Loading...
2017

АРАНЂЕЛОВАЦ: Народни музеј

I-539

.

НАРОДНИ МУЗЕЈ АРАНЂЕЛОВАЦ

Мишарска 19, Аранђеловац

ВЕБ АДРЕСА

.

СТАЛНА ПОСТАВКА

11. 05. 2017. : 18:00 -  22:00 часа

ОД 12. 05. до 19.05. 2017.  9:00 – 22:00 часа

20/21. 05. 2017. од 09:00 до  01:00 час

Миленијуми – сложена слика живота на простору централне Шумадије  од самог освита људског рода до данашњих дана: археолошки налази као сведочанства живота и културе древних људских заједница од праисторије до средњег века; војна опрема и наоружање из устанака и ратова новијег доба; етнолошки предмети везани за народни живот и обичаје шумадијског села; развој Буковичке Бање. Посебан сегмент сталне поставке чине палеонтолошки налази, фосилни остаци животиња које су крајем леденог доба насељавале степе у околини пећине Рисоваче. (11 - 20. мај 09.00 – 22.00, 21. маја до 01.00 ч)

Свет у керамици – поставка савремене уметничке керамике настале на међународној  Смотри уметности „Мермер и звуци“, на којој учествују аутори са свих континената; ова јединствена музејска колекција на репрезентативан начин осликава и технолошке иновације и најразличитије облике уметничког изражавања у глини током последњих пет деценија. По значају и уметничким дометима ова збирка се сврстава међу водеће сродне колекције у интеѕнационалним оквирима. (11 - 20. мај  09.00 – 22.00, 21. маја до 01.00 ч)

Изложбе:

„Између костима и орнамента – винчанске антропоморфне фигурине“, изложба Народног музеја из Смедеревске Паланке, отвориће и обележиће први дан Манифестације и трајати наредних месец дана. Неолитске фигурине са истраживаних локалитета винчанске културе Доње Јасенице (Селевац, Медведњак) чине богату колекцију ових особених ритуално-култних предмета вредну сваке пажње. Као једино извориште сазнања о начину одевања, кићења и чешљања првих земљорадника, од којих нас дели читавих седам миленијума, ове теракоте својим симболима и орнаментима не пружају само слику неолитског костима, већ нас уводе и у магловите сфере религије неолитског света и помажу у одгонетању свеколиких енигми винчанске културе. Изложбу прати и илустративни материјал са приказима модернизованог костима инспирисаног представама ношње урезаним на антропоморфним фигуринама.

.

 

.

Посебни програми:

Представљање Музеја – госта:

13. 05. 2017. од 18:00 до 21.00 час

Народни музеј у Смедеревској Паланци, као установа заштите покретних културних добара на подручју Доње Јасенице, представиће публици историјат свог Музеја, најзначајније подухвате на пољу истраживања, заштите и презентације културног наслеђа,  потенцијале своје збирки.

Други сегмент упознавања публике са радом гостујућег Музеја обухвата :

- Презентацију резултата рада Одељења за археологију и слику археолошког наслеђа са подручја које Музеј покрива својом делатношћу;

- Интерактивну трибину „Археологија и ми – на ти“, са актуелним темама које се тичу данашњег стања у коме се културна баштина налази, односа према њој, проблема са „дивљим“ истраживачима, уз пратећи видео материјал.

14. 05. 2017. од 11:00 до 13.00 час

Мода млађег каменог доба радионица за децу предшколског и нижег школског узраста“, обухвата:

- Едукативни део: обилазак сталне и гостујуће изложбе, упознавање са винчанском културом и антропоморфним фигуринама (на нивоу примереном узрасту), уочавање представа ношње, накита и фризура, препознавање мотива и симбола урезаних на површини теракота, упознавање са сировинама и начинима израде тканина.

- Креативни део: израда фигурина и накита (привесци, амулети) од „глинамола“, цртање различитих варијанти костима и слично (активности према склоностима и узрасту полазника).

.

МУЗЕЈ У ГОСТИМА

16. 05. 2017. од 18:00 до 21.00 час 

Представљање Музеја – госта:

Народни музеј из Смедеревске Паланке представиће публици једну од својих највреднијих и најбогатијих збирки, Уметничку збирку. Ова Збирка поседује два легата и чува драгоцена дела знаменитих сликара 18, 19. и прве половине 20. века (слике, акварели, цртежи). У Збирци су заступљана дела П. Јовановића, У. Предића, Б. Вукановић, П. Добровића, З. Петровић, М. Мурата, М. Коњовића, С. Шумановића и других. Збирку ће представити кустос историчар уметности кроз предавање, видео прилоге, каталоге и друге публикације.

18 05. 2017. од 16:00 до 18.00 часова 

„Знакови – накит“, радионица за децу вишег основношколског и средњошколског узраста у оквиру које ће полазници (учесници Пројекта „Знакови“) правити реплике амулета, привезака и других видова накита винчанске културе.  Њихови радови представљаће саставни део реконструкција винчанских костима у приказу „Знакови и симболи“.

.

СПОМЕНИК ПРИРОДЕ „РИСОВАЧА“

Од 11 .05. до 20. 05. 2017 од 09:00 до 17.00 часова

 Стална поставка у пећини Рисовачи, Споменику природе I категорије и археолошком налазишту палеолитске старости (културно добро од великог значаја и природно добро од изузетног значаја).

.

ЗНАМЕНИТО МЕСТО „ОРАШАЦ“

Од 11 .05. до 20. 05. 2017 од 09:00 до 17.00 часова 

Стална поставка везана за најзначајније догађаје српске националне историје (Први српски устанак и утемељење државности), Марићевића јаруга (место подизања устанка), Црква Вазнесења Господњег, Спомен школа.

.

13. Европска ноћ музеја (20. мај)

Знакови“, изложба Одељења за археологију Народног музеја у Аранђеловцу, замишљена је као део Пројекта „Знакови“, који обухвата разнородне садржаје: едукативне, креативне, изложбене. С обзиром на чињеницу да неолитска пластика коју баштини Музеј-гост кореспондира, и хронолошки и стилски, са оном која се чува у збиркама нашег Музеја, а у циљу апострофирања подударности материјала, у Ноћи музеја отвориће се и изложба неолитских налаза „Знакови“. Публика ће се упознати са предметима винчанске културе са подручја општина Аранђеловац и Топола које, својом надлежношћу, покрива аранђеловачки Музеј (употребне посуде, оруђе, култни предмети: фигурине, амулети, жртвеници). (20.00 – 21.00 ч)

Приказ „Знакови и симболи“

Поред изложбе налаза винчанске културе са ових простора, Пројекат „Знакови“ обухвата и покушаје расветљавања још увек замагљених простора неолитске религије кроз приказ ношње и накита и  тумачење знакова и симбола коришћених у свету неолита. У том смислу остварена је сарадња са ликовним секцијама свих градских школа (пет  основних и три средње) и реализују се едукативне радионице за ученике и професоре на тему винчанске културе (у првом реду - елементи костима и заступљени симболи). Професори ликовне културе са даровитим ученицама израђују реконструкције винчанског костима које ће допунити накитом и маскама израђеним на радионицама током трајања Манифестације „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“.

У Ноћи музеја одвијаће се приказ „Знакови и симболи“ у коме ће ученици- аутори представити своје радове (свако ће оденути свој костим) уз пратећу музику и текст којим ће читач изговарати поетизован текст у вези са винчанском културом, њеним феноменима и знаковима.   (21.00 – 22.00 ч)

Оснивачи