Loading...
2018

Завичајни музеј Јагодина

Стална поставка

 

Стална поставка Завичајног музеја у Јагодини, регионалне музеолошке установе комплексног типа, са надлежношћу над општинама Јагодина, Свилајнац, Деспотовац и Рековац пружа увид у делатност музеја распоређену у оквиру пет стручних одељења:  Природњачког, са палеонтолошком, петролошком и минералошком збирком; Археолошког, са збиркама камених и металних доба, античком, средњовековном и нумизматичком збирком; Историјског, са привредним, друштвеним и политичким одсеком и 15 збирки (архивалије, оружје и опрема, новац, знамења, плакат, периодика, фотографија, разгледнице, костими и ношња, печати, фонотека, досијеи бораца и револуционарна, картографска збирка, календари , мемоарска грађа); Уметничког, са одсецима за сликарство, скулптуру и примењену уметност и већи број збирки унутар њих (сликарство, цртежи и графике, стилски намештај, градско покућство, предмети од метала, порцелана, стакла, уметничка фотографија, музички инструменти, скулптура, култни предмети, иконе, епиграфика, рукописи, стара и ретка штампана књига, фреске, копије фресака); Етнолошког одељења са одсеком материјалне и духовне културе, и збиркама становања, покућства, привреде, народне уметности, ношње и накита.

Стална поставка

 

Посебни програми

 

14. мај у 19 часова - Отварање изложбе "Купиник, последња престоница српских деспота" - Гостујућа изложба Завичајног музеја Рума. Интерактивна изложба о последњем упоришту српских деспота, јединственом споменику ове врсте у Срему, покушава да оживи Купиник, а посетиоце поведе у виртуелну шетњу кроз утврђење путем 3Д анимације.

Изложба "Купиник, последња престоница српских деспота"

15. мај у 19 часова - Предавање "Јагодина и Средње Поморавље у време Деспотовине (1402-1459)" - Предавач је историчар Душко Грбовић, музејски саветник.

16. мај у 18 часова - "Руке у глини – као праисторијски човек" - Предавање и радионица намењена основношколској популацији. Предавач и демонстратор: Соња Перић, кустос археолог. Предавање о настанку првог керамичког посуђа у праисторији, методама израде, форми, орнаментици, функцији и значају и радионица руком рађене и орнаментисане керамике као што су то чинили наши преци у праисторији.

Руке у глини – као праисторијски човек

17. мај у 18 часова - "Археолошка слагалица" - Археолошко - рестаураторска радионица са презентацијом намењена основношколској популацији. Реализатор: Смиљана Додић, виши кустос, археолог. Најчешћи налаз на археолошким ископавањима чине делови керамичког посуђа. Оку обичног посматрача најчешће незанимљиви, они представљају основу за датовање – хронолошко опредељење налазишта. Археолози могу, на основу облика, орнаментике, боје, фактуре, степена пречишћености глине и врсте њених додатака, утврдити да ли је реч о грнчарији из периода праисторије, антике, средњег века или је у питању посуда новијег датума (тзв. народна керамика). Посетиоци ће, уз помоћ археолога, моћи да се укључе у процес рестаурације керамичког посуђа, пратећи његов пут од ситних крхотина до експоната у музејској витрини.

Радионица Археолошка слагалица

18. мај (Међународни дан музеја) у 18 часова - Графичка радионица "Матрица - отисак" - Демонстратори и реализатори: слободни уметник Владимир Кепић и Соња Перић, кустос. Упознавање са графичком техником линореза – демонстрација израде графичке плоче, резање линолеума и умножавање цртежа помоћу матрице и графичке пресе. Учесници радионице ће моћи да израде своју оригиналну матрицу, да направе њен отисак или отиске других, спремних графика, које су настале инспирисане музејским предметима и да из музеја понесу мало уметничко дело као успомену.

Матрица - отисак

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 10 до 01 час - Стална поставка и Гостујућа изложба о Купинику, последњој престоници српских деспота.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 18 до 24 часа - Витешка дружина Црни медвед - Поред изложбених поставки посетиоци ће моћи да се упознају са репликама средњовековног наоружња и техникама витешких  борби, које ће пред њима демонстрирати чланови витешке дружине Црни медвед из Јагодине.

 

 

 

Радно време: од 8 до 21 час, у суботу 19. маја од 10 до 01 час
Адреса: Кнегиње Милице 82
Сајт: Завичајни музеј Јагодина

 

Оснивачи