеј савремене уметности у Београду – снимак Музеја савремене уметности у изградњи, из јуна 1963. године, који је фотографисао Јосип Броз Тито приликом путовања бродом Крајина са председником Индонезије, Ахметом Сукарном.

Музеј Вука и Доситеја – преписка између Вука Караџића и Исидора Стојановића, ректора Београдског лицеја, из 1833. године (једно писмо Вука Караџића и два писма Исидора Стојановића), поклон Титу од др Љубомира Вуловића, шефа дечјег одељења Железничке болнице у Београду, 5. јуна 1956. године.

Музеј Иве Андрића – књига Травничка хроника, из фонда Библиотеке целина Јосипа Броза Тита, на арапском језику, из 1964. године, коју је превео др Сами Дуруби, сиријски политичар, дипломата, писац, преводилац и сиријски амбасадор у Југославији, Бразилу и Мароку. Биће изложено и неколико фотографија из нашег фонда – сусрет Јосипа Броза Тита и Самија Дурубија док је био амбасадор у Југославији, као и фотографије Иве Андрића из легата Стевана Крагујевића.

Јеврејски историјски музеј – поклон Јосипу Брозу од др Нахума Голдмана, председника Светског јеврејског конгреса, 1972. године, пехар, крчаг и боца из римског периода, И век н. е., Палестина.

Природњачки музеј – збирка од 11 минерала и кристала (родохрозит, барит, кристал гипс, псеудоморфоза на кварцу, галенит, сидерит) упакованих у специјално ручно израђену витрину. Поклон од колектива рудника Злетово, Македонија.

Музеј примењене уметности – сребрназдела са поклопцем, поклон Елизабет Тејлор и Ричарда Бартона Јосипу Брозу Титу, из 1971. године. Произвођач: Фуманти, Италија.

 

Радно време у току манифестације: од 10 до 18 часова
Адреса: Михаила Мике Јанковића 6
Сајт: Музеј Југославије

 

Оснивачи