Loading...
2018

Градски музеј Вршац

Зграда Конкордије

 

"Банатски колаж", стална поставка предмета из Етнолошке збирке вршачког музеја везаних за занате, ношњу, свакодневни живот и обичаје на подручју Баната.

"Вршачка хроника", хроника града Вршца кроз 19. и почетак 20. века приказана у неколико прича: настанак града, индустријализација, култура, свакодневни живот, спорт.

"Хладно оружје из збирке музеја", историјат, технике израде и употреба разних врста хладног оружја у распону од бронзаног доба до 20. века из Историјске збирке музеја.

"Паја Јовановић – Нова поставка", изложба слика и цртежа нашег чувеног сликара Паје Јовановића из збирке музеја допуњена са 2 уља из колекције Епархије Банатске у Вршцу, као  и досада неизложеним фотографијама и личним предметима сликара.

Апотека на степеницама

Изложба "Natura Banatica"

Ова изложба приказује  природу Баната кроз презентацију фауне и флоре подручја која се чува у Природњачкој збирци музеја у Вршцу. Локација: Апотека на степеницама.

 

Музеј Роберта Хемерштила у Гудурици

 

У музеју се могу видети слике, графике и цртежи Роберта Хамерштила, аустријског сликара рођеног у Вршцу, као и изложба "Делићи сећања" која приказује кратку историју села Гудурице, познатог по производњи вина и популацији коју чине 17 етничких заједница. Посете по претходној најави.

Вршачки замак

Вршачки замак

Средњевековно утврђење на вршачком брегу. Посете по претходној најави.

 

Посебни програми

 

Од 14. до 20. маја од 10 до 22 часа - Изложба "Кад смо упалили сијалице…" - Изложба нас упознаје са индустријским наслеђем нашег града у 19. веку када настају прве електране, електрифицирају се пруге, а индустрија доживљава нагли развој. Локација: Конкордија.

Од 14. до 20. маја од 10 до 22 часа - Радионице "Наслеђе потомцима" - Више радионица које ће реализовати кустоси музеја у сарадњи са ученицима средњих школа и Педагошког факултета у Вршцу са темама по њиховом избору везаним за наслеђе. Локација: Конкордија.

 

 

Радно време у току манифестације: од 10 до 22 часа
Адреса: Булевар Жарка Зрењанина 20
Сајт: Градски музеј Вршац

Оснивачи