Loading...
2018

Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“ u Šidu

 

Posebni programi

 

Od 14. do 20. maja - Stalna postavka - U stalnoj postavci muzeja nalazi se 31 slika autora Ilije Bašičevića. Slike su raspoređene u tri izložbene prostorije. U stalnoj postavci su slike iz svih Ilijinih ciklusa, kako bi posetiocima bilo što bolje predstavljeno kompletno stvaralaštvo autora.

15. maj  u 18 časova - Slatka promocija "Ljute Sremice" -  reč je o promociji neobičnih gastronomskih proizvoda naše sugrađanke, koji su već stekli brojne poklonike dobrog i neobičnog zalogaja, pre svega zahvaljujući društvenim mrežama, ali do sada u našoj sredini nisu promovisani. Reč je o slatkom od ljutih papričica, pekmezima od raznog voća sa ljutim papričicama itd. Muzej na ovaj način želi da pokaže da je otvoren za saradnju sa širom društvenom zajednicom i da promoviše kreativne i originalne ljude iz svoje okoline.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) od 11 do 13 časova - Tradicija MNU „Ilijanum“ Šid je da Međunarodni dan muzeja obeleži u druženju sa decom koja pohađaju osnovnu šklu „J.Jovanović Zmaj“ u Šidu. U pitanju je osnovna škola za decu sa posebnim potrebama. Ova druženja su u obliku radionice na kojoj učenici, njima primerenim tehnikama, rade likovni rad po predlošku jedne slike Ilije Bašičevića. Na početku radionice učenici budu upoznati sa životom umetnika, a odabrani rad bude im predstavljen zanimljivom pričom kustosa. Radovi nastali na dosadašnjim radionicama krase zidove kako našeg muzeja i njihove škole, tako i brojnih ustanove i institucija u našem mestu, ali i van njega.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 19 časova - Dosadašnja dugogodišnja praksa muzeja je pokazala da su najmanje posećene manifestacije koje se organizuju u dane vikenda. Stoga smo odlučili da dan ranije obeležimo Evropsku noć muzeja projekcijom dugometražnog dokumentarnog filma "Ilija Bašičević Bosilj" (scenario i tekst Žika Mitrović, reditelj Žika Mitrović).

 


Radno vreme: radnim danima od 8 do 18 časova, subotom od 9 do 15 časova, nedeljom samo za zakazane posete.
Adresa: Svetog Save 5
Sajt: Muzej naivne umetnosti "Ilijanum"

Osnivači