Loading...
2018

Покрајински завод за заштиту природе

Стална поставка

 

Стална поставка

 

На површини од 850 m² смештена је стална природњачка поставка Покрајинског завода за заштиту природе у којој се приказује богатство биолошке и геолошке разноврсности наше земље, а у току године смењују се различите тематске поставке. Природњачком изложбом доминира лобања са кљовама рунастог мамута (Mammuthus primigenius),  извађена 1947. године из корита реке Тисе код Новог Бечеја. Лобања се одликује величином, те се на основу тога сматра се да је јединствен примерак не само на територији наше замље већ и у Европи. Наша природњачка поставка у Покрајинском заводу за заштиту природе, отвара врата свим заинтересованима да боље упознају вредности, карактеристике, као и активности у заштити и очувању наше природне баштине.

 

Изложба фотографија "Траг у води"

 

У центру пажње изложбе су човек и његова животна средина. У овој деликатно сатканој мрежи човек је на бројне начине повезан са природом користећи је и неретко обликујући према својим потребама. Истовремено, природа утиче на нас формирајући наше начине живота и обичаје. Вода и живот уз реку се појављују као централни елементи у сложеној игри односа између природе и човека. Аутор изложбе, Борис Ерг, се професионално бави заштитом природе преко петнаест година. Радио је са невладиним, владиним и међународним организацијама у земљи и региону. Тренутно је директор регионалне канцеларије Међународне уније за заштиту природе (IUCN) за источну Европу и централну Азију.

Макетарска изложба "Бродови"

 

Макетарска изложба "Бродови"

 

Миши Молнару из Апатина је макетарство пасија, а своје чувене макете прави од необичног материјала, по чему се разликује од свих других макетара у земљи. Каже да макете настају спонтано са идејом, без плана и нацрта, а за њихову израду није потребан посебан алат. Све је почело као разонода у војсци, а онда је макетарство за овог Апатинца постало озбиљан хоби. Последњу деценију, Миши Молнар израдио је на десетине макета. Пошто воли свој град, најзначајније објекте којима се Апатин поноси претворио је у верне макете, као што су Православни храм на Дунаву, здање Општине, Апатинска марина, Католичка црква са портом или последња воденица. Већи део свог живота проводи на Дунаву, па су га инспирисали су и бродови, а од погледа у верне макете, попут чувеног "Титаника", до танкера или пароброда, сваком ко их погледа застаје дах.

Макетарска радионица

 

Посебни програми

 

19. мај од 16 до 22 сата - Макетарска радионица "100 година од завршетка Великог рата" - Радионицу воде чланови Макетарског Клуба Нови Сад са гостима, члановима Београдског Макетарскок Клуба. Макетарски клуб " Нови Сад" је основан 6. априла 2011 године. Макетарство као грана примењене уметности је недовољно развијено и заступљено на овим просторима те је тако рођена идеја чланова и оснивача клуба да овај изузетно едукативан и занимљив хоби приближимо деци и одраслима. Састављамо макете бродова, авиона, тенкова, историске сцене - диораме и све то у минијатури. Током трајања радионице показаћемо вам како све то изгледа  како се праве макете  и како се фарбају. Како од гомиле пластике и дрвета или већ којег материјала, настаје, авион, брод, тенк, аутомобил, а све то уз мирну руку и оштро око. Фарбање четкицом и airbrush-ваздушним пиштољем, специјалне боје и још пуно тога.

 

 

Радно време у току манифестације: од 8 до 16 часова, у суботу 19. маја од 8 до 22 часа
Адреса: Радничка 20а
Сајт: Покрајински завод за заштиту природе

Оснивачи