Loading...
2017

ШИД: Галерија слика „Сава Шумановић“

Галерија слика "Сава Шумановић"
Спомен кућа Саве Шумановића, Шид
Спомен кућа Саве Шумановића, Шид

Галерија слика „Сава Шумановић“ у Шиду

Светог Саве 7, Шид

ВЕБ АДРЕСА

СТАЛНА ПОСТАВКА

Стална поставка

Од 11.05. до 20.05. 2017.

Галерија слика „Сава Шумановић“

Највећи део уметничког фонда Галерије припада стваралаштву последње деценије живота и рада уметника. Основу Сталне поставке Галерије чине дела која представљају кључне моменте у стваралаштву тог периода. Шидска црква, Липова алеја као и циклуси  Пролеће у шидским баштама су обавезан део стална поставка која броји око 30 дела.

Изложбе током Манифетације

Од 11.05. до 20.05. 2017.

„Шидијанке Саве Шумановића“ 

Ове године Галерија обележава 17. Меморијала Саве Шумановића. Манифестација Меморијала установљена је 1962. године са дефинисаним циљем да на посебан начин укаже на дело Саве Шумановића. У оквиру Меморијала отворена је изложба Шидијанке Саве Шумановића. Захваљујући чињеници да се циклус Шидијанке (Купачице) у целини чува у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду, као и да је Галерија последњих година интервенцијама у простору омогућила повећање изложбених површина, било је могуће по први пут изложити циклус Шидијанке у низу и целини, али и придодати одабране радове који су му претходили и оне који су настали непосредно после њега. Најважнији сегмент изложбе чини тридесет и пет композиција циклуса. Јединственим и препознатљивим Шидијанкама додато је десет одабраних слика које су хронолошки, стилски и тематски најавиле централни део циклуса, као и два серијала – један од пет допојасних и један од четири лежећа акта у ентеријеру, на којима се препознаје плави модел Ема и карактеристичне позе које заузимају Шидијанке. Овим актовима циклус Шидијанке је и окончан 1938. године, а број дела изложен на изложби у Шиду зауставио се на педесет и четири. Аутор изложбе је Весна Буројевић, виши кустос Галерије слика „Сава Шумановић“ у Шиду.

 

Музеј у гостима 

Свечано отварање у четвртак 11.05. 2017. у 18:00 часова

Српска уметност у десет слика.

Из колекције Галерије Матице српске

Изложбом дигиталних принтова на платну Српска уметност у десет слика. Из колекције Галерије Матице српске кроз причу о десет „најрепрезентативнијих“ уметничких дела насталих у периоду од XVIII до XX века представља се српска национална уметност, њен развој, процеси модернизације и укључивања у савремене европске уметничке токове. Заступљена су дела најзначајнијих представника српске уметности новијег доба: од Христофора Жефаровића, Димитрија Бачевића и Стефана Тенецког, преко Катарине Ивановић, Павла Симића, Паје Јовановића и Стевана Алексића, до Саве Шумановића и Ивана Табаковића, као и различите теме, уметнички стилови и жанрови: религиозна композиција, портрет и аутопортрет, историјско сликарство, жанр сцене и др. Аутор изложбе је мср Снежана Мишић, виши кустос Галерије Матице српске.

Свих десет слика који чине ову изложбу биће распоређене у сталној поставци са сликама Сава Шумановића и на тај начин ће и заиста бити остварена идеја - Музеј у гостима. Сваки дан ће бити представљена једна слика и то кроз тумачење и радионице.

Изложбени простор Галерије Сава Шумановић, Шид
Изложбени простор Галерије Сава Шумановић, Шид

 

Оснивачи