Loading...
2018

Галерија Дома Војске Србије

Резбарени салон

 

У току манифестације посетиоци ће имати прилику да погледају две изложбе: гостовање Музеја града Новог Сада "Портрети из Новосадских фотографских атељеа крај 19. почетак 20 века" у Малој галерији Дома Војске Србије, као и изложбу изложбу "Дијанина деца" у Великој галерији Дома Војске Србије.

 

Велика галерија

 

Посебни програми

 

15. мај у 14 часова - "Кроз простор и време Ратничког Дома" Обилазак зграде и упознавање са историјом архитектуре палате Ратничког дома. Зграда Дома Војске Србије, некадашња палата Ратничког дома, представља својеврсни споменик културе изграђен у периоду од 1929. до 1931. године, према пројекту архитеката Јована Јовановића и Живка Пиперског. Доградњом из 1939. године, задржана је идентична стилска формулација првобитног објекта. Рађена у модернистичком духу међуратних здања са истакнутом угаоном кулом и аркадним низом са масивним стубовима и широким степеништем, палата својом визуром потврђује војну функцију објекта. Обавезна пријава: 011/ 3234 - 712

16. мај у 17 часова - Предавање "Почеци историје фотографије у Новом Саду" -  Ивана Јовановић Гудурић, виши кустос Музеја града Новог Сада, ће у овкиру предавања представити прве новосадске фотографске атељее, са чијим радом је започела историја фотографије у овом граду још 50-их година 19. века. Биће речи о ширем друштвеном контексту у којем се појавила фотографија на нашим просторима и њеном значају у формирању новог, грађанског животног стила. Приказом рада одабраних фотографа (попут Георгија Кнежевића, Јохана Рехницера, Јосифа Сингера...) сагледаћемо шире европске трендове у портретној фотографији, које су усвајали и следили овдашњи светлописци.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 13 часова- Стручно вођење кроз изложбу "Дијанина деца" - Изложба која је посвећена највећој акцији спасавања деце у Другом светском рату,  биће одржана у Великој галерији Дома Војске Србије од 15. маја до 14. јуна 2018. године.  Изложба доноси и приче о појединачним судбинама деце која су остала у животу захваљујући акцији Дијане Будисављевић и њених сарадника. Изложба је део пројекта "Дијaнина деца" који садржи и документарни филм који ће ускоро бити емитован на Првом програму РТС-а. На изложби ће бити презентоване документарне фотографије, транспортнe листе и  делови картотеке које је о сваком спасеном детету Дијана водила. Аутор изложбе је Слађана Зарић, а аутор архитектуре изложбе Иван Мангов. Изложба је реализована у продукцији Министарства одбране РС и Радио-телевизије Србије.

Радно време: од 11 од 19 часова, у суботу 19. маја од 11 до 01 час
Адреса: Браће Југовића 19
Сајт: Медија центар "Одбрана"

 

Оснивачи