Loading...
2018

Народни музеј Ужице

Сталне поставке

 

"Ужице - настанак и развој" поставка отворена 10. априла 1995. године у другој згради Музеја, у приземној и сутеренској сали, презентује настанак и развој ужичког краја од праисторије, антике, средњег и новог века, до савремене историје. Изложено је преко 1400 експоната из свих музејских збирки (археологије, етнологије, историје и историје уметности).

Легат сликара Михаила Миловановића (Гостиница, 1879 – Ужице, 1941), отворен је 2003. године у Народном музеју Ужице. Фонд Легата створен је откупом и поклоном уметниковог сина Момчила Миловановића и других дародаваца, a део предмета је из збирки Народног музеја Ужице. Легат презентује уметничку и личну заоставштину Михаила Миловановића, првог академског сликара из ужичког краја, ратног сликара у ослободилачким ратовима Србије 1912 - 1918. године и скулптора. Миловановићев реализам, са елементима импресионизма, сецесије, експресионизма и симболизма чини стилски и жанровски разнородан опус. Михаила Миловановића погубили су партизани 1941. год, након што је неосновано оптужен да је петоколонаш и издајник. Легат је формиран након вишедеценијског залагања Момчила Миловановића за рехабилитацију имена и дела свог оца Михаила и сакупљања уметникове заоставштине.

У Лапидаријуму античких споменика представљени су антички споменици и архитектонска пластика који  припадају другој половини  2. века и 3. веку, као и првој половини 4. века. Изложени споменици потичу са терена  из околине  Косјерића, Пожеге, Ужица, Нове Вароши и Пријепоља. У античком периоду територија на којој су нађени ови антички споменици улазила је у границе Источне провинције Далмације.

Изложба "Ужичка република" - Крајем септембра и почетком октобра 1941, на подручју западне Србије, Шумадије и Поморавља, створена је већа слободна територија, као база за ширење устанка. Већи део насељених места ослободиле су партизанске и четничке јединице самостално или у садејству. На овој територији, названој Ужичка република, живело је близу милион становника. То је била прва већа слободна територија у окупираној Европи 1941. године.

У саставу Музеја налазе се и: Спомен комплекс Кадињача, Јокановића кућа, Завичајни музеј Нова Варош и Хидроелектрана "Под градом".

 

Посебни програми

Од 14. до 16. маја - Изложба "Учешће Јевреја у Првом светском рату у Србији" - Изложба Јеврејског музеја у Београду одржава се у Јокановића кући.

14. мај у 19 часова - Отварање изложбе " Уметничка дела и књиге из фонда Радована и Бранке Поповић" - Фонд уметничких слика  броји  57  радова  истакнутих  уметника као што су Милан Коњовић, Мића Поповић, Леонид Шејка, Оља Ивањицки, Светозар Самуровић, Милан Туцовић и други, као и 115 књига монографских издања и уметничких каталога.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 19 часова - Отварање изложбе "Графички омнибус" Народне банке Србије - Изложба графика, цртежа и архивске грађе тројице истакнутих уметника - Љубомира Ивановића, Михаила Петровића и Ђорђа Андрејевића Куна, из фонда Народне библиотеке Србије. Три поменута сликара, иако су различитих уметничких сензибилитета, остварили су највише домете српске модерне графике првих деценија двадесетог века. Аутори изложбе и каталога су историчари уметности и библиотекари Љиљана Башић, Марија Богдановић и Славен Попара.

Адреса: Димитрија Туцовића 18
Сајт: Народни музеј Ужице

Оснивачи