Loading...
2017

БОР: Музеј рударства и металургије „Бор“

Музеј рударства и металургије, Бор
Музеј рударства и металургије, Бор

.

МУЗЕЈ РУДАРСТВА И МЕТАЛУРГИЈЕ "БОР"

Моше Пијаде 19, Бор

ВЕБ АДРЕСА

.

СТАЛНА ПОСТАВКА

Од 11.05. до 20.05.2017. од 10:00 до 22:00 часа

У Музеју рударства и металургије, током десет мајских дана, од 10 до 10 сати, посетиоци ће бити у прилици да разгледају две сталне поставке:

1.Историјски развој рударства од праисторије до XX века:

Током трајања манифестације посетиоци ће бити у прилици да се упознају са историјатом рударства и металургије на теренима североисточне Србије. Рударске и металуршке алатке коришћене у рударству од праисторије до XX века, светиљке за осветљавање рудничких просторија, корита и прибор коришћен за испирање злата од антике до почетка XX века, минеролошка збирка, као и још пуно интересантних предмета везаних за рударску културу становништва Бора и околине.

2.Влашки кутак:

Сегмент сталне поставке представља и експозиција, финансирана средствима Норвешке амбасаде, на којој се посетиоци могу упознати са духовном и материјалном културом Влаха, пригодним и периодичним ритуалима, основним видовима традиционалног привређивања и начином одевања и украшавања.

.

Изложбе током Манифестације

Од 11.05. до 20.05. 2017. у 19:00 часова

Музеј у гостима - Музеј Срема, Сремска Митровица

Изложба ''Битка на Легету''

Поводом овогодишње теме под називом ''Музеј у гостима'', изложбом ''Битка на Легету'' посвећене страдању Тимочке дивизије на месту Легет у Срему током Првог светског рата, борској публици представиће се Музеј Крајине у Неготину.

.

Посебни програми:

11.05.2017. у 16:00 часова

У организацији Музеја рударства и металургије и Центра за културу у Бору, биће одржан етно концерт, тј. публици ће се представити музичари, односно извођачи етно музике.

11.05.2017. у 20:00 часова

Плесом кроз време: Бор у послератном периоду

Наставак радионице са прошлогодишње манифестације у организацији Етнолошког одељења Музеја на тему плеса, односно игара кроз време са одређеним тематским садржајем.

12, 16. и 19.05.2017. у 11:00 часова 

Циклус предавања ''Средњовековна Србија''

Предавањима на тему ''Средњовековна Србија'' у организацији Археолошког одељења Музеја, ученицима основних школа биће презентован живот у средњовековној Србији са подтемама: српске земље у средњем веку, изглед града, села и двора, начин облачења, исхрана, медицина, војска, наоружање и друго. Програм ће се одвијати у три предавања организована у три дана.

 12.05.2017. у 17:00 часова

Радионица ''Израда глинених посуда''

У организацији Конзерваторског одељења Музеја биће одржана радионица у којој ће конзерватор – едукатор показивати ученицима основних школа како се израђују глинене посуде. Ученици ће, такође, уз помоћ едукатора, активно учествовати у изради посуда.  

13.05.2017. у 11:00 часова

Представа ''Весели воз''

У организацији Музеја рударства и металургије и Центра за културу у Бору биће организована дечија представа ''Весели воз'' у којој ће учествовати деца предшколског узраста.

 15.05.2017. у 11:00 часова

Радионица ''Повратак у прошлост: упознај и сложи''

У организацији Педагошког одељења Музеја биће одржана радионица ''Повратак у прошлост: упознај и сложи''. Учесници радионице, деца предшколског узраста, имаће прилику да се упознају са културом, односно човековим стваралаштвом у давној прошлости, преко музејских предмета. У креативном делу програма, поред едукације прилагођене овом узрасту, деца ће, помоћу делова слагалице стварати слику предмета који су видели, односно, о коме су нешто научили. Циљ радионице је и подстицање маште и креативности код сваког детета. 

Од 15.05. до 19.05.2017. од  19:00 часова

У организацији Етнолошког одељења Музеја рударства и металургије и Етнографског музеја у Београду биће одржане пројекције етно филмова који потичу са прошлогодишње међународне Смотре етнолошког филма одржане у Београду.

Од 16.05. до 18.05. 2017. од 17:00 часова

Радионица ''Како реконструисати посуду''

Традиционалана радионица, која је посвећена конзервацији и рестаурацији керамичких посуда из Археолошке збирке. У радионици учествују ученици средњих школа, који ће се упознати са основама конзерваторског и рестаураторског третмана археолошке керамике. (16-18.5.2017. од 17 часова)

 17.05.2017. у 11:00 часова

Радионица ''Антички сјај''

У радионици Археолошког и Конзерваторског одељења Музеја под називом ''Антички сјај'', учесници – ученици основних школа ће се упознати са бронзаним новцем из античког периода из Нумизматичке збирке Музеја кроз излагање и разговор са кустосом Античке збирке Музеја, док ће о основама конзервације металних предмета говорити музејски конзерватор. Радионица је традиционалног карактера, односно представља саставни део програма Музеја у оквиру Манифестације ''Музеји Србије''. (

 18.05.2017. у 10:00 часова

Радионица – ''Дечији отворени атеље''.

У радионици, коју сваке године у оквиру Манифестације ''Музеји Србије'' организује Уметничко одељење Музеја, учествују талентовани ученици основних школа (5-8 разред), који, уз помоћ различитих ликовних техника, стварају радове на задату тему. По завршетку радионице настали радови ће бити изложени.

Од 11.05. до 20.05.2017. од 10:00 до 22:00 часа

Посетиоци ће, сваког дана, током трајања Манифестације, моћи да учествују у игрању ''Манкале – мисаоне игре'' у просторијама Музеја.

.

ГАЛЕРИЈА „БАКАР“

Стална поставка:

Колонија ''Бакар''

У галерији ''Бакар'' посетиоци ће, у току трајања Манифестације моћи да погледају сталну изложбу уметничких дела израђених у бронзи најзначајнијих домаћих и страних аутора, насталих у оквиру међународне колоније ''Бакар'' у периоду од 1985. до 2015. године.

Посебни програми:

 12.05.2017. у 18:00 часова

 14.05.2017. у 17:00 часова

 20.05.2017. у 17:00 часова

Радионица ''Отисак''

Одељење техничке баштине Музеја традиционално, сваке године у оквиру Манифестације ''Музеји Србије'' организује ликовну радионицу ''Отисак'' у којој сви заинтересовани – ученици основних и средњих школа, као и одрасли, имају прилику да своје радове резбарене у линолеуму- линорезе, отисну на графичкој преси и тако створе графику, односно уметнички рад. Радионица је замишљена да буде реализована у три дана Манифестације.

 .

13. Европска ноћ музеја (20. мај)

Представа ''Социјална пантологија''

У 20:00 часова, Музеј рударства и металургије

Борској публици ће се stand up комедијом ''Социјалана пантологија'' представити Ненад Пантић, социолог и познати борски афористичар и stand up комичар. Главна тема представе је опис ауторовог одрастања и сазревања у малој средини, као и критика савремених друштвених појава.

 

Оснивачи