Loading...
2017

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Музеј Срема

Музеј Срема, Сремска Митровица
Музеј Срема, Сремска Митровица
Музеј Срема, Сремска Митровица

МУЗЕЈ СРЕМА СРЕМСКА МИТРОВИЦА

Вука Караџића 3, Сремска Митровица

ВЕБ АДРЕСА

Од 11.05. до 20.05. 2017. од 10:00 до 22:00 часа

СТАЛНА ИСТОРИЈСКА ПОСТАВКА - Вука Караџића 3

Стална историјска поставка СРЕМ КРОЗ ВЕКОВE смештена је у градском језгру Сремске Митровице. Налази се у Улици Вука Караџића 3 у објекту  подигнутом у другој половини 18. века који има статус споменика културе. У његовом непосредном окружењу налази се градски парк, пешачка зона, хотелски објекат и споменици културе различите провенијенције и времена  настанка чија се хронолошка димензија мери хиљадама година.
Музејска поставка СРЕМ КРОЗ ВЕКОВЕ презентује изузетно богату прошлост простора између Саве и Дунава, од краја 12. до половине 20. века. На њој посетиоци, посредством музејских предмета од посебног историјског значаја, проверених естетских вредности и високог степена документарности, уз коришћење савремених музеолошких достигнућа, могу да упознају историјску прошлост Срема у четири државно правне заједнице којe су се у том временском периоду  формирале на његовом простору.
Посетиоци Сталне историјске поставке могу да се упознају са географско-историјским процесом прерастања топонима у хороним (имена Сирмијум у име Срем), формирањем новог насеља које је своје име изнедрило из хришћанске традиције античког Сирмијума: Civitas Cancti Demetrii али и дубровачком трговачком колонијом у граду, првом и највећом на простору средњовековне Угарске државе, страдању Срема од упада Турака, сремским Бранковићима тадашњим српским предводницима у Угарској и њиховом градитељском и духовном делатношћу у Срему.

Музеј Срема Сремска Митровица
Музеј Срема Сремска Митровица

Од 11.05. до 20.05. 2017. од 10:00 до 22:00 часа

СТАЛНА АРХЕОЛОШКА ПОСТАВКА - Трг Светог Стефана 15

Зграда Музеја Срема на Тргу Светог Стефана 15, као и припадајуће двориште (популарно названо Лапидаријум због многобројних римских камених споменика који се налазе у њему) је од 1946. изложбени простор археолошког материјала везаног за римски град Сирмиум и територију данашњег Срема. У дворишту је презентована велелепна просторија за пријеме са предивним мозаичким подом са почетка IV века, која на јединствен начин, in situ (на месту проналска), говори о значају нашег града као Империјалног седишта. Предмети на сталној поставци ипак хронолошки осликавају континуитет насељавања нашег простора од млађег каменог доба до краја Аварског каганата у IX веку, покривајући отприлике 6 000 година развоја града. Неки од налаза везаних за ове различите периоде спадају у изузетне и раритетне примерке, као на пример каснобронзанодобна фибула са барским птицама или елементи златног аварског појаса тежине од једног килограма злата (представљени у холограмској верзији). Треба поменути и изузетну збирку фосилних остатака животиња Ледених доба, попут мамута, бизона, рунастог носорога и џиновског јелена која употпуњује слику о културно-историјском развоју нашег јединственог простора.

Изложбе током Манифестације

Од 11.05. до 20.05. 2017. од 10:00 до 22:00 часа - Вука Караџића 3

БИТКА НА ЛЕГЕТУ – 100. ВЕЛИКОГ РАТА

Поводом светског и државног јубилеја:  100. година Великог рата Музеј Срема је дао свој допринос организујући више изложби које хронолошки прате ток рата. Оне документују значајне догађаје из историје рата који су се одиграли на простору  Сремске Митровице:

  1. Битка на Легету (5-7.  9. 1914),
  2. Српски ратни заробљеници. Сабирни логор у Сремској Митровици (1915-1916) и
  3. Документа Великог рата.

Од 11.05. до 20.05. 2017. од 10:00 до 22:00 часа - Вука Караџића 3

ИЗЛОЖБА КАМЕНИ ЦВЕТ 

Приказ рада архитекте ИРИНЕ НЕПОКОЈЧИЦКИ, и то значајних ахитектонских и грађевинских остварења која су настала у кратком периоду обнове земеље после Другог светског рата.

Од 11.05. до 20.05. 2017. од 10:00 до 22:00 часа - Вука Караџића 3

ИЗЛОЖБА ПОЗИВАЛИ СМО ВАС

Поводом 70 година Музеја Срема реализована је изложба позивница и плаката путем којих је установа контактирала са публиком. Приказани су детаљи изложбе.

...

Од 11.05. до 20.05. 2017. од 10:00 до 22:00 часа - Вука Караџића 3

Свечано отварање 11.05.2017. у 18:00 часова

Музеј у гостима - Природњачки музеј, Београд

ИЗЛОЖБА ПРИРОДЊАЧКОГ МУЗЕЈА ИЗ БЕОГРАДА „ТРИ  БОЈЕ  ВИНА“.

Мултидисциплинарна изложба „ ТРИ БОЈЕ ВИНА“ састоји се из две одвојене целине „Човек и вино“ и „Геологија и вино“ обухватајући ботанички, агрикултурни, историјски и етнолошки аспект узгајања винове лозе, производње и употребе вина.

Изложба нуди свеобухватне информације о културолошки и цивилизацијски веома распрострањеном пићу које је нераскидиво повезано са природом и природним процесима, али које такође има вишеструки значај за човека, не само као напитак већ у одређеној мери и као цивилизацијски фактор.

Посетиоци ће сазнати како је човек од дивље лозе „створио“ питому, које су основне разлике између белог, црног и розе вина, зашто је то необично „пиво са планина“ у Асирији постало статусни симбол, а у античкој Грчкој филозофко пиће, шта је „ђаволско вино“ и како је угљен диоксид прославио покрајину Шампањ.

Отварање изложбе пратиће презентација и дегустација вина из винарија Ердевик и Деурић

Аутори изложбе су Александра Маран Стевановић и Деса Ђорђевић Милутиновић.

ПОСЕБНИ ПРОГРАМИ

12.05.2017. у 19:00 часова - Предавање: „Значај етнографског истраживања у социокултурној антропологији"  

Милош Зарић, кустос Етнографског музеја у Београду

Чули сте за етнологију и антропологију, можда сте понешто и читали из те области, али и даље вам није баш најјасније чиме се посленици те дисциплине баве, и по чему се она разликује од других наука, као што су социологија и археологија?

Циљ предавања под називом „Значај етнографског истраживања у социокултурној антропологији“ јесте да се одговори на таква и слична питања: Шта је то етнографија, на који начин је она повезана са путовањем, и у каквом је она односу са антропологијом? По чему се разликују теренско и „салонско“ истраживање? Како од праксе бележења нечијих мисли настаје етнографски текст? На шта се тачно мисли када се каже „посматрање са учествовањем“? У чему се огледа значај револуције коју је направио антрополог Бронислав Малиновски, и која је њена „тамна страна“? Да ли је неопходно имати „авантуристички дух“ да бисмо могли да истражујемо на терену?

15.05.2017. у 19:00 часова - Предавање: "Српски ратни заробљеници - сабирни логор у Сремској Митровици 1915-1916 године" 

Приредила: Оливера Делић, музејски саветник; учествује:Владинир Балашћак, глумац; техничка подршка: Слободан Максић.

Садржај предавања чине документа о хуманитарној катастрофи српских војника и цивила, који су прошли пут смрти кроз целу Србију до Аустроугарских логора са четворомесечним задржавањем у Сремској Митровици.

Предавање чине прикази текстуалних и фото садржаја, као и драматизација изворних историографских текстова појединих догађаја.

 18.05.2017. у 18:00 часова - Предавање: "Трагови Пробове неуспеле политике у античком Сирмијуму" 

Др Наташа Миладиновић-Радмиловић, Археолошки институт САНУ

На предавању ће бити речи о цару Пробу, његовом повратку у родни град и покушају да поврати дисциплину код војске. Такође, биће речи о томе на какве је подухвате "приморавао" војску, чиме им је испуњавао доколицу и како се све завршило. На антрополошком материјалу са локалитета 80 донекле се виде и потврђују поједини сегменти из Пробовог времена, чарке и сукоби међу војницима, могуће кажњавање и трагови на скелетима који недвосмислено показују да су појединци директно учествовали на копању канала и били приморавани на тежак физички посао.

 ЗГРАДА МУЗЕЈА СРЕМА на Тргу Светог Стефана 15

СТАЛНА АРХЕОЛОШКА ПОСТАВКА

Од 11.05. до 20.05. 2017. од 10:00 до 22:00 часа

Зграда Музеја Срема на Тргу Светог Стефана 15, као и припадајуће двориште (популарно названо Лапидаријум због многобројних римских камених споменика који се налазе у њему) је од 1946. изложбени простор археолошког материјала везаног за римски град Сирмиум и територију данашњег Срема.

 13.Европска ноћ музеја (20. мај)

МУЗИЧКА ШКОЛА „ПЕТАР КРАЊЧЕВИЋ“ (сала школе)

 Концерти ученика и наставника

19:00 часова - Ученици нижих разреда Основне школе (19:00)

20:00 часова -Ученици старијих разреда Основне школе (20:00)

21:00 часова -Ученици Средње школе (21:00)

22:00 часова -Наставници Основне и Средње школе (22:00)

МУЗЕЈ СРЕМА

Од 18:00 до 01:00 час

Изложба Природњачког музеја из Београда „ТРИ БОЈЕ ВИНА“ и презентација и дегустација вина винарија Ердевик и Деурић (18:00 – 01:00 часова)

 

Оснивачи