Loading...
2017

Београд: НАРОДНИ МУЗЕЈ, Музеј Вука и Доситеја

narodni muzej

НАРОДНИ МУЗЕЈ У БЕОГРАДУ

Трг Републике 1а, Београд

МУЗЕЈ ВУКА И ДОСИТЕЈА, Господар Јевремова 21, Београд

ВЕБ АДРЕСА

Стална поставка

Музеј Вука и Доситеја, Господар Јевремова 21

Музеј Вука и Доситеја посвећен је двојици великана српске културе, просветитељу и првом српском министру просвете Доситеју Обрадовићу и реформатору српског језика, творцу српског књижевног језика, Вуку Караџићу. Старија и богатија је Вукова збирка. Оформљена још крајем 19. века, када је Вукова кћерка, Мина Караџић-Вукомановић, поклонила његову заоставштину Краљевини Србији. У збирци се данас чувају лични и породични предмети Вука Караџића, портрети и уметничка заоставштина, прва издања његових књига и бројна архивска грађа. За разлику од Вукове заоставштине, личних предмета Доситеја Обрадовића нема јер су уништени у пожару још 1813. године. Због тога се део музејске збирке која се односи на њега углавном заснива на ликовним прилозима, архивској грађи, Доситејевој преписци и књигама, међу којима су прва издања његових дела. Посебан музеја посвећен двојици великана отворен је 28. фебруара 1949. године у једној од најстаријих стамбених зграда у Београду, у којој је једно време била Велика школа, с обзиром на то да је Доситеј Обрадовић био један од њених идејних твораца, а Вук Караџић један од ученика.

Музеј Вука и Доситеја, Београд
Музеј Вука и Доситеја, Београд

ПРОГРАМ ТОКОМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

11.05.2017. 18:00 часова

Предавање

Вук пред сликарским штафелајем

Петар Петровић, кусос Народног музеја говориће о чувеним портретима Вука Караџића изложеним у Музеју Вука и Доситеја. Биће речи о Вуковој појави, о начину на који су га уметници видели и представљали током неколико деценија, као и о њиховом месту у контекстутадашњих уметничких покрета. Посетиоци ће моћи да уз речи стручњака уживају у драгоценом српском сликарству 19. века.

13.05.2017. 14:00 часова

Радионица за децу

Говорите ли српски? 

Иако деца данас радо уче и лако савладавају стране језике, вреди се запитати познају ли довољно матерњи језик. Радионица о језичким замкама и заблудама данашњице намењена је основцима од 8 до 12 година. Због ограниченог броја учесника  пријављивање на i.jankovic@narodnimuzej.rs

13.05.2017. 17:00 часова

Стручно вођење кроз поставку

Музеј Вука и Доситеја 

Прилика да се подсетимо, упознамо се и научимо о изузетним заслугама Доситеја Обрадовића и Вука Караџића за нашу културу, језик и књижевност.

13.05. od 19:00 do 14.05. 2017. u 10:00 часова

Дечја радионица

Ноћ у музеју

Несвакидашњи програм за децу од 7 до 10 година. Унапред пријављена група знатижељне деце ће провести ноћ у Музеју Вука и Доситеја у друштву кустоса. Сазнаће шта је музеј, шта се у њему чува и како он изгледа током ноћи уз дружење и низ креативних активности.

Пријаве ће се примати искључиво од уторка, 9. 05. од 8 часова на адресу l.ham@narodnimuzej.rs

13.05. 2017. од 12 до 14 часова

Музеј у комшилуку

Хероји Дорћола

Програм намењен одраслима.

Разговор о знаменитим историјским личностима Србије чија имена носе улице Дорћола, старог дела београда у којем је смештен и Музеј Вука и Доситеја. Животи наших хероја и историјски догађаји, чији су актери били често и својим животом везани за Дорћол.

 15. 05. 2017. u 11:00 часова

Представа за децу

Пинокио

Интерактивни игроказ гостујућег Дечјег културног центра Београда о дрвеном лутку и његовом оцу, који у амбијенту музеја откривају свет из прошлости.

16.05.2017. у 12:00 часова

Стручно вођење кроз поставку

Музеј Вука и Доситеја 

Прилика да се подсетимо, упознамо се и научимо о изузетним заслугама Доситеја Обрадовића и Вука Караџића за нашу културу, језик и књижевност.

17.05.2017. у 13:00 часова

Представа-радионица за децу

Од гриве до репа 

Луткарска интерактивна представа Од гриве до репа базирана на српској епској поезији и прози, открива публици детаље из живота Краљевић Марка. У чаробном свету митова и легенди, млађи основци ће моћи да открију песме и приче о Марку Краљевићу, које су се преносиле кроз векове. Глумци и аниматори развијеју причу у којој деца активно учествују. Представу реализује Дечји културни центар Београда.

18. 05. 2017. у 18:00 часова

Предавање

Мале приче о Вуку Караџићу 

Др Бранко Златковић са Института за књижевност и уметност је сагледао и представио Вука Караџића у улози књижевног и историјског јунака и то превасходно онако како је остао у сећању савременика, као и у многим узгредним сусретима, освртима и запажањима. У тим сведочанствима искрсавају погледи на Вукову личност и дело из напосреднијег и интимнијег угла.

Музеј Вука и Доситеја, Београд
Музеј Вука и Доситеја, Београд

19. 05. 2017. у 19:00 часова

Концерт

Са колена на колено

У дворишту Музеја Вука и Доситеја наступиће певачка група и инструментални ансамбл кавала Одсека за традиционално музичко извођење Музеичке школе „Мокрањац“ из Београда, оживљавајући народну поезију у свом аутентичном виду. Наступ ће бити употпуњен кореографијом инспирисаном српском народном орнаментиком. Концерт приређује организација „Културни елемент“.

20. 05. 2017. од 17:00  до 22:00 часа

Стручна вођење кроз поставку

Музеј Вука и Доситеја 

Прилика да се подсетимо, упознамо се и научимо о изузетним заслугама Доситеја Обрадовића и Вука Караџића за нашу културу, језик и књижевност

ПОСЕБНИ ПРОГРАМИ

12.05. 2017. у 17:00 и 20.05. 2017. у 16:00 часова

Стручно вођење у Барутани (Београдска тврђава)

О римским каменим споменицима

У Великом барутном магацину на Калемегдану биће организовано вођење кустоса Народног музеја, Веселинке Нинковић кроз поставку римских камених споменика – лапидаријума, скулптура и камених стела Народног музеја.

13.05. 2017. у 12:00 и 17.05. 2017. у 12:00 часова

Археолошка збирка Филозофског факултета

Обилазак Београдске мумије 

Ко је био Хаџи Павле Риђички? Које пустоловине је преживела Несминова мумија пре него што је стигла у Београд? Шта су у Египту представљали култ мртвих и мумификација? Одговоре на ова питања и још много дешифрованих хијероглифа очекуја вас на  овом узбудљивом путовању кроз историју. Због ограничених капацитета обавезно је пријављивање на i.minic@narodnimuzej.rs

МУЗЕЈ У ГОСТИМА ТОКОМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Од 12.05. до 19.05. 2017. године

Гостовање у Народном музеју Лесковац

Међународне смотре археолошког филма

Гостовање у Народном музеју Шабац

Међународне смотре археолошког филма

_______________________________________

18.05. 2017. у 18:00 часова

Отварање изложбе у Завичајном музеју у Књажевцу

Од Лицеја до Музеја

Изложба ауторке Елиане Гавриловић представља историјат здања у којем је данас смештен Муезј Вука и Доситеја. Овај споменик културе дaнaс испуњaвa двoструку функциjу: с једне стрaнe, у њему сe чувају и излaжу прeдмeти који чувају сећање на прегаоце српске културе, захваљујући чијем деловању су просветитељским идејама унапређивани наш језик, култура и историографија, a с другe стране, сама грaђeвинa свeдoчи o значајним истoриjским догађајима за културу срeдинe којој припaдa. Реч је здању насталом средином 18. века, као кућа за становање угледне турске породице, могуће тадашњег управитеља београдске вароши. Грађевина је у прошлости више пута мењала власнике и намену. У последњој деценији 18. века у њој је радио француски конзулат, као једино дипломатско представништво у време турске власти у Београду.

У време Првог српског устанка (1804 – 1813) међу најзаслужнијима за оснивање Велике школе био је Доситеј Обрадовић. Од 1809. године школа је била у данашњој згради Музеја Вука и Доситеја у којој ће радити до 1813. године.  Први професори ове школе били су Доситеј Обрадовић, Иван Југовић, Сима Милутиновић Сарајлија, Миљко Радоњић и Лазар Војновић, а међу првих 30 ученика који су похађали ову институцију, налазио се и млади Вук Караџић.

_______________________________________

14.05. 2017. у 13:00 часова

Радионица у Природњачком музеју

Научници и открића 

У Галерији Природњачког музеја на Калемегдану спојићемо природно и културно наслеђе. У амбијенту изложбе посвећене метеорима биће представљене и слике чувених научника из Народног музеја као и предела Србије које повезује прича. Пријављивање на i.jankovic@narodnimuzej.rs

_______________________________________

ПОСЕБНИ ПРОГРАМИ НА ПОЗИВ

Музеј у коферу

Кустоси Народног музеја посећују школе, вртиће, домове за старија лица, дневне боравке и све друге заинтересоване институције са програмом Музеј у коферу.

Контакт: i.jankovic@narodnimuzej.rs и i.minic@narodnimuzej.rs

Ове године на располагању су програми:

 Тајна Лепенског Вира – Уз упознавање са јединственим културним наслеђем открићемо  због чега је ово праисторијско насеље из мезолита једно од најзначајнијих археолошких налазишта не само у Србији, већ и у европским и светским оквирима.

       

Читамо и пишемо хијероглифе  - Древно хијероглифско  писмо било је сликовно, где је један приказ означавао један, два или више гласова. Поред упознавања са хијероглифима, учесници ће се опробати у писању својих имена хијероглифима.   

Модерна уметност – направи најлуђи спој  - Након упознавања са капиталним делима модерне уметности у креативном делу програма учесници ће својој машти дати простора правећи непоновљиве најлуђе спојеве. 

Мали музеј – Могућност за упознавање музеја који излази у деловима из  кофера: посетиоци, експонати, улаз, билетарница… Заједно ћемо их организовати и сазнати чему служе.

Оснивачи