Loading...
Nagrada MUZEJ ZA 10

Dodeljeno priznanje „MUZEJ ZA 10“ za 2015. godinu

Nagrađeni muzeji - Muzej za 10 za 2015. godinu
Nagrađeni muzeji - Muzej za 10 za 2015. godinu
Nagrađeni muzeji - Muzej za 10 za 2015. godinu

Inicijativu uvaženog novinara „Prosvetnog pregleda“, gospodina Dimitrija Stefanovića da najbolji učesnici budu nagrađeni na neki način, Osnivački odbor je prihvatio i tako je nastalo priznanje MUZEJ ZA 10 koje će se od ove godine redovno dodeljivati učesnicima koji su se svojim zalaganjem na Manifestaciji u prethodnoj godini posebno istakli. 

Osnivački odbor čine direktori osam nacionalnih muzeja:

Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice srpske, Prirodnjački muzej, Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti, Istorijski muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti i Muzej istorije Jugoslavije.

U prošlogodišnjoj Manifestaciji bilo 67 učesnika

  1. Narodni muzej Aranđelovac – izložbom “Priča o Milutinu Milankoviću” i izuzetno zanimljivim pratećim programima, od predavanja, do teleskopskog posmatranja zvezda svake noći približili su publici jednu ozbiljnu i mnogima teško razumljivu temu.
  1. Muzej u Beloj Crkvi – i pored toga što nije samostalna jedinica, muzej u Beloj Crkvi je uspeo da napravi dve zanimljive izložbe s atraktivnim pratećim programima i da u Manifestraciju aktivno uključi i Istorijski arhiv Bele Crkve.
  2. Muzej rudarstva i metalurgije Bor – posebnu vrednost intenzivnim i ambiciozno zamišljenim programima koje je ovaj muzej imao tokom prošlogodišnje manifestacije, a koji su okupili veliki broj posetilaca dalo je zajedništvo kolektiva koje je tom prilikom iskazano.
  3. Narodni muzej Vranje – Velikim zalaganjem uspeli su da osmisle zanimljiv program koji je objedinio muzejsku delatnost i muzičku manifestaciju “Maj mesec muzike” koja se u isto vreme održavala u Vranju, čime je i naša manifestacija dobila novu dimenziju.
  4. Gradski muzej Vrbas – iako nisu samostalna muzejska jedinica i s malim brojem zaposlenih, mobilisali su ceo grad programima koji su se održavali na čak sedam lokacija, čime su anticipirali temu ovogodišnje manifestacije “Moj muzej, moj grad”.
  5. Narodni muzej Zaječar – atraktivni programi na dve lokacije dopunjeni su održavanjem tribine povezane s centralnom temom manifestacije “Heroji kulturne baštine” čime je skrenuta pažnja na probleme s kojima se zaštita kulturnog nasleđa danas suočava.
  6. Zavičajni muzej Knjaževac – pored izuzetno redukovanog stručnog kadra u vreme održavanja Manifestacije, velikim entuzijazmom uspeli su da održe zanimljive programe na čak četiri lokacije od kojih su dve van grada.
  7. Narodni muzej Toplice, Prokuplje – osmislili su i realizovali atraktivne programe na tri lokacije, vodeći računa o publici svih životnih doba, od dece predškolskog uzrastasta do penzionera.
  8. Galerija slika „Sava Šumanović“, Šid – intenzivni i dobro osmišljeni programi namenjeni publici različitih uzrasta, različitih potreba i interesovanja.

Svim nagrađenim kolegama čestitamo i želimo da i ubuduće budu muzeji za 10.

Osnivači