Loading...
2018

Спомен-збирка Павла Бељанског

 

Стална поставка

 

Стална поставка представља антологијска дела југословенске модерне уметности прве половине XX века, у јединственој поставци коју је осмислио сам Павле Бељански. Ремек-дела попут "Црвене терасе" Милана Миловановића, "Купачице" Јована Бијелића, "Доручка на трави" Саве Шумановића, "Старог Бара" Пеђе Милосављевића или "Жетве" Милана Коњовића само су мали део богатства изложеног у првој наменски саграђеној музејској згради за збирку једног колекционара, према пројекту Ива Куртовића.

 

Тактилна поставка "Додирни и осети"

 

Тактилном поставком, намењеном слепој и слабовидој публици, обухваћена су одабрана уметничка дела из колекције, у циљу истицања различитости представа у психолошком и ликовном смислу. Репродукције слика, гипсани одливци скулптура, пратећи тактилни дијаграми, аудио-водичи и тифоло стаза, мењају приступ класичног доживљаја музејских експоната чинећи их доступним за све посетиоце. Пратећи примере добре музејске праксе у Београду, Новом Саду и Смедереву, ова специјална поставка реализована је ради прилагођавања програма музеја публици са инвалидитетом.

* За потребе особа са инвалидитетом на улазу у музеј постављена је прилазна рампа.

 

Посебни програми

 

Од 14. до 20. маја од 10 до 22 часа - Изложба "Пастели Марка Челебоновића" - Новосадској публици ће бити приказани радови у техници пастела који се чувају у породици сликара. Избором од 23 пастела биће приказан не само опус него и правац у коме Челебоновић као сликар интимистичке поетике постаје ближи проблемима саме реализације слике и њене симболике. Ремек-дела сликарства Марка Челебоновића из периода између два светска рата део су сталне поставке Спомен-збирке Павла Бељанског.

14. мај у 19 часова - Концерт класичне музике Трио МАМ - Програм концерта класичне музике у извођењу трија МАМ, обухватиће различите жанрове, од барока до савремених аутора. Трио МАМ настао је спонтано, из жеље за музицирањем и удруженим наступањем три маме – Маријане Јосиповић Мирковић (флаута), Анђелке Симикић (клавир) и Марије Васић (флаута). Заједничка дружења, међусобна искуства и љубав према деци и музици ове уметнице преточиле су у звук трија МАМ.

15. мај у 12 часова - Радионица и камишибаји представа "Креативни на свој начин" - Висока школа струковних студија за образовање васпитача, Нови Сад за кориснике Радног центра ШОСО Милан Петровић са Домом ученика. Након обиласка сталне поставке и разговора о уметничким делима из колекције Павла Бељанског, дружење са корисницима Радног центра ШОСО Милан Петровић у Спомен-збирци употпуниће студенти Високе школе струковних студија за образовање васпитача Нови Сад. Они ће у оквиру испитних припрема за ту прилику припремити и извести камишибаји представу. Камишибаји је својеврсни папирни театар, јапанска вештина причања прича уз помоћ илустрација, која вуче корене из 9. или 10. века, али се у данашњем облику развила крајем 1920-тих година. Камишибаји извођач зарађивао би од продаје слаткиша, путујући из града у град, док би малу дрвену позорницу са илустрованим картицама постављао на бицикл, приповедајући узбудљиве приче за децу и одрасле. Своје утиске и емоције о уметничким делима и одгледаној представи, корисници Дневног центра биће у прилици да искажу у оквиру ликовне радионице. Настали радови биће изложени за време Европске ноћи музеја (19. мај), као и у недељу, 20. маја.

15. мај у 19 часова - Пројекција филма Марко Челебоновић – серијал Сликари и вајари - Филмско вече у оквиру изложбе "Пастели Марка Челебоновића", (редитељ Гојко Шкарић, сценариo Никола Кусовац, производња Радио-телевизије Београд). Получасовно остварење настало је 1986. године, када је и преминуо Марко Челебоновић (Београд, 22. новембар 1902 – Сен Тропе, 23. јул 1986). Овај југословенско-француски сликар, академик САНУ и професор Академије ликовних уметности у Београду, у емисији и сам говори о уметности, као и о сећањима на животне околности које су утицале на његово стваралаштво. Међу одабраним делима, у емисији су као илустација приказана и врхунска остварења из предратног уметниковог опуса, која се чувају у колекцији Павла Бељанског. Посебан осврт на проблематику простора слике у овом филмском портрету Марка Челебоновића дао је и Стојан Ћелић, уметник и аутор монографске студије о Челебоновићу из 1977. године.

16. мај у 12 часова - Поверење у сопствене снаге. Пример јавног наступа у музеју радионица за тинејџере - Предавач: Биљана Грбовић, Удружење родитеља Матица. Радионица је осмишљена тако да на занимљив начин допринесе личном развоју тинејџера. Различитим активностима радиће се на јачању самопоуздања присутних младих људи и подстицању развоја њихове емоционалне и социјалне интелигенције. Потом ће се разговарати о јавном наступу, кроз конкретан пример и савете, из угла једног кустоса у музеју. Ауторке програма су др Лада Маринковић и проф. Биљана Грбовић. Професор развојне психологије, др Лада Маринковић је и психотерапеут Трансакционо аналитичке оријентације (Панонске радоваонице, Тееn телефон, Моје тело-моје благо, СОС телефон, Нисте сами – ми смо са вама, Научи да учиш, итд). Ауторка је монографије Улога оца у формирању идентитета адолесцената и уџбеника Психологија детињства и адолесценције. Проф. Биљана Грбовић је мастер дизајнер медија у образовању, Relax kids coach, EFT водитељ, координатор Удружења родитеља Матица.

16. мај од 18 до 21 час - Отворени атеље студената Академије класичног сликарства Универзитета EDUCONS из Сремске Каменице - У изложбеном простору Спомен-збирке студенти Академије класичног сликарства приказаће посетиоцима процес настајања њихових радова инспирисаних делима из колекције Павла Бељанског.

17. мај у 19 часова - Промоција монографије "Марко Челебоновић 1902–1986" - Издавач: Галерија РИМА, Крагујевац. У оквиру пратећег програма актуелне изложбе Пастели Марка Челебоновића, биће одржана промоција капиталног издања монографије посвећене овом уметнику коју је 2017. године објавила Галерија РИМА из Крагујевца. О књизи ће говорити уредник Александар Милојевић, рецензент др Ирина Суботић, као и ауторке публикованих текстова, др Лидија Мереник, др Ана Богдановић и Невена Мартиновић. Реч је о великом истраживачком и издавачком подухвату који је окупио наследнике из породице Челебоновић и све значајне музејске установе које баштине Челебоновићеве слике, укључујући и Спомен-збирку Павла Бељанског. Монографију Марко Челебоновић потписује пет аутора, историчара и теоретичара уметности, са различитим тумачењима Челебоновићевог стваралаштва: др Јеша Денегри, др Лидија Мереник, др Ана Богдановић, МА Софија Миленковић и Невена Мартиновић, која као посебну тему обрађује пастеле овог уметника. Иако не занемарује претходна тумачења Челебоновићевог сликарства, ова монографија доноси сасвим нова читања његовог дела.

18. мај (Међународни дан музеја) од 13 до 18 часова Истражујмо уметност уз помоћ Google Arts & Culture - Као одговор на тему Међународног дана музеја посетиоцима ће бити омогућено да истраже апликацију Google Art Institut-a (Google Arts & Culture) и колекцију Павла Бељанског сагледају у ширем контексту, кроз призму њене повезаности и припадности корпусу светске културне баштине. У оквиру апликације публика ће претраживати уметничка дела из целог света користећи различите параметре и филтере (земље, градови, колекције, теме итд), у зависности од интересовања или ће уз помоћ кустоса савладати формирање персонализованих online колекција. Захваљујући сарадњи са Спомен-збирком, Google Art Project (данас Google Cultural Institute) је од 2012. године своје деловање проширио и на Србију. Тада је међународној и домаћој јавности пружен увид у избор од 50 врхунских остварења националне уметности прве половине 20. века која се чувају у овој институцији, потврђујући њихово место у друштву светске уметничке баштине. Спомен-збирка је први и до недавно једини музеј из Србије међу 1000 институција заступљених у оквиру пројекта Google Arts & Culture.

18. мај (Међународни дан музеја) од 11 до 12.30 часова - Читаоница у музеју - Литерарно-ликовна радионица Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду, огранак "Данило Киш", координатор: Соња Милошевић. Слушајући приче кустоса о пејзажима на делима из колекције Павла Бељанског деца ће уз помоћ библиотекарки Дечјег одељења Градске библиотеке моћи да "измаштају" идеалан скривени врт.

18. мај (Међународни дан музеја) од 18 до 21 час - Отворени атеље студената Академије класичног сликарства Универзитета EDUCONS из Сремске Каменице - У изложбеном простору Спомен-збирке студенти Академије класичног сликарства приказаће посетиоцима процес настајања њихових радова инспирисаних делима из колекције Павла Бељанског.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 10 до 24 часа - Стална поставка Спомен-збирке Павла Бељанског, Додирни и осети – тактилна поставка, Изложба Пастели Марка Челебоновића, Поставка полазника радионице Креативни на свој начин, Ноћ књига – музејски каталози, разгледнице, сувенири у понуди.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 10 до 24 часа Отворени дечји кутак Спомен-збирке Павла Бељанског.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 17 часова - Дела из/ван музеја - Креативна радионица на Тргу галерија. Координатори: Марина Сантрач, Александра Ђорђевић, Павле Голијанин.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) од 18 до 24 часа - Отворени атеље студената Академије класичног сликарства Универзитета EDUCONS из Сремске Каменице.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 18.40 часова - Квиз "Музејска мозгаоница" - Центар за образовање Кефало.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 19 часова - Дечја радионица "Дела за музеј – свет пастела који нас окружује" - Спомен-збирка Павла Бељанског и ОШ Тврђава.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 21 час - Театар сенки - Висока школа струковних студија за образовање васпитача из Новог Сада.

20. мај од 12 до 20 часова - Отворени дечји кутак Спомен-збирке Павла Бељанског.

 

Радно време у току манифестације: од 10 до 22 часа, у суботу 19. маја од 10 до 24 часа
Адреса: Трг галерија 2
Сајт: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оснивачи