Loading...
2017

Београд: Завод за проучавање културног развитка

ЗАПРОКУЛ - Народни музеј Панчево у гостима

ЗАВОД ЗА ПРОУЧАВАЊЕ КУЛТУРНОГ РАЗВИТКА,

РИГЕ ОД ФЕРЕ 4, БЕОГРАД

ВЕБ АДРЕСА

ЗАПРОКУЛ - Народни музеј Панчево у гостима
ЗАПРОКУЛ - Народни музеј Панчево у гостима

MУЗЕЈ У ГОСТИМА - Народни музеј Панчево

Од 11.05. до 25.05.2017. од 09:00 до 17:00 часова, викендом не ради

Свечано отварање 10.05. 2017. у 17:00 часова

У циљу неговања сарадње двеју институција, представљањем Народног музеја Панчево у Галерији ЗАПРОКУЛ-а, путем презентације једног Одељења (Одељења за историју уметности) овог Музеја комплексног типа, приређујемо изложбу слика насталих крајем XIX и у XX веку – Загонетно и обично.

Кроз контрастирање (али и у симбиози ''природног'' призора), кључни појмови: загонетно и обично, опробани су у посматрању на делима-примерима. Пред сваком сликом следи запитаност о загонетном и запитаност о обичном. Загонетно и обично – могло би се констатовати - развијано је и излагано још од предмузеја – кабинета чуда.

Појмови, попут интимности, воајеризма, зачудности, отворености, амблематичности, дионизијског и аполонијско..уграђени су у концепт изложбе као могуће развијање појмовног пара из наслова - начињањем питања која се намећу даљом проблематизацијом и имагинативним учествовањем замишљеног посматрача. Појмови су део значењских односа у делима, која их оличавају попут амблема или су дејством наше перцепције учитана у њих.

На изложби ће бити представљена дела Стевана Милосављевића, Карла Остроговича,     Михаила С. Петрова, Милана Бутозана, Владимира Ребезова, Петра Драгића, Зорана Петровића, Владимира Томића и два непозната аутора

Оснивачи